Mobilsiden.dk  /   Tips  /   Symbian OS forklaring

Symbian OS forklaring

Bag om Symbian OS! I denne artikel fortæller vi detaljerne bag operativsystemet til mobiltelefoner, kaldet Symbian.

Symbian OS er noget de fleste normale brugere af mobiltelefoner ikke rigtig kender til. Navnet spiller dog en kæmpe rolle i udviklingen af mobiltelefoner, og brugen af mobiltelefoner. Dog lærer flere og flere om begrebet Symbian OS eller smartphones, som telefoner med Symbian OS bliver kaldt.

Først og fremmest skal der et par egenskaber til, før man kan kalde sin telefon, for en smartphone. Normalt kan man sige, at mobiltelefoner med styresystemet Symbian OS, Microsoft Smartphone eller Linux, er en smartphone, men dette er ikke helt rigtigt. En smartphone eller communicator er en telefon med to processorer. En PDA-del og en telefon-del. Telefon-delen styrer f.eks. alt det vi kender som signal, opkald osv., PDA-delen har applikationerne.

Symbian OS blev startet som en alliance af diverse teleproducenter, bl.a. Nokia, Psion og mange flere. Det skulle være det første ”rigtige” styresystem til mobiltelefoner, og skulle kunne acceptere meget bedre, hurtigere og større data, end telefonerne den gang.

Det lykkedes og verdens første ”rigtige” styresystem var skabt. Egentlig var Ericsson R380 den første Symbian-smartphone, men det var ikke med Symbian OS som vi kender det i dag. Dengang var det ”lukket”, og var slet ikke som nutidens Symbian OS. Den næste i rækken var Nokia Communicator 9-serien – det var i 2001. Først ved Nokia 7650 begyndte Symbian OS at blive kendt. Og i dag benytter rigtig mange telefoner styresystemet.

Nu da mobiltelefonen ikke bare er en mobiltelefon, er Symbian OS virkelig begyndt at rykke på markedet, og masser af nye smartphones dukker op. Symbian er nemlig ikke bare god til kontakter og kalender, men også browsing, multimedie og flere avancerede ting, som man ikke kunne drømme om for bare 10 år siden – smartphones er faktisk en lille bærbar computer.

I denne artikel vil der komme forklaringer om begreber og muligheder i smartphone-verdenen, så brugere i fremtiden vil kunne få mest muligt ud af deres nyerhvervede smartphone. Det er nemlig ikke helt let at vælge sin nye smartphone da mange ting spiller en rolle. Man skal kigge på versionen, brugeroverfladen osv. - man bliver hurtigt forvirret.

Ordforklaring

-UI: er en forkortelse for ”User Interface”, på dansk brugerflade. Det er en vigtig ting at kigge på, da det kan være altafgørende for telefonens funktioner. I øjeblikket findes der 3-4 UI’er, som alle er gode på hver deres områder.

-OS: betyder styresystem, eller operativsystem. F.eks. er Windows XP på computeren et OS, og ligeledes er Symbian OS et OS. Flere OS’er er på vej ind i mobilverdenen, bl.a. Microsoft Smartphone og Linux.

-Wap: er det mobile Internet, ligesom vi kender Internet Explorer fra computerens verden. Hvis en smartphone skal kunne bruges til Wap, skal det understøttes i Symbian-versionen, og vil ikke kunne fungere uden.

-MMS: står for Multimedia Messaging Services og tillader for brugeren at sende farvebilleder, film, musik og ringetoner til andre kompatible enheder. Dette skal også integreres i OS’et før det kan bruges

-Java: er et programmeringssprog, og kan bruges til at lave programmer, spil og applikationer. Noget af Symbian er kodet i Java, og derfor er Java også indkodet i Symbian. Java findes også i forskellige versioner. MIDP 1.0 bruges i Symbian-versionerne v6.1 og v7.0, mens MIDP 2.0, som kan håndtere meget større data, bruges i v7.0s.

-Ir: er en trådløs overførselsmulighed, bedre kendt som infrarød. Med Ir kan man med sin telefon trådløst overføre data frem og tilbage mellem andre Ir-enheder. Ir er også integreret i Symbian.

-BT: er på en måde en videreudvikling af Ir. Med BT, eller Bluetooth, som det er en forkortelse af, kan man nu overføre data trådløst med op til 10 meters afstand, og signalerne kan f.eks. gå igennem bukser og mure. Bluetooth findes også i Symbian.

-Programmeringssprog: Undervejs vil der blive nævnt navne, som Visual Basic og lign. Alle disse er programmeringssprog ligesom Java og C++. Det spiller ingen rolle for brugeren, men for udvikleren er det meget vigtigt.


Generelt om Symbian

Symbian OS er et opensource OS, som blev grundlagt af Ericsson, Nokia, Motorola og Psion, i 1998.
Opensource betyder at alle og enhver selv kan lave programmer og applikationer. Symbian OS er altså åben for alle programmer, lavet til det.

