Oppo R5: Tynd som nål, stærk som stål [TEST]

Oppo er tilbage på innovationsfronten, og bringer nu et skår af en telefon med tynd profil.

Oppo R5: Tynd som nål, stærk som stål [TEST]

Den kinesiske tech-producent, Oppo, formår at skubbe sine produkter og popularitet ud over asiens grænser. Med kerneværdier som fornuftige prislejer, 2-K skærme eller rotérbart kamera, har Oppo adskillige gange formået at anråbe sig opmærksomhed fra omverdenen.

To nye lommekompagnonger blev for nyligt lanceret og bød på Oppo N3, som vi også har anmeldt, samt Oppo R5 som vi i denne artikel skal se nærmere på. På normal vis er Oppo-telefoner ikke nemme at få fat – man skal snakke med den europæiske webshop situeret i England, og ikke den nærmeste forhandler.

R5 udmærker sig specielt på sin fysiske front. Denne følgesvend kan bryste sig af sin tynde profil på blot 4.85 mm, og bærer derfor bæltet for verdens tyndeste.
Dette slår først én som værende genialt, imponerende og i den korrekte retning for design – men hvilken betydning har dette for sammenpressede komponenter, og ikke mindst batteriet der må ofre saft og kraft for pladsens skyld? Læs videre for en anmeldelse af Oppo R5.

Superslank storhed

Lad os gå til Oppo R5s unikke egenskab først: tyndheden og ikke tykkelsen. Med en telefon der måler 148.9 x 74.5 x 4.85 mm er alle folks første reaktion ”hold da op, hvor er den tynd! ”. Med en forside i glas og en bagside i såkaldt håndpudset stål, akkompagneret af plastik i top og bund, er det et imponerende stykke af en designperle.

Trods sin tynde profil, er det stadig en 5,2” skærm der ligger ansigt til, hvilket betyder det ikke er et lille nips. Heldigvis hjælper de skrånede aluminiumssider til et godt greb, når R5 skal løftes fra sin søvn på sofabordet. Ligeledes bidrager de 155 gram til en anelse tung, men kvalitetsfyldt oplevelse.

Oppo har velsignet R5 med 1920 x 1080 pixels (Full HD) på sin AMOLED skærm. Dette betyder en farvestærk oplevelse og dybe sorte farver som kun denne skærmtype kan levere.

Med tiden har producenter lært at mestre en præcis farvegengivelse, og det samme har Oppo formået. Nok tenderer skærmen til at være overmættet, men er stadig ganske behagelig at se på.

Denne type skærm er kendt for sine evner hvad angår gode betragtningsvinkler og lav lysstyrke til sengelæsningen – det maksimale lys-output er dog ikke blændende men tilstrækkeligt.

Læs også: Oppo Find 7: Pixelspækket bæst

Man ærgres dog når en så flot skærm omgives af en sort ramme mellem selve skærmen og det omkringliggende. Man bemærker tydeligt denne afstand på den hvide front, og afholder desværre skærmen fra wow-effekt.

Oppo har lyttet til forbrugernes klagen over bagvendte højtalere, og har derfor placeret en enkelt lydskabende enhed i ørestykket. Trods højtalerens ensomme tilstedeværelse, formår den at formulere et ganske fornuftigt lydbillede til din Youtube-video.

En telefon af denne type anvender microSIM, der isættes en lille skuffe på venstre nederste side.

Her ses størrelseforhold, sammenlignet med en sort Google Nexus 5

Man må lide for skønheden – og det gør Oppo R5.

Til fordel for tynd profil, må den velkendte 3.5 mm jackstick-indgang se sig forbigået på denne enhed. Helt udelukket er det dog ikke at fylde ørene med musik, eftersom Oppo venligt vedlægger en adapter der skal isættes microUSB-indgangen i bunden, og voila – jackstik.

For en telefon af denne størrelse er knapplaceringen i top på højre side af R5. Power-knappen hviler lige under volume-styringen, og alle knapper har lækkert feedback og ligeså er der fræset tæt omkring, så man ikke oplever et ubeslutsomt tryk.

Læs også: Huawei Ascend mate 7: en businessmobil er født 

Oppo holder som en af de få, fast i det konservative touchknap-valg på fronten, der består af menu, hjem og tilbage – altså ingen ”åbne programmer”. Skal man overskue alle sine projekter, skal menu-knappen holdes i et 1-2 sekunder, der desværre ødelægger flowet ved at hoppe ind og ud af programmer.

