Sony Xperia XZ1 Compact – en lille vågen perle [TEST]

Anmeldelse af Sony Xperia XZ1 Compact - topmobilen med de fikse mål har været igennem en vitaminkur. Det er der kommet en glimrende telefon ud af.

Sony Xperia XZ1 Compact – en lille vågen perle [TEST]

Hver gang Sonys nye Compact-mobil skal introduceres, synes jeg, at jeg gentager mig selv. Toptelefoner fylder stadigt mere og mere, mens dem der fortrækker fikse, men fortsat stærke smartphones lades i stikken. Sonys Compact-lancering årgang 2017, Xperia XZ1 Compact, er ingen undtagelse til reglen.

Sony følger nemlig samme opskrift som tidligere. Mens de øvrige mobilproducenter prøver nye skærmgrænser af i toptelefoner, er Xperia XZ1 Compact – som navnet antyder – en kompakt, men muskuløs, størrelse.

Se også:  Sony lancerer Xperia XZ1 og XZ1 Compact med 3D-scanning

Sony Xperia XZ1 compact
Foto: Sony

Specifikationer Sony Xperia XZ1 compact

Mål: 129 x 65 x 9,3 mm, 140 gram
Materialer: Plast, Gorilla Glass 5
Display: 4,6 tommer HD, 319 PPI
Ydelse: Snapdragon 835, 4×2,45 GHz+ 4x 1,9GHz
RAM: 4GB
Lagerplads: 32GB + micro-SD op til 256 GB
Batteri: 2.700 mAh
Kamera: 19 MP f/2,0 optik, 4K og op til 960fps slow-motion
Frontkamera: 8 MP f/2,4
Netværk: 2G/3G/4G Cat 15, nano SIM-kort
Farver: Sort, Sølv, Horizon Blue, Twilight Pink
Pris: få den bedste pris på mobilpriser.dk

Sony Xperia XZ1 Compact test
Sony Xperia XZ1 Compact er nem at betjene med en hånd. Foto: Mobilsiden.dk

Som du kan se på teknikbladet, så sparer Sonys ikke på komponenterne i Compact-serien (måske lige med displayet som en lille undtagelse). Men Sony Xperia XZ1 Compact er lidt billigere end sin storebror XZ1 og der er skam også sparet et sted: materialerne.

I stedet for at få den eksklusive metalfinish fra sin storebror, får Compact en bagside i ren plast. Det lyder måske skrabet, men opleves ikke som sådan, for det virker både solidt og skridsikkert.

Det robuste indtryk styrkes af en lille metalplade for oven og neden der helt sikkert vil kunne tage eventuelle stød med bravur. Når mobilen samtidig er IP68 vand- og støvtæt får man samlet set en telefon der vil holde til mere end bare dagen og vejen.

XZ1 Compact arver tydeligvis mange af de fordele der har kendetegnet serien – men det gælder altså designet som ikke har rykket sig siden serien debuterede for snart fire år siden.

Læs også:  Sony: Vores næste telefoner får helt nyt design

Sony Xperia XZ1 Compact test
Sony Xperia XZ1 Compact har fået placeret knapperne de rigtige steder. Foto: Mobilsiden.dk

En ergonomi succes

Sonys nye Compact lever op til sit navn ved at være mere lommevenlig og fiks end nogen anden topmobil på markedet.

Den måler bare 129 x 65 mm – omtrent det samme som en iPhone SE med et cover på, men byder på samme skærmstørrelse som en iPhone 8.

Selve ergonomien er også styrket markant, med volumenknapper som nu er langt bedre placerede, en dedikeret kameraknap samt en kombineret fingeraftrykslæser og powerknap.

Sammenlægger du det skridsikre ydre, de beskedne mål, den rimelige skærmstørrelse og de omsider velplacerede knapper ender du med en XZ1 Compact som er uhyre nem at betjene med en hånd. En handskefunktion gør den endda ekstra egnet til det danske efterår.

Læs også:  Sony lancerer filmtjenesten PlayStation Video i Danmark

Sony Xperia XZ1 Compact test
Sony Xperia XZ1 Compact har en solid, vandtæt konstruktion. Foto: Mobilsiden.dk

Midrange display og lyd

Sony har altså hverken pillet ved designet og formatet, hvilket er forståeligt. Displayet derimod, det begynder at vise tegn på alderdom.

Størrelsen på 4,6 tommer er en naturlig konsekvens af de små dimensioner, men HD-opløsningen begynder at være i underkanten for en topmobil anno 2017. Bevares, det er for det meste skarpt nok – men selv budgetmobiler begynder nu at få skarpere displays.

Når farveægtheden samtidig ikke er optimal, synes Sony at forpasse en lejlighed til at levere en high-end skærmoplevelse. Sony Xperia XZ1 Compact reddes dog af, at både farvemæthed, kontrast og lysstyrke er mere end godkendte – især når der afspilles HDR-indhold.