Symbian OS findes i forskellige versioner, som altid har flere nye teknologier integreret, dog er visse funktioner altid klar som standard. Men selvfølgelig kommer det også an på mobilproducenten. F.eks. bare fordi versionen understøtter 3G, understøtter telefonen det ikke. Det er op til producenten at sætte en chip eller modtager i. Ligesom BT ikke kan bruges før der er en sender og en modtager – kernen i styresystemet understøtter det bare. Desuden er alle Symbian OS versioner bagudkompatible, og kan ikke opdateres til nyere version af brugeren.

Standardteknologierne, som Symbian OS understøtter, er MMS, Java, SyncML, Bluetooth og infrarød. Derudover kommer alle de andre teknologier som SMS, GPRS, HSCSD osv., men det kommer vi ikke ind på.


User Interface (UI)

UI’et er en vigtig del af styresystemet – det virker faktisk ikke uden. Der er udviklet forskellige UI’er til Symbian OS, hvor Nokia står for hovedparten.

Når der bliver designet et nyt UI, er det for at få Symbian OS til at passe bedst muligt til telefonen. F.eks. hvis telefonen skal have en trykfølsom farveskærm, skal UI’en designes specielt til trykfølsom skærm, med et specielt antal pixels og farver.

For at gøre det hele kort, kan man sige at UI’et er ligesom det almindelige styresystem i normale telefoner, f.eks. softwaren i Sony Ericsson, eller softwaren i Nokia-telefoner, som normalt hedder Series20-30-40.

PT, findes der på markedet 2 store UI’er, og et par mindre. Det vi vil komme mest ind på er de 2 kendte; Series60 og UIQ.


Generelt for UI’er

Alle UI’er understøtter diverse standarder, som der sådan set skal bruges i moderne mobiltelefoni. Nogle af disse ting er bl.a. GSM-sendenet, Bluetooth og infrarød, samt en masse applikationer, som følger med UI’et. Her snakkes der om lommeregner, kalender/organizer, webbrowser, optager og multimedieafspiller til video, audio og billeder.

Disse ting er som sagt standard, blandt mange andre ting, og vil ikke blive beskrevet detaljeret.


Series60

Series60 er endnu en ”SeriesXX-software” fra Nokia, denne gang produceret som et UI til Symbian OS. Series60 er udviklet af Nokia; som også ejer det, og markedsfører det. Til gengæld har bl.a. Siemens, Sendo og Panasonic også licens til brug af Series60, som igen viser, hvor populært det er – faktisk er Series60 det førende UI til Symbian på markedet.

For det første er Series60, designet til en almindelig mobil farveskærm, der skal understøtte 176x208 pixels eller 176x220 pixels, og den må ikke være trykfølsom. Af knapper skal der være en numerisk tastatur, 4-vejs scrolling-knap, og diverse send og start-knapper.

Af sendeegenskaber er der næsten alle funktioner på markedet. Både SMS, MMS, Nokia Smart Messaging og mail-klienter er understøttet, sammen med Wap/xHTML, som kan kombineres med GPRS, EDGE og HSCSD – selv 3G kan bruges.

Udvikler kan programmere applikationer og programmer i C++, samt Java MIDP 2.0, JavaPhone og diverse andre Java- og ”mini-programmeringssprog.”. Alle programmer kan kombineres med understøttelsen af xHTML og MMS. Programmer kan altså fungere over internettet.
Da Symbian OS er Open Source, kan alle de programmerede applikationer virke uden problemer, dog ikke på andre UI’er, som UIQ og lign.

Med Series60-enheder, kan der udover andre chip og engines, også afspilles .3gp filer, samt diverse andre. RealOnePlayer bliver leveret som standard-afspiller.

Series60 er generelt et af de bedste UI’er til alle forbrugere. Det er hurtigt, stærk og giver forbrugere masser af chancer for at redigere deres eget UI. Bl.a. kan der vælges tapeter, pauseskærme, lyde, ringtoner osv., uden større kendskab til mobiltelefoner og smartphones; det er måske en af grundene til den modtagede iF designpris, som Nokia modtog i 2003.


UIQ

UIQ er det andet førende UI til Symbian OS. Bl.a. Sony Ericsson og giganten Motorola, bruger det, som UI i deres smartphones og communicators.

UIQ er specielt designet til en trykfølsom (touchscreen) farveskærm med 208x320 pixels, som giver en størrelse på 4 x 6cm. Den anden udgave af UIQ er til communicators, hvor skærmen her er med 240x320 pixels, altså 6 x 8cm.
UIQ anbefaler at bruge min. 4096 farver.

Udover den vigtige forskel, ligner Series60 og UIQ hinanden meget, omkring funktioner. Begge understøtter diverse sendestandarder; GSM, CDMA, GPRS, EDGE osv. Der kan bruges SMS, MMS osv., præcist som i Series60, og infrarød og BT er også understøttet.

