Apple iPhone 7 – Så god er den blevet [TEST]

Apples iPhone 7 er en fantastisk god smartphone - men den vil ikke være for alle.

Apple iPhone 7 – Så god er den blevet [TEST]

Det bemærkes, når techgiganten Apple søsætter et nyt flagskib. Det er efterhånden blevet tradition, at techgiganten løfter sløret for et nyt design hvert andet år, og at det design får det til at skvulpe i det øvrige smartphone-landskab.

I år synes Apple dog, at gå mere konservativt til værks i iPhone 7 og 7 Plus. Designet ligner noget man har set før og det bliver derfor på det indre at iPhone 7 skal markere sig.

Heldigvis er iPhone 7 styrket på nærmest alle tænkeligt punkter. Skærm, højtalere, processor, kamera og meget mere er nu bedre. Men er det nok til at overbevise iPhone-køberne til at købe nyt – og hvor meget vil jack-stikket egentlig savnes? Læs med, og få svaret her.

Se også:  Apple iPhone 7 til test – Første indtryk [WEB-TV]

iPhone 7
Foto: Apple

Specifikationer Apple iPhone 7

Mål: 138,3 x 67,1 x 7,1 mm, 138 gram
Skærm: 4,7” 1334 x 750 pixels, 326 PPI
Ydelse: Apple A10 Fusion 2+2 Quad-core, 2,2 Ghz, 2GB RAM, 6-core grafik
Batteri: 1.960 mAh
Kamera: 12 MP, f/1,8 optik med OIS, 4K video, 240 fps HD-slowmotion, 7MP frontkamera
Software: iOS 10
Netværk: 2G, 3G, 4G Cat 6.
Øvrigt: IP67-vandtæt, Intet jack-stik
Lager: 32, 128 eller 256 GB
Farver: Sølv, guld, rosegold, sort og jet black
PrisFå den bedste pris hos mobilpriser.dk

Apple iPhone 7
Apple iPhone 7 og iPhone 6 – gæt hvilken, der er den to år gamle model. Foto: Mobilsiden.dk

Ok – det kan siges meget kort: iPhone 7 ligner næsten sin forgænger på en prik. Det er fortsat et nydeligt og enkelt aluminiumsdesign, men med nu to år på bagen, er det altså intet tilbage at hidse sig op over.

Forskellene er endda så små, at medmindre du investerer i en af de nye sorte farver Apple har føjet til serien, er det kun mikroskopiske detaljer der vil afsløre, at her er den nye iPhone.

Men de er der, forskellene, og de kan hurtigt ridses op. Set forfra er højtaler-slisken en anelse bredere og i bunden danner er to højtalere symmetrisk placerede omkring lightning-porten – mod en før. På siderne er 7’eren identisk med 6’eren.

Se også:  Mangel på iPhone 7 – disse modeller bliver udskudt

Vender du iPhone 7 sker der heldigvis lidt nyt. Antennestriberne er pakket lidt af vejen, hvilket giver et enklere, renere udtryk, mens kameraet har fået et væsentligt større glasparti foran modulet. Og som sidste år – og året før det – så rager optikken fortsat ud til der, hvor den risikerer flere stød og slag.

De få nyheder betyder dog også, at Apple bevarer det fikse format med et 4,7 tommer stort display. For mange vil det netop den størrelse der både giver et rimelig stort display og en nem enhåndsbetjening.

Apple iPhone 7
Apple iPhone 7 kan bedst kendes på de nye sorte varianter med den nærmest usynlige antennestribe. Foto: Mobilsiden.dk

Indre forskelle

Noget nyt er det nu også blevet til, men det er ikke noget der ses på overfladen.

iPhone 7 er nu vand- og støvtæt. Helt konkret er mobilen nu IP-67 godkendt, hvilket gør at den ligesom Samsungs S7 og Note 7 telefoner nu holder til 30 minutter på en meter dybt vand.

Inden du springer i poolen med din nye iPhone skal du være opmærksom på, at den er ikke er *garanteret* mod vandskader. Garantien dækker som udgangspunkt ikke, hvis din iPhone 7 ikke skulle klare trykket. Den vandtætte behandling skal derfor mere ses som en ekstra beskyttelse mod stænk eller andre uheld med våde varer.

