Styresystemer til mobilen for begyndere

Baggrund: Motoren i mobilen er styresystemet - men stort set ingen brugerne ved, hvilket system telefonen kører på. Her forklarer vi hvorfor styresystems-typen er vigtig for dig.

Styresystemer til mobilen for begyndere

Hvilket styresystem ligger der i min mobil, og hvorfor er det vigtig for mig? Det får du svaret på i denne artikel.

Grundlæggende er styresystemet i mobilen det samme som motoren i en bil. Du behøver ikke forstå, hvordan den virker – blot vide, at uden styresystemet (eller motoren) er der intet som kører.

Styresystemet bestemmer alt fra hvordan og hvor let en SMS-skrives, til hvordan kontaktlisten ser ud, eller om du har billede af kontakter, når mobilen ringer. Det er også i denne del af mobilen det bestemmes, hvordan selve menuen eller forsideskærmen ser ud – og om den kan tilpasses efter dine ønsker.

Har du en Nokia-mobil, kan du ikke være sikker på, at en anden Nokia-mobil virker på samme måde, da Nokia bruger forskellige systemer på de forskellige mobiler. Hvis du på forhånd ved, hvilket system du er glad for, er det også lettere at finde en ny mobil, som opfylder dine behov.

De forskellige typer

De største og mest kendte mobile styresystemer hedder: Series 40, Symbian, Windows Mobile, Google Android og iPhone OS. Dertil kommer blandt andet Sony Ericssons og Samsungs helt egne systemer.

Over de seneste par år er funktionerne i de forskellige systemer, begyndt at nærme sig hinanden. F.eks. kan alle systemer nu afspille musik og de fleste mobiler kan tage billeder. Der er dog stadig stor forskel på opbygningen, og ikke mindst hvor godt de enkelte funktioner fungerer.

Herunder er i kort form lidt mere om de enkelte systemer.

series 40 nyt artikelfoto

Series 40

Omtales som ofte med ordene ‘den gamle lette Nokia-menu’. Det er dette system, som for alvor gjorde Nokia kendt, som dem der lavede mobiltelefoner, der kunne betjenes af alle.

Du finder systemet i blandt andet Nokia 3110 og Nokia 6300. Series 40 er hurtigt at betjene og enkelt at overskue.

Som årene er gået har Series 40 også fået mulighed for at benytte Nokias GPS-program Ovi Maps samt programbutikken Ovi Store, hvor der kan findes en lang række forskellige programmer, der kan installeres på mobilen.

Skal du have en basal mobiltelefon er du næsten altid sikker på, at Series 40 løser opgaven.

Programbutik: Ovi Store
Internet-visning: Ja – dog i begrænset omfang
Brugertilpasning: Muligt, men begrænset
Mere info: http://en.wikipedia.org/wiki/Series_40 

Serie 60 nyt artikelfoto
Symbian S60 – Screenshot her fra “liggende” mobil

Symbian S60

Den mere avancerede udgave af Series 40 er Symbian OS. Det anvendes i smartphones, som både skal bruges til navigation, internet, e-mail osv.

Her skal det dog siges, at både Series 40 og Symbian med årene har nærmet sig hinanden. Det betyder, at den mest afgørende forskel er, om du kan lide måden systemerne er bygget op på.

Symbian S60 findes i både mobiltelefoner fra Samsung, Sony Ericsson og ikke mindst Nokia. Blandt de mest kendte telefoner på dette system er Nokia N73, N95, N97 og Nokia 5800 XpressMusic.

Generelt kan Symbian S60 være sværere for nye mobilbrugere at sætte sig ind i, i forhold til Series 40.

Symbian S60 har fuld adgang til programbutikken Ovi Store der byder på mange programmer og spil – også en del gratis, der kan hentes og installeres på mobiltelefonen.