På lydsiden forsætter Sony deres glimrende idé med at have to stereohøjtalere placeret henholdsvis over og under displayet. Det giver frontvendt lyd, hvilket klæder både spil, musik og film, selvom både lydtryk og lydkvalitet er set bedre.

Er det ikke godt nok, har du heldigvis stadigt et jack-stik du kan ty til i stedet. Her er Sony klar med både mulighed for aktiv støjreduktion og en række algoritmer der fintuner lydbilledet.

Se også:  Sony Xperia XZ Premium – Premium på papiret [TEST]

Sony Xperia XZ1 Compact test
Displayet på Sony Xperia XZ1 Compact er yderst farverigt omend med et ldt blåligt farvestik. Foto: Mobilsiden.dk

Seje små muskler

Selvom man er lille, kan man godt være stærk. Det er vist mottoet i Sony Xperia XZ1 Compact som trods sine små dimensioner rummer samme stærke mekanik som den, der i dag findes i dagens toptelefoner.

Her finder du den både stærke og strømvenlige octa-core processor Snapdragon 835 der tikker med næsten 2,5 GHz sammen med 4GB RAM. På den grafiske side er Adreno 430 grafik som får rigelig mulighed for at flekse med musklerne takket være displayets lave opløsning.

Når de mange fine komponenter arbejder sammen om at drive dine apps og Android 8.0 frem, synes det hele at virke meget overbevisende. Det føles som en regulær high-end telefon der performer på allerhøjeste plan.

Læs også:  Sony Xperia XZS – kameraet gør en forskel [TEST]

Sony Xperia XZ1 Compact test
Sony Xperia XZ1 Compact holder ualmindeligt længe på en opladning. Foto: Mobilsiden.dk

En maratonløber

I hverdagen bliver man glædeligt overrasket sidst på dagen, når det sædvanlige pitstop skulle foregå, for batterimåleren er ofte mere end halvt fyldt. Xperia XZ1 Compact holder ganske enkelt på strømmen som ingen anden testet mobil til dato.

Lad det være sagt, den telefon er en maratonløber: den holder typisk i to døgn på en opladning – og endda flere hvis STAMINA- eller den vilde (og begrænsede) Ultra STAMINA-funktion slås til.

Batteriet er ellers ikke ekstremt stort med en kapacitet på 2.700 mAh, så om det er Sonys batteritilpasninger, det lille display eller Android 8.0 Oreo der skal have rosen er uvist. Uanset hvad, så holder det Sony Xperia XZ1 Compact vågen i usædvanlig lang tid.

Der går derfor lang tid mellem hvert pitstop ved stikkontakten, hvilket er godt, for selve opladningen er relativ langsommelig proces med den medfølgende oplader: op til 2½ time. Det sker blandt andet for at værne om batteriet – hvilket så vil give pote på den længere bane, med et batteri som bevarer næsten sin maks. kapacitet selv efter flere års brug.

Den stærke batteriydelse synes heller ikke at være på bekostning af netværksdelen. Sony Xperia XZ1 compact gør en god figur på den front også med en god samtalekvalitet og en fast forbindelse til det hurtige 4G-netværk. Eneste lille forskel er, at max. Hastigheden her er begrænset til 800 mbps i download – teoretisk set en smule under de førende gigabit-mobiler, men der går nok længe før, at mobiloperatørerne herhjemme overhovedet vil understøtte de hastigheder.

Sony Xperia XZ1 Compact test
Sony Xperia XZ1 Compact interfacet er enkelt og ligetil. Foto: Mobilsiden.dk

Først med Oreo

Sony Xperia XZ1 Compact kan bryste sig af, at være den allerførste Android-smartphone med Googles nyeste Oreo-software på markedet.

Det vil dog ikke springe synderligt i øjnene, at Sony er først, for både Google og Sony har ikke pillet meget ved det visuelle ved den nye software.

Interfacet ligner sig selv og læner sig generelt meget tæt op af originalen fra Google. Kun små fikse detaljer såsom de nye notifikationer der kan stables og styres enkeltvis eller den opstrammede indstilllingsmenu indikerer, at Oreo er ombord her.

Sony har dog krydret softwaren hist og her med brugbare features, såsom en Apple-Spotlight lignende funktion, hvor du ved et svirp ned af hjemmeskærmen hurtigt kan finde din mest benyttede apps.

En af de små irritationsmomenter med Sonys egne, lidt for meddelsomme, apps som ’Whats New’, bliver nu også holdt i ave så man ikke længere bombarderes med tilbudsnotifikationer.

Sony er dog stadig rundhåndede med de forudsinstallerede apps. Jeg ville altså helst være fri for apps som AVG-antivirus og PlayStation, især når nu de ikke engang kan afinstalleres.