En anden usynlig udvikling er Touch-ID knappen med fingeraftrykslæseren, som nu ikke længere er en fysisk knap. I stedet benyttes iPhones 3D-Touch teknologi til at afgive et kortvarigt, men kraftigt ryk, når knappen aktiveres – og på den måde efterlignes fornemmelsen af, at trykke på en fysisk knap.

Læs også:  Sammenligning: Se forskellen mellem iPhone 7 og iPhone 6s

Jeg er nu ikke helt overbevist. Det giver en fysisk respons, ja, men denne minder ikke om en knap – det opleves rettere som om, at det er hele iPhonen der klikker med, som var den en kæmpestor touchpad.

Det vil føles anderledes, og det krævede såmænd også en lille uges tid, før jeg blev rigtig venner med teknologien. Det er dog en fin detalje, at du kan vælge mellem tre forskellige grader af fasthed i touch-responsen.

Apple iPhone 7
Foto: Mobilsiden.dk

Det med stikket

Alt i alt så er Apple noget konservative med deres nye design – der ikke meget nyt at spore og selskabet synes at tøve med lave om på formlen. Men især en beslutning har dog rejst nogle forundrede spørgsmålstegn: afskeden med jack-stikket.

På sin vis giver det mening, minijack-stikket går helt tilbage til halvtredserne og trængte til at blive gentænkt.

Problemet er bare, at trådløse headsets og højtalere ikke er helt modne til at overtage tjansen endnu. Du er fri for kabler, ja, men må nu leve med andre irritationsmomenter i hverdagen: bøvl med tilslutningen og endnu en enhed, der evigt skal lades op.

Hvad jeg så ikke begriber, er at Apple ikke tager skridtet fuldt ud for at gøre overgangen til nyere og bedre teknologier så gnidningsfri så muligt.

Se også:  Apple: Derfor har vi fjernet jackstikket i iPhone 7

Det havde vist ikke kostet Apple meget mere end nogle linjer kode at få den i forvejen eksisterende NFC-chip til at virke med trådløse headsets og dermed gøre opsætning og parring enklere.

Det ligner også en tarvelig spareøvelse, når Apple ikke engang inkluderer et trådløst headset med iPhone 7, men i stedet spiser deres kunder af med et lightning-baserede EarPods. Et headset som desuden ikke fungerer med selskabets egne Macs – eller resten af verdens højtalere.

Heldigvis inkluderer Apple en lille Lightning-adapter til det aldrende mini-jack. Du er derfor ikke partout nød til at udskifte hjemmets hørebøffer og højtalere, men nu får du altså endnu en adapter til samlingen.

Se også:  Intet jackstik i iPhone 7? Her er 5 fede trådløse løsninger

Apple iPhone 7
Foto: Mobilsiden.dk

Stærkt display

Der hvor der til gengæld ikke er sparet er displayet. Opløsningen er godt nok ikke ændret og 750 x 1334 pixels lyder ikke af meget i 2016 – men menneskehedens øjne er ikke blevet skarpere siden Jobs & Co. introducerede retina som begreb tilbage i 2010. Det er fortsat skarpt nok, så længe du ikke nærstuderer displayet.

Hvad der til gengæld er boostet er noget der kan ses – lysstyrken og farvedybden. Udendørs har iPhone 7 det mest læsbare display uanset hvor meget solen skinner og farverne er nu mere vibrerende end nogensinde.

Hvad der desuden skiller iPhone 7 ud, er at displayet og softwaren i samspil sikrer, at det du ser er så farveægte som muligt, takket være kalibrering efter DCI-P3 farvestandarden og aktiv farvestyring i iOS 10.

Se også:  iPhone 7 og 7 Plus: Sådan lyder de første anmeldelser

Det giver en farveægthed som kun Apples Pro-produkter, eller PC’er med farvekalibrerede skærme kan matche.

Samtidig er 3D-Touch teknologien fortsat at finde, og den beriger brugsoplevelsen stadigt flere steder i både iOS 10 og iOS’ apps. Det giver eksempelvis et tilfredsstillende klik, når der trilles op og ned i menuer og visse spil som Zombie Gunship og F1 2016 giver en fysisk respons når der skydes eller skrides ud.

