Microsoft Surface Book (Performance): Dyrt kompromis [TEST]

Microsoft Surface Book med Performance Base er den ypperste af sin slags - men du får også lov til at betale for den

Microsoft Surface Book (Performance): Dyrt kompromis [TEST]

Har du ca. 20.000 kroner liggende? Og efterlyser noget af det mest fleksible og avancerede som Windows-verdenen kan byde på af laptops? Så har Microsoft noget der måske kunne pirre din interesse: Surface Book med Performance Base.

Microsoft fik mange til at spærre øjnene op dengang de i efteråret 2015 introducerede Surface Book. Overfladisk set, ligner den en almindelig laptop – en nyhed i sig selv for et selskab med software som spidskompetence – men den kan et trick: toppen kan tages af og give brugeren tabletegenskaber.

Siden er den blevet udstyret med en dedikeret ’Performance Base’ hvor et kraftigere grafikkort og et større batteri giver godt med kræfter og rigeligt med batteri.

Se også:  Her er Microsofts nye Surface Pro

Specifikationer Microsoft Surface Book m/ Performance Base

Mål: 312 x 232 x 14,9-23 mm
Vægt: 1,66 kilo + 378 gram oplader
Display: 3.000 x 2.000 pixels (267 PPI)
Ydelse: 6. gen. Intel Core i5/i7 dual-core op til 2,6 GHz
RAM: 8 eller 16GB
Lager: 256GB til 1TB
Grafik: Intel HD Graphics 520 + Nvidia GTX 965M
Batteri: 18 Wh (tablet) + 62 Wh (base), 95W oplader
Kamera: 8MP kamera, 5MP frontkamera
Pris: fra 16.499 kroner

Microsoft Surface Book med Performance Base
Foto: Mobilsiden.dk

Surface Book er Microsofts første reelle laptop, men selskabet er ikke nybegyndere på den scene af den grund. Med sin Surface Book har Microsoft tydeligvis trukket på det vellykkede design der kendetegnede deres hybrid tablets fra Surface Pro serien.
Det er derfor igen noget lækkert drejet magnesium der bydes på, der både føles lækkert og virker solidt.

Surface Book fremstår samtidig ganske unik blandt et felt af laptops som i stigende grad ligner hinanden. I stedet for det klassiske hængsel finder du her en anordning der får display og bund til at mødes i en buet overgang.

Designet er unikt, men det gør samtidig en del tykkere end sammenlignelige laptops med en profil på op til 23mm. Vægten er også lidt højere end det man forventer i en 13-tommers sag – 1,66 kilo siger køkkenvægten – men det er fortsat let nok til, at man kan have Surface Book med allevegne.

Se også:  Her er Microsofts lækre Surface Laptop

Er det for meget at slæbe på, kan toppen tages af – hvilket forvandler Booken til en 13,5” stor tablet på 725 gram. Det er ikke nogen fjerlet tablet – men den er altså større end nogen sammenlignelig tablet derude. Selv Apples iPad Pro 12.9 er tungere, mens den råder over et mindre display.

Vægtfordelingen mellem base og display lider dog lidt af, at displaydelen rummer en hel laptop. Derfor kan displayet ikke bøjes hele vejen tilbage, mens displayets relativt høje 3:2 format gør, at det kniber med at folde krabaten ud, hvis man er klemt inde på række 18 i Airbussen.

Microsoft Surface Book med Performance Base
Foto: Mobilsiden.dk

Aftageligt display virker næsten altid

Når pladsen er begrænset er det oplagt at udnytte Surface Book Performances særlige tabletmode. Tryk på ’release’-knappen og hele toppen kan løftes af. Operationen tager ikke meget mere end et splitsekund. men den kræver, at ingen af dine nuværende apps benytter sig af det ekstra grafikkort som befinder i basen.

Det er dog ikke altid nogen uproblematisk affære at skifte til tablettilstand. Her kan apps der benytter sig af grafikkortet nemlig blokere for adskillelsen. Eksempelvis skal dine projekter i Adobes Photoshop eller Illustrator lukkes helt ned, før du kan komme videre og det er noget af en hurdle, hvis man er fan af at tegne på sin tablet med Microsofts glimrende Surface Pen.