Ligeså vel er disse berøringskrævende knapper ikke belyste, så der fumles hurtigt efter den rigtige knap i lav belysning. Visse ting er en smagssag, men undertegnede finder desværre heller ikke de anvendte ikoner særligt kønne eller tidssvarende.

Vandene deles når der snakkes reel tyndhed – kameraet på Oppo R5 stikker nemlig ud fra kroppen. Dette medfører en vippen på bordet hvis der prikkes, der for nogen er et irritationsmoment hvor andre lader det passere.

Vi har testet Kazam Tornado 348 der til sammenligning kan kalde sig reelt tyndere, eftersom optikken hviler i samme plan som resten af telefonen.

Middelmådig mekanik

Under det blanke ydre gemmer de ultraflade kraftskabende komponenter sig.

For saft og krafts skyld, finder man velkendte Qualcomm der har leveret sin Snapdragon 615 64-bit processor. Denne 8-kernede motor snurrer ved 1.8 GHz i hver afdeling, og benytter sig af big.LITTLE teknologi der effektivt hjælper til strømadministreringen.

Ved små opgaver, som beskeder og mails, klarer visse kerner tjansen, hvorimod alle 8 heste sættes ind ved tung multitasking og spilleri.

Fremtidige telefoner vil besidde op til 4 GB RAM, hvor Oppo R5 må se sig tilfreds med 2 til hukommelsen. Ligeledes finder man ingen skuffe til et pladsskabende SD-kort, og man må derfor holde sig til sine indbyggede 16 GB.

Læs også: Oppo Find 7a – Et seriøst kinesisk alternativ 

Trods de mindre besparelser der ses på ydelsesfronten, bidrager Adreno 405-grafikchippen flot til at animationer, overgange og selv grafiktunge spil foregår flydende.

Overraskende nok er det ved scrolling i applikationer, eksempelvis Facebook, hvor det visuelle hoster og hakker til tider.

Derimod foregår zooming i Oppos egen indbyggede browser upåklageligt, og generelt er denne internetklient en ret hurtig fætter. Til at hjælpe denne oplevelse på vej, formår Oppo R5 også at surfe på fornuftigt på de danske 4G-bølger.

Smartphonen er for mange en tro følgesvend, dag og nat – derfor tilgodeses et godt batteri. Oppo R5 holder godt om natten og nogenlunde om dagen.

Mange Android-producenter skubber hele tiden rekorden for batteristørrelse i en lommevenlig kompagnon, men pga. en tynd profil må Oppo holde sig på 2000 mAh i R5.

Trods det beskedne batteri, har man i denne enhed nok til at klare dagen, selv med heftigt brug. Forvent dog ikke en marathon-præstation i udholdenhed som eksempelvis Sony Xperia Z3. 

Vha. forbrugernes stemmer, fandt vi her på Mobilsiden.dk frem til at kvik-opladning var årets smarteste og mest anvendelige feature – noget som Oppo har implementeret i sine seneste telefoner, også R5.

Når den sjældne nat uden oplader oprinder, er det positivt at Oppo R5 kun stjæler få procenter fra sin livskilde. Her har Oppo gjort et godt arbejde i at forbedre standby-tiden.
Som mange producenter flittigt har implementeret i senere tid, har Oppo ligeledes installeret strømspare-funktioner: Normal- og superstrømbesparelse.

Normal strømbesparelse byder på en dæmpet skærm, neddroslet motorevne og vibrations-feedback. I bedste Android-ånd kan man selv være medbestemmende i funktioner der skal være aktive eller passive, så man får den ønskede oplevelse. Dette bidrager til en forlænget levetid på 1.5-2 dage, alt efter forbrug.

Skal man for alvor være langt fra strømstikkets livsgivende kraft, må man ty til superstrømbesparelse. Her skænkes man kun fornødne funktioner som kontakter, opkald, ur og beskeder og giver adskillige dages telefonbrug på bekostning af de luksuriøse funktioner.

Skal du ud af døren, men har glemt at hælde benzin på telefonen, hjælper den lidt større-end-normale kvik-oplader dig fra sølle 0% til imponerende 75% på bare 30 minutter. Alligevel skal du dog sætte 1 time og 10 minutter af til en hel opladning.