Til det gode billede hører en god lyd, og den får du masser af i iPhone 7, som nu byder på stereolyd fra både top og bund.

Den ekstra højtaler gør underværker. Der spilles præcist og disciplineret som hos forgængeren, men lydtrykket er nærmest fordoblet. Nu matcher iPhone 7 markedets højst spillende telefoner.

iPhone 7 ender derfor med at lyde bedre end nogen anden mobil på markedet – kun matchet af lydspecialisten HTC 10.

Apple iPhone 7
Foto: Mobilsiden.dk

Ren råstyrke

Med en ny iPhone følger en ny generation af Apple-processorer. I denne omgang hedder den Apples A10 Fusion og den er en fyrig sag. Den er, kort sagt, et fire-kernet kraftværk som hæver sig med både hoved og skulder over konkurrenterne.

iPhone 7 blæser simpelthen igennem enhver tænkelig benchmark og den vilde ydelse omsættes til en helt flydende oplevelse – uanset hvad du måtte sætte den til.

I spil er den, i forvejen overbevisende, grafiske ydelse fra iPhone 6S hævet med 50 procent. Sammen med Apples ’Metal’-protokol er grundlaget til stede til at få de mest avancerede effekter i nogen smartphone til dato.

Læs også:  iPhone 7 giver konkurrenterne bank i ny hastighedstest

A10 fusion processoren viser al sin magt tydeligst frem når den, sammen med iPhone 6S, er den eneste smartphone, der kan redigere og rendere 4K-videoer uden at kny.

Selve lagerpladsen er samtidig også hurtigere end før, så tunge spil som X-COM:EW igangsættes en håndfuld sekunder hurtigere end sidste års model eller en topmobil som Samsungs S7 Edge.

Og så er der desuden dobbelt så meget plads som apps kan boltre sig på, med enten 32, 128 eller 256GB at vælge imellem. Til gengæld kan selve lageret ikke udvides.

Apple iPhone 7
Foto: Mobilsiden.dk

Apple glemmer noget

Jeg vil dog ønske, at Apple ville investere samme ildhu og teknologisk snilde i de andre performance-aspekter i iPhone 7 – navnligt batteriet og antennen.

Batteriet er vokset lidt, men driftstiden løftes sjældent over en til halvanden dag ved almindeligt brug. Superbrugere vil her ofte opleve, at tanken er tom før nattens opladning sættes i gang.

Det afhjælper ikke situationen, at Apple ikke integrerer nogen form for kvikopladning i laderen – det er den samme lille lader, der nu er endnu længere om at pumpe strøm i batteriet.

Antennen synes heller ikke at være styrket i denne ombæring. Som i 6S understøttes 4G+, men selve antennernes evne til at slutte sig til de hurtigste netværk er middelmådig.

Selve samtalekvaliteten har til gengæld intet fejlet i min enhed, til trods for flere rapporter om netop sådan issues.

Apple iPhone 7
Foto: Mobilsiden.dk

iOS 10 – et sikkert hit

At det er det indre der tæller hos Apple, får vi endnu et bevis for i selskabets nyeste version af iOS-styresystemet som med version 10 runder sin første runde fødselsdag.
Og der er meget at synes om her.

Det er det mest omsiggribende redesign af interfacet siden iOS 7, og selvom den på overfladen ligner sig selv, er anvendeligheden øget markant.

De første udviklinger kan allerede spottes ved låseskærmen. Den toner frem, så snart du griber fat i mobilen. Derefter kan du interagere med notifikationer med et fast ’3D Touch’ og eksempelvis besvare en besked fra låseskærmen af.

Se også:  Disse iPhones og iPads får ikke iOS 10 i morgen

Bliver du på låseskærmen og svirper en gang mod højre er dine widgets igen lige ved hånden. De enkelte widgets er nu opdelt i små talebobler, hvilket letter overblikket. Svirper du mod venstre på låseskærmen går kamera-appen i gang næsten øjeblikkeligt.