Læs også:  Sony: Disse Xperia-mobiler får Android 8.0 Oreo

Sony Xperia XZ1 Compact test
Sony Xperia XZ1 Compact kameraet er blevet markant bedre. Foto: Mobilsiden.dk

Et bedre kamera

Sony har længe, alt for længe, opererer med pixelrige men i sidste ende ikke særlige kameraer i deres smartphones. Siden forårets Xperia XZ Premium og Xperia XZs har japanerne dog indset, at færre men bedre pixels, er vejen frem.

I Xperia XZ1 Compact får du derfor forårets vellykkede modul med ’bare’ 19 megapixels. Der er stadigt flere end de tolv der typisk findes i øvrige toptelefoner, men det er unægtelig et skridt i den rette retning.

Som i XZ Premium er optikken ikke helt så vidvinklet som før, men det gør, at den leverer skarpere fotos helt ud til kanten af billederne. Nu kan den omsider måle sig med forårets bedste smartphones, om end de nyeste iPhones, Huaweis og Samsung begynder at trække fra den med bl.a. dobbeltkameraer og optisk zoom.

Sony XZ1 Compact må også leve uden nogen form for optisk billedstabilisering, hvilket skaber lidt problemer i mørke omgivelser, for lukkertiden skal gøres så kort som muligt og dermed lander der mindre med lys ind til det endelige foto.

Læs også:  Sony Xperia XA1 – mellemklasse med stil [TEST]

Sony Xperia XZ1 Compact fotosample
Sony Xperia XZ1 Compact i dagslys. Foto: Mobilsiden.dk

Panorama og HDR-funktioner er også fejlrettede og er omsider konkurrencedygtige – de har været savnet i Sonys XZ-telefoner. 4K-videoerne er også markant forbedrede takket været en elektronisk stabilisering som effektivt holder optagelserne i ro.

En nyhed er der dog at finde i det frontvendte kamera som med sine 120 graders synsfelt er ekstremt vidvinklet – så er du helt sikker på at vennerne og kæresten også kommer med på selfien.

Leger med tid og dimensioner

Med forårets lancering af det nye kameramodul brød Sony med hvad der kan forventes i et mobilkamera – mobilen kunne som ingen anden fastfryse øjeblikket med funktioner som Motion Eye og 960 fps slow-motion.

Motion Eye gør det muligt at tage en stribe fotos af en action-sekvens og derefter udvælge det helt rette foto – endda få øjeblikke før du har trykket på udløseren.

Ultra slow-motion fryser også øjeblikket til nærmest bullet-time, ved at skrue optagelserne op til 40 gange langsommere. Optagelserne er dog fortsat begrænsede af, at opløsningen er lav og at du kun har et splitsekund at optage i.

Med ‘3D Skaber’-app’en kan du skabe en naturtro 3D-model af kontorets salgschef

XZ1 generationen innoverer samtidig med en dedikeret 3D app, der på enkel vis kan tage dine favoritmotiver – forudsat at disse er personer, mad eller mindre stilleben – og genererer en 3D-model som derefter kan eksporteres som MTL/OBJ fil eller printes ud via 3D-print tjenester som shapeways.

Funktionen er ligesom Ultra slow-motionen featuren sjov at lege med, men ret beset den fortsat i hvad der minder om betastadiet på grund en noget grovkornet opløsning. Det koster omkring 200 kroner at få printet en 3D-buste af eller til kæresten – men så har man også fået scoret sig en helt unik gave!

Sony Xperia XZ1 Compact test
Sony Xperia XZ1 Compact er den bedste Compact-telefon fra selskabet i lang tid. Foto: Mobilsiden.dk

Fiks, holdbar outsider

Sonys Compact-mobiler har længe været en af de mest populære Android-mobiler herhjemme, men noget af glansen røg af serien sidste år, da Sony valgte at udgive den i mindre performende udgave.

Det retter Sony op på i årets udgave af Compact-serien som igen opleves som en vaskeægte topmobil med både unikke features, topydelse og et batteri der siger spar to.

Prisen på 4.500 kroner er samtidig rimelig, når man tager i betragtning, at man her får en mobil som er mere holdbar end de fleste, takket være sit robuste ydre og batteriværnende funktioner.

Sony Xperia XZ1 Compact fortjener derfor en topkarakter: 5½ ud af 6 mulige stjerner.

Få den bedste pris på mobilpriser.dk.

Fordele:

  • Spektakulært batteri
  • Høj ydelse
  • Kompakt topmobil
  • Holdbart, vandtæt ydre
  • Unikke fotofunktioner

Ulemper:

  • Konservativt design
  • Middelmådig display-opløsning
 

Efterfølgende nyt om sagen

Tematikken slutter ikke her. mobilsiden gik videre med sagen. 4/10/2017 gik redaktionen videre og fulgte op med en artikel der belyste emnet DXOMark: Samsung Galaxy Note8 er den bedste fotomobil – Historien kan læses her. Emnet er absolut ikke dødt. Klik her for at læse de seneste nyheder..