Et andet savn er, at tabletdelen ikke kan monteres, så den vender den anden vej – det ville ellers have gavnet ved afspilning af film eller vise typer af spil.

Se også:  Lenovo Miix 720 – ny udfordrer til Microsoft Surface Pro

Microsoft Surface Book med Performance Base
Denne besked popper ofte op, når man forsøger at poppe displayet af. Foto: Mobilsiden.dk

Tastatur og tilslutninger

Microsoft Surface Book synes oplagt som kontormaskine, hvorfor den også er udstyret med en del porte. Her finder to gange USB 3.0 porte, en displayport-udgang samt en SD-kortlæser. Alle porte er koncentrerede omkring basen. Er det ikke nok, kan du slutte Surface Book til Microsofts Surface Dock og mangedoble tilslutningsmulighederne.

Det give mange muligheder, men det er dog brandærgerligt at Microsoft ikke har inkluderet en eneste USB-C eller Thunderbolt port som kunne fremtidssikre maskinens samspil med fremtidens tilbehør.

Input foregår enten via det udmærkede tastatur, touch-display og touchpad samt den inkluderede Surface pen. Tastaturet er af en god størrelse og er baggrundsbelyst – sidstnævnte feature fungerer dog ikke altid optimalt for en svag kontrast mellem de lysende taster og de lysegrå taster gør at de bliver sværere at aflæse.

Selve touchpaden har en rimelig størrelse, om end det store touch-følsomme areal som displayet disker op med oftest er hurtigst i brug.

Surface Books kreative kompetencer afrundes af Microsofts særlige Pen samt Surface Dial, som giver helt nye muligheder til grafiske designere, ingeniører eller andre der kan få glæde af notestagning på farten.

Se også: 

Microsoft Surface Book med Performance Base
Foto: Mobilsiden.dk

Flot display, sløj lyd

Surface book kommer med et 13,5 tommer stort 3K-display. Det lyder ikke meget større end det sædvanlige 13,3 tommer ultrabooks byder på, men 3:2 formatet gør faktisk at der bydes på 11 procent mere skærmareal – og det giver mere albuerum til programmer og spil.

Opløsningen på 3.000 x 2.000 pixel er ideel til størrelsen – alt står meget skarpt her.
Andre skærmparametre såsom farvegengivelse, lysstyrke og kontrast er også mere end godkendte. Lysstyrken er i top, med en rige farver og en glimrende kontrast der vækker liv i alt indhold fra film, tekst og fotos.

Det flotte lærred akkompagneres af en mindre imponerende lydside. Surface Books design gør, at højtalerne er gemt i selve skærmdelen, hvilket tydeligvis ikke har levnet meget plads til nogle større enheder. Sammenligner du med eksempelvis en Macbook Pros højtalere, vil Surface Book være skuffende med sin tynde og relativt afdæmpede lyd.

Se også:  Microsoft Surface Pro 4: Endnu en stilfuld hybrid [TEST]

Microsoft Surface Book med Performance Base
Foto: Mobilsiden.dk

Processor viser sine første rynker

Overordnet set, er Surface Book med Performance Base er Microsofts stærkeste laptop til dato, da det i modsætning til de fleste Ultrabooks også kommer med et relativt stærkt grafikkort fra Nvidias GTX 965M serie.

Surface Book med Performance er ekviperet med mindst 8GB RAM og 256 GB lagerplads, men kan, hvis tegnebogen tillader det, udstyres med 16GB RAM og 1TB SSD. Grafikkortet har 2GB VRAM at råde over.

Selve processoren er signeret af Intel, og kommer med sjette generation Core i5 og i7 kræfter. Det er en dual-core sag der snurrer med op til 3,4 GHz. Den må dog se sig overhalet af nyere modeller som Microsofts Surface laptop samt Surface Pro der nu er ude med syvende generation, der kan ramme hele 4,0 GHz.