Kontrolcenteret er nu delt op i to faner. Første fane giver kvikadgang til telefonfunktioner og understøtter nu 3D-Touch. Anden fane er tildelt mediestyring, hvorfra du let kan styre din musik- eller videoafspilning.

Meget kan altså ordnes på iPhone 7 uden at telefonen overhovedet oplåses. Når du er inde, vil iOS dog ligne sig selv – 3D-Touch funktioner er dog at finde langt flere steder.

De øvrige udviklinger skal findes i Apples egne apps. Apples iMessage tilbyder nu på en masse muligheder for at krydre beskederne med både tegninger, fuldskærmseffekter eller endda små apps med afstemninger, mini spil eller andet lir.

Apple iPhone 7
Foto: Mobilsiden.dk

Styr på kameraet

På kamerasiden er iPhone 7 som de tidligere iPhones udstyret med et kamera der ikke nødvendigvis vinder på teknikbladet men som alligevel ender med at være en kapabel kompagnon i hverdagen.

I forhold til iPhone 6S er sensoren uændret, der er fortsat 12 megapixels at arbejde med og de enkelte pixels er af samme størrelse. Optikken og den dedikerede fotoprocessor får dog begge et løft.

Se også:  iPhone 7 som sportskamera – de første pletskud

Optikken åbner nu op til f/1,8, hvilket lukker 50 procent mere lys ind, hvilket altid er en fordel når der bliver mørkt. Samtidig rummer kameraet nu en effektiv optisk stabilisering der forlænger den mulige eksponeringstid så der i alt kan nå 6 gange mere lys ned til sensoren.

Det giver en gevinst i mørke, hvor iPhone 7 leverer langt mere støjfri og detaljerede resultater end iPhone 6S. I nattedisciplinerne matcher iPhone 7 dog ikke helt Samsung S7 og Note 7 stjernetelefoner.

I dagslys er der derimod mindre nyt at skrive om. Sensoren er den samme og den nye optik synes ikke at levere flere detaljer end før. Du får derfor fortsat samme gode, veleksponerede resultater som kendetegner iPhone 6S og iPhone SE.

Til videooptagelser giver den optiske stabilisering mærkbart bedre resultater end før. I samspil med en digital efterbehandling fjernes koffeinrystelser effektivt og især resultaterne i 4K imponerer.

Det frontvendte kamera får i denne omgang et løft i opløsningen fra 5 til 7 megapixels. Og det giver, som forventet bedre resultater – især i mørke. Det lader til, at Apple omsider tager det frontvendte kamera i sine enheder seriøst.

Apple iPhone 7
Foto: Mobilsiden.dk

Ikke for alle

Sjældent har anmeldelsen af en ny iPhone været så ambivalent som med denne iPhone 7.

På den ene side er det svært at få armene ned over de glimrende højtalere, det flotte display, den vilde ydelse og de fine egenskaber som vandtætheden og iOS 10 bidrager med.

Samtidig bliver man hurtigt skuffet over det konservative design og irriteret over manglen på stik til headsettet. Et større batteri havde i øvrigt heller ikke været af vejen.

Hvorvidt iPhone 7 er den rette til dig falder derfor på, hvorvidt du vil værdsætte iPhone 7’s unægtelige kvaliteter og kan se igennem fingre med svaghederne.

Kan du ikke, er der en del penge at spare ved at satse på sidste års model, eller ved at springe på Samsungs S7’er.

Personlig er jeg er dog overbevist, og vi lander derfor på fem ud af seks stjerner.

Få den bedste pris på iPhone 7 hos mobilpriser.dk

Fordele:

  • Tårnhøj ydelse
  • Glimrende lyd og display
  • Vandtæt ydre
  • 3D Touch er modnet
  • Glimrende kamera

Ulemper:

  • Intet jack-stik!
  • Middelmådigt batteri
  • Konservativt design
 

Efterfølgende nyt om sagen

Vores redaktion har fulgt op på historien. mobilsiden gik videre med historien. 23/9/2016 blev bolden spillet videre med sagen; Fjern støj og stress fra storrumskontoret – Forstættelsen i sagen kan læses her. Redaktionen dækker emnet fortløbende. Se seneste nyt her.