Fan af farver

For at komplementere AMOLED-skærmens brede farvespektrum, indeholder Oppos seneste styresystem ligeså alt godt fra farvepaletten. Oven på Googles supersøde software, KitKat 4.4.4, har Oppo udbredt sit egenudviklede styresystem, kaldet ColorOS V2.0.1.

Det første man bemærker ved modtagelse af hjemmeskærmene, er manglen af den klassiske applikationsskuffe i Android. Alle programmer er at finde på hjemmeskærmen eller i allerede kreeret mapper.

Man vænner sig hurtigt til dette, men ejer man ikke naturlig sans for orden og mapper, bliver det hurtigt en rodet affære med de mange tidsfordrivende programmer man nu ejer.
Går man yderst til venstre blandt sine startskærme, finder man den widget-forbeholdte plads. Her kan man lade en kameragenvej hvile, så en stund kan foreviges uden at starte foto-appen.

Ligeledes kan det næste musiknummer sættes på, ved med fingeren at smide nålen på pladen i bedste grammofon stil. Skal man frem eller tilbage i playlisten, kan man stryge op og ned – mere gimmick end anvendeligt og man tyr hurtigt til den dedikerede musik-applikation.

Når de daglige opmærksomhedskrævende notifikationer tikker ind, minder det nedtrukkede topgardin en anelse om iOS’ lettere gennemsigtige panel, der præges af de mange bagvedliggende farver.

Herfra kan man hurtigt ændre lysstyrken og tilgå funktioner som lommelygte, slukke mobildata, flytilstand og meget mere – hurtigt og nemt.

Ligeså kan man fornemme cadeau til Iphonens multitasking og mappedesign, eftersom applikationer er vist horisontalt side om side, og lukkes ved et lodret stryg. Ligeledes er de åbnede indholdsrige mapper mærket af de bagvedliggende farver.

Oppo ser ikke sine forbruger gå uden en vis mængde såkaldt ”bloatware”. Præinstalleret finder man nemlig både brugbare som overflødige applikationer.

”Backup og gendannelse” er fra starten med til at sikre dig dine dyrebare data. Gennem få trin og tryk kan man få lagret sin telefonpersonlighed, så man er sikret ved eventuelle uheld. Ligeså finder man ”NearMe Cloud” der lader dig bruge skyens kraft til at gemme kontakter, SMS’er og at finde telefonen.

Desværre kan hele telefonens identitet ikke gemmes i skyen, og skulle man skifte Oppo-telefon må man ty til tredjepartsapplikationer for hjælp – heldigvis er der hjælp at hente i Google Play.
Ligeledes har Oppo selv lavet applikationer til at tilgå filer, downloads og vejr. Alle fungerer efter hensigten, men lokker ikke til brug med de mørke baggrunde og knapt så kønne ikoner.

Til gengæld finder man ”Kingsoft Office”, der med flade ikoner og minimalistisk design er yderst belejligt at anvende. Her kan man arbejde i Word, Excel og PPT, og er alt i alt en rigtig fin addition til applikationsbiblioteket.

Trods de mange farver er det gennemgående design og baggrunde dog meget mørke.

Når man tilgår indstillinger, ses en opdeling i tre faner: generelt, lyd og skærm. Dette bidrager til et godt overblik og man finder hurtigt det eftersøgte tandhjul der skal justeres.

Her finder man mulighed for at skræddersy sin Oppo-oplevelse til ens egen smag: om man vil have vist batteriprocent, netværkshastighed, aktive funktioner under strømbesparelse m.m.

Når små hænder ikke når power-knappen nemt, er det belejligt at Oppo har implementeret det dobbelte prik til at vække skærmen. Ligeså kan man styre bevægelsesfunktioner for henholdsvis slukket og tændt skærm.

Ved slukket skærm kan man indirekte bede Oppo R5 om at starte kameraet ved at tegne en O-form, eller skifte til næste humørspredende sang på playlisten ved at tegne en pil den ene og anden vej.

Den tændte skærm kan også starte kameraet, og beder blot om tre fingre der på skærmen kniber sammen. Ligeledes kan de magiske tre også fremkalde et screenshot ved at stryge nedad på skærmen, og ved at trække ind fra øverste højre hjørne i en applikation, tillader Oppo en formindsket version af programmer der hjælper til enhåndshåndtering.