Surface Book kommer dog stærkt igen når det handler om grafisk krævende opgaver hvor Nvidias GPU leverer fire til fem gange højere ydelse i krævende spil.

Nvidia kræfterne gør også en forskel i visse applikationer, eksempelvis Adobes Premiere videoværktøj, hvor den CUDA-optimerede software gør at videorendering foregår langt mere flydende. Slår du CUDA-funktionen til, kan du nu rendere dine videoer op til tre gange hurtigere end med den indbyggede Intel-grafik.

Surface Book med Performance Base er en kvik sag, men Microsofts timing undrer dog lidt. Den globale lancering sent i efteråret 2016 gjorde, at Microsoft med fordel kunne have satset på de nyeste platforme fra henholdsvis Intel og Nvidia. En 7. generation Core-processor og en GTX 1060 grafik fra Nvidia vil have gjort Surface Book det mere lokkende som arbejdsmaskine.

De mange kræfter som Surface Pro skal tøjle, er dog godt kølet ned. Det giver tydeligvis en fordel, at grafik og processor får hver deres køleløsning, så blæserne ikke kommer på overarbejde. Maskinen er derfor næsten lydløs, lige indtil en krævende opgave sættes i gang. Når blæseren er aktiveret, kan denne dog tydeligt høres.

Microsoft Surface Book med Performance Base
Foto: Mobilsiden.dk

Batteri i flere størrelser

Med flere kræfter kommer behov for større opladere og batterier. Den medfølgende oplader er derfor markant større og tungere end den der typisk følger med en Ultrabook. Små 400 gram vejer den og leverer 95W.

Surface Books særlige opbygning gør, at du dernæst finder to batterier i enheden. Et stort et i basen med 60 Wh og et i toppen med 18 Wh ombord.

Sammenlagt kan de to præstere 16 timers drift – ifølge Microsoft. I praksis afhænger levetiden i høj grad af, hvor ofte du benytter dig af det kraftige grafikkort. Gamer du, eller redigerer du video dagen lang, skal du ikke regne med mere end nogle få timer – står den i stedet på surfen på nettet og kontoropgaver kan du hive en hel arbejdsdag ud af maskinen.

Som enkeltstående tablet, reduceres driftstiden med næsten tre fjerdedele. Det rækker derfor kun til en 2-3 timer – lige akkurat nok til at adsprede sig med en film.

Se også: Microsofts nye Surface Pro får stærkt batteri

Microsoft Surface Book med Performance Base
Foto: Mobilsiden.dk

Dyrt kompromis

Surface Book er som så mange andre hybrid-produkter præget af kompromisser. Den kan det hele, men lider lidt her og der i forhold til dedikerede maskiner.

Sat direkte op mod dagens letteste ultrabooks, dedikerede tablets eller slæbbare performance-laptops vil Surface Book blegne i de respektive klassers spidskompetencer. Men det betyder samtidigt, at når du køber SurfaceBook m/ performance Base så får du reelt set tre enheder til ens pris.

Prisen synes også at være derefter, for du skal regne med at slippe 20.000 kroner for en velkonfigureret model. Havde Surface Book været leveret med dagens nyeste komponenter, vil det kunne forsvares.

Det er den ikke, så topkarakteren udebliver: 4½ ud af 6 stjerner.

Læs også:  Microsoft Surface Book i DK: dansk pris og tilgængelighed

Fordele:

  • Lækkert 2-i-1 design
  • Lang driftstid
  • Kraftig grafik
  • Glimrende Surface Pen inkluderet

Ulemper:

  • Knas i afmontering af display
  • Ikke synderlig let eller kompakt
  • Ingen USB-C eller Thunderbolt
  • Høj pris
 

Historiens videre forløb

Historien lå ikke død så alt for længe. mobilsiden har holdt fast i temaet. 24/5/2017 fulgte vi op med en ny vinkel på temaet Microsoft Surface Pro – dansk pris og tilgængelighed – Historien kan du læse her. Få også seneste nyt om sagen ved at trykke her..