Programbutik: Ovi Store
Internet-visning: Ja – men lidt bøvlet
Brugertilpasning: Muligt, men begrænset
Mere info: http://en.wikipedia.org/wiki/Symbian_S60

windows phone screenshot nyt artikelfoto
Screenshots fra Windows Mobile

Windows Mobile / Windows Phone

Microsoft giver med Windows Mobile og Windows Phone deres bud på et styresystem til mobiltelefoner, der kan snakke sammen med computeren.

Windows Mobile findes i mange erhvervstelefoner, da den kan synkronisere kalender, kontakter og mails med mailsystemet Microsoft Exchange.

Generelt har Windows Mobile været kompliceret at anvende for almindelige mobilbrugere – dette er dog med årene blevet bedre.

Microsoft har som de andre producenter også en programbutik på mobilen. Navnet er Windows Marketplace. Konceptet er, at programmer og spil kan findes, hentes og installeres direkte fra mobilen.

Producenter som HTC har ofte tilpasset Windows Mobile med deres egen mere fingervenlige brugerflade, kaldet HTC Sense eller TouchFlo.

Programbutik: Windows Marketplace
Internet-visning: Ja, rigtige hjemmesider
Brugertilpasning: Ja – i stort omfang
Mere info: http://en.wikipedia.org/wiki/Windows_Mobile

<a href=
iPhone OS2 nyt artikelfoto’ />

Screenshot fra iPhone OS 2.

iPhone OS

Med iPhone og systemet iPhone OS har Apple rusket op i mobilbranchen fordi de i 2007 viste, at man kunne lave en mobiltelefon der både kunne gå på nettet og uden problemer vise rigtige hjemmesider. Nyheden var, at det ikke var besværligt.

I forhold til Google Android er Apple iPhone OS dog et lukket system hvor Apple kontrollerer alt. Fordelen er, at alt virker næsten 100 % – ulempen er, at brugeren meget lille mulighed har for personlig tilpasning.

Programbutikken hedder App Store – og her kan virkelig mange forskellige programmer og spil købes – samt installeres direkte.

iPhone OS spiller sammen med programmet iTunes på computeren der gør det virkelig nemt, at overføre musik, billeder og podcasts til mobiltelefonen.

Ingen andre mobiler end Apples egne benytter dette system.

Programbutik: App Store
Internet-visning: Ja, rigtige hjemmesider
Brugertilpasninger: Ja – i begrænset omfang
Mere info: http://en.wikipedia.org/wiki/IPhone_OS

Google android screenshot nyt artikelfoto

Google Android

I 2008 kom den første udgave af Google Android som er Google bud på, hvordan en mobiltelefon skal fungere.

Det særlige ved Android er, at man har gentænkt hvordan mobiltelefoner skal fungere. Det har resulteret i et systemsom på overfladen er let for mange at komme i gang med – men også et system som tilbyder avancerede funktioner – gjort lette.

Googles programbutik hedder Android Market og mobiler på dette system synkroniserer utrolig let med mailsystemet Gmail samt kalender, kontakter m.v. i dette.

Internetadgang er i Android lige så let, som det er på iPhone OS.

Android findes på HTC Magic, Google Nexus One, Sony Ericsson Xperia X10, Samsung Galaxy m.f.

Mobilproducenterne kan tilpasse Android efter deres eget ønske, hvilket gør, at Android kan fremstå forskelligt på forskellige mobiltelefoner. De grundlæggende elementer er dog ens – f.eks. Android Market.

Programbutik: Android Marketplace
Internet-visning: Ja, rigtige hjemmesider
Brugertilpasning: Ja – i stort omfang
Mere info: http://en.wikipedia.org/wiki/Android_(operating_system)

Læs også:
 – Baggrund: Android for begyndere og dummies
 – Baggrund: Hvad er HTC Sense?

Det videre forløb om Mobiltelefon

Fortællingen gik ikke bort med denne historie. mobilsiden har bragt sagen videre. 8/3/2010 samlede vi op på historien og publicerede en artikel omkring Sony Ericsson Vivaz – endnu en touchmobil i rækken (produkttest) – Artiklen kan læses her. Se også seneste nyt om tematikken ved at trykke her..