Masser af megapixels – og dog

På den stålbelagte bagside, finder man den lille udstikkende optik der skal forevige de glade stunder. Det HDR-kapable kamera bærer på 13 MP og er akkompagneret af en LED blitz, og det filmer ligeledes i 1080p med 60 fps, og mulighed for 120 fps ved 720p. Som en ekstra addition kan man more sig med slowmotion-funktionen ved film.

Ofte spares der på det selventrerede frontvendte kamera, men i dette tilfælde har Oppo vedlagt en 5 MP-skyder for at tilgodese selfie-trenden. Det tager nogle aldeles flotte billeder, og der er rig mulighed for diverse effekter og forskønnelser, skulle dette være nødvendigt.

Selve brugerfladen er overskuelig og simpel. Man tager hurtigt et billede eller igangsætter filmseancen med hver sin dedikerede knap i bunden af skærmen.

Når forskellige funktioner skal tages i brug som HDR eller nattilstand, skal man være fingerfin når menuen stryges frem, eftersom den befinder sig lige over kamera-knappen hvilket ofte resulterer i et ikke-intenderet billede.

Blot ved normal kameratilstand, skal der ikke meget øvelse til før både flotte og skarpe billeder er i kassen. Farver fremstår naturlige og sprøde, og ved et enkelt tryk på skærmen kommer det rette element i fokus hver gang.

Oppo skabte meget omtale da de angiveligt ville sende et 50 MP-bæst på gaden, og selvom det ikke hardware-mæssigt er sandt, implementerer de fortsat software-muligheden i deres seneste telefoner.

Oppo R5 er nemlig i stand til at skyde 10 billeder i rap, derefter stykkes billederne sammen, og opnår derved en samlet pixeltæthed på 50 MP.

Rigtigt nok får man en højere detaljegrad i sine billeder, der pludseligt kan måle sig med nogle af de dygtige kameramobiler, men megen forskel vil det ikke gøre for den almene forbruger. Ligeledes fylder disse filer ekstra meget.

For at toppe den gennemførte kameraoplevelse, lader Oppo dig ligeledes lege i ekspert-tilstand, hvor lukketiden og det manuelle fokus er under din kontrol. Man får også en ny chance for ordentlige natbilleder med tilstanden, langsom udløser, eftersom der kommer meget mere lys i billedet og dermed detaljer.

Normal tilstand

Når der skal filmes gør Oppo R5 et ganske godt stykke arbejde. Selve billedkvaliteten er flot, og den digitale stabilisering sørger for et relativt stabilt billede, når den menneskelige håndrysten påvirker billedet.

Opfangelsen af lyd tenderer dog til at være en anelse tynd og diskantdominerende, men modstår overraskende godt den forstyrrelse en blæst kan medbringe.

Mere æstetisk end effektiv

Oppo har med R5 formået at lave et blændende flot og imponerende stykke håndværk.

Med verdens tyndeste mobilprofil, har de formået at sætte ny standard for mulighederne i smartphone-verden. Ligeledes har de gjort et flot stykke arbejde hvad angår batteritid, eftersom man nemt får en dags heftig brug ud af denne enhed, trods det beskedne batteri.

I samspil med den flotte skærm, er det en fornøjelse at tage billeder når kameraoplevelsen er så gennemført og produktet deraf er yderst tilfredsstillende.

Trods flydende overgange og god grafik, oplever man desværre en lidt begrænset brugeroplevelse på ydelsesfronten. Simple applikationer hakker til tider, og efter at have få programmer åbne, mærker man nedgang i performance og multitasking-evne.

Dertil savner man hurtigt mere plads end de 16 indbyggede GB at boltre sig på, og forhåbentlig vil Oppo snart formå en grafisk overhaling af deres styresystem for ikke at gå bag af dansen.

R5 kan erhverves for cirka 3000,- kr. via dette link 
 
Oppo R5 lander derfor på 4 ud af 6 stjener

Fordele:

  • Konstruktion
  • Skærm
  • Oplader
  • Kamera

Ulemper:

  • Hukommelse
  • Knapper på front
  • Ydelse

Videre om temaet

Siden vi kørte denne historie er der kommet nyt om sagen. mobilsiden fulgte op på sagen. 9/1/2015 gik vi videre med sagen; BeoPlay A2 – Designperle med uovertruffen lyd [TEST] – Historien kan du læse her. Meget er sket siden. Du kan klikke her for aktuelle nyheder om temaet..