UIQ er også kodet i C++, og kan kombineres med diverse Java, bl.a. MIDP 2.0, og tillægsprogrammer; XML, xHTML, Visual Basic og MMS. Der kan downloades en SDK for udviklere gratis, så brugere selv kan fremstille programmer og spil.

Både UIQ v2.0 og v2.1 bruger Symbian OS v7.0, modsat til Series60, hvor versionen kan være forskellig. v2.1 har overtaget UIQ helt, og v2.0 bruges ikke mere.

Jeg vil ikke komme nærmere ind på Internet, applikationer osv., da det fungere som andre UI’s, og ikke er vigtigt. Dog er UIQ’s internet-del mere funktionel og kan bruge SSL, TSL, FTP og JavaScripts, sammen med både Wap og HTML 4.0 – altså meget mere kompliceret med flere funktioner.


Series80/90

Ovennævnte UI’er er begge Nokia-produceret, ligesom Series60. Alle 3 UI’er ligner hinanden på de fleste områder, men Series80/90 er produceret til communicators og bærbare enheder med trykfølsom farveskærm – de er brugt få gange; 9210, 9210i, 9500

Forskellene på de 3 Nokia-UI’er er som sagt meget små, og ved brug for mere info om Series80/90 gælder næsten alt data om Series60.


Symbian OS versioner

For at gøre Symbian OS endnu mere forvirrende, findes der udover UI’er, også versioner, som hver især understøtter nyere og nyere funktioner. Dog er versionen ikke lige så vigtig for brugeren, som ved UI’en. Versionen fortæller mere hvilke funktioner producenten kan udnytte.

Der findes hovedsageligt 3 versioner, som man pt. kan vælge mellem på markedet. Nyere versioner kommer der hele tiden af, men de nuværende versioner de mest brugte.

Desuden skal det nævnes at alle versioner er bagudkompatible. Dvs. at alt hvad f.eks. v6.1 understøtter, understøtter v7.0 også. Så alle programmer til v7.0 skulle kunne virke til v6.1, men muligvis vil v6.1-programmer ikke virke til v7.0.


Version v6.1

Er den mest brugte version på markedet, og bruges bl.a. i den første Symbian OS smartphone fra Nokia; 7650. I eftertiden er der kommet masser af Symbian OS smartphones, men v6.1 bliver stadig brugt hyppigt. Både Nokia 3650, 3660, Siemens SX1 og Samsung D700 bruger v6.1.

De vigtigste funktioner i v6.1 er understøttelsen for både 2G og 2,5G (GSM og GPRS). Den er ikke forberedt for 3G, så det nye UMTS-net kan altså ikke anvendes på Symbian OS v6.1 smartphones.

Til gengæld er der et hav af kommunikationsprotokoller, som hurtigt kan indtræde på markedet. Bl.a. det nye TCI/IP, som er en anden form for Wap. I det mere tekniske er der også HTTPS, WTLS, SLL osv., som brugeren egentlig bare skal ignorere, da dette ikke har nogen stor betydning.

v6.1 er som sagt den første version, og derfor selvfølgelig også den mest gennemtjekkede og sikreste version. Derfor er der næsten ingen fejl og bugs i versionen, der gør den til den mest pålidelige.


Version v7.0

Blev den anden version fra Symbian OS gruppen. Denne version er faktisk slet ikke brugt i Series60-smartphones, men kun i de nuværende UIQ-telefoner. UIQ 2.1 er nemlig lavet specielt til v7.0, så bl.a. Motorola A920, Sony Ericsson P800 bruger denne version, som efterhånden også er blevet særdeles pålidelig.


Nu er 3G blevet integreret, så nu kan UMTS-nettet altså bruges, modsat til v6.1. Stadig er de samme protokoller understøttet, bl.a. GSM, GPRS, EDGE osv.

Desuden er v7.0 også klar til brug af touchscreen, QWERTY tastatur og almindeligt tastatur. QWERTY er et komplet tastatur, som på Nokia 5510.


Version v7.0s

Symbian OS v7.0s, er en opdatering af v6.1 (ikke 7.0 på trods af navnet), så der er ikke meget og sige om v7.0s. Dog er der kommet nogle helt nye features, men der er stadig mangler, som forhåbentlig snart vil blive opdateret.

Desuden er v7.0s blevet opbygget på en helt anden form, end de forrige versioner. Opbygningen skulle efter sigende have gjort hastigheden bedre. Den grafiske del er også ændret betydeligt.

Ligesom alle andre versioner har v7.0s ”multi-tasking”. Dette betyder på dansk, at brugeren kan udføre flere programmer på en gang. Derved kan programmer køre i baggrunden, mens brugeren f.eks. tjekke sine beskeder. I praksis er det dog ikke mange programmer, der kan køre samtidig og slet ikke tilføjede spil og applikationer. Men alligevel en smart feature.

Forrige artikel Næste artikel

Få notikationer:

Læs Mobilsidens debatregler herOm brug af cookies