Mobilsiden.dk  /   Nyhedsoversigt  /   Corning: Derfor ridses Gorilla Glass 5 i Galaxy Note 7 så let

Corning: Derfor ridses Gorilla Glass 5 i Galaxy Note 7 så let

Firmaet Corning giver nu sin forklaring på, hvorfor skærmen i Samsung Galaxy Note 7 med det nye Gorilla Glass 5 ridses meget nemmere end andre smartphones.

Ifølge Corning er dette ikke ridser, men materialerester fra spidse redskaber.
Ifølge Corning er dette ikke ridser, men materialerester fra spidse redskaber.
Foto: YouTube.com (JerryRigEverything)

I sidste uge dukkede en video op, der viste, at det nye Gorilla Glass 5 fra Corning i Samsungs nye Galaxy Note 7 ikke ser ud til at være nær så hårdført over for ridser som Gorilla Glass 4, som benyttes i alle årets hidtidige topmodeller.

Hvor ridser først opstår i Gorilla Glass 4 omkring 5-6 ud af 10 på den såkaldte Mohs’ hårdhedsskala (hvor 10 er diamant), er de allerede synlige ved trin 3 på Gorilla Glass 5. Det ser altså ud til, at det nye Gorilla Glass 5 er blevet mere modtagelig over for ridser som en konsekvens af, at det til gengæld kan tåle stød fra en højere højder og dermed ikke lige så let flækker.

Læs også: Gorilla Glass 5 tager skærmbeskyttelsen til helt nye højder

Ikke lang tid efter videoen blev udgivet, fik hjemmesiden Android Authority en snak med Cornings tekniske chef, Jaymin Amin, og forretningschef, Jon Pasansky, for at lade dem give deres besyv på, hvad der sker i videoen - og ikke overraskende er de ikke enige med YouTube-ophavsmanden, Zacks konklusion om, at Gorilla Glass 5 ridses nemmere end Gorilla Glass 4.

Først pointerer de to Corning-chefer, at ”testen, som var foretaget i videoen, tydeligvis ikke er en industritest. Den bruger Mohs’ spidse hårhedsredskaber, men det er på en ukontrolleret måde”, hvor de særligt lægger vægt på, at det har stor betydning, hvor hårdt der presses med disse spidse redskaber.

Idéen bag Mohs’ hårdhedsskala er, at et materiale med en hårdhed 5 på skalaen ikke kan efterlade ridser på materialer med en højere værdi på skalaen - det vil sige over 5. Da glas ifølge Corning-folkene har en hårdhed på 5-6 på Mohs’ skala, bør en spids genstand med en hårdhed på 3 som i JerryRigEverything’s video ikke kunne efterlade ridser på Note 7-skærmen med Gorilla Glass 5.

Corning: Der efterlades materialerester på Gorilla Glass 5

Så hvad er det, der alligevel ridser skærmen i Note 5, når glasset på papiret bør være hårdført nok? Forklaringen er ifølge Corning, at et blødere materiale kan efterlade rester på et hårdere materiale, som dog ikke er en ridse, men kan ligne det.

”Det spidse redskab, der var brugt i videoen, havde en hårdhed på 3, som var betydeligt blødere end glasmaterialet. Ofte, når du har et blødere materiale som dette, og afhængigt af hvilken belastning du har brugt, er der en tilbøjelighed til, at du kan se en overførsel af materiale på testgrundlaget. Overførsel af materiale på testgrundlaget er ikke nødvendigvis en ridse, men for det utrænede øje kan det se ud som en meget synlig ridse. Vi ved ikke, om det er det, der ses i denne video. Vi ser helt sikkert ikke dette problem i de tests, vi har foretaget internt med lignende spidse redskaber på Mohs’ hårdhedsskala”.

Læs også: Smartphones med Gorilla Glass 5 ridses utroligt let

Forklaringen giver i og for sig ganske god mening, men det efterlader dog en række andre spørgsmål. Hvis et spidst redskab på trin 3 efterlader spor på glas, som er på trin 5-6 i hårdhed, hvorfor ses der så ingen rester fra trin 1 og 2, som er endnu blødere materialer? En simpel forklaring kan være, at der ikke er tale om materiale, der efterlades oven på glasset, men ganske simpelt at det er ridser, der påføres af hårdere materialer end glasset. Med andre ord at Gorilla Glass 5 må have en hårdhed på omkring de 3.

I videoen ses det også, at Zach forsøger at tørre resterne væk fra skærmen netop i tilfælde af, at det ikke skulle være ridser, men de er fortsat synlige på Gorilla Glass 5-glasset. Hertil lyder det fra Corning: ”Det kan være meget, meget svært at fjerne metalliske rester fra glas, der er blevet overført.”

Men betyder det overhovedet noget, om der er tale om deciderede ridser eller rester fra materiale, der overføres, når der i begge tilfælde efterlades synlige skader på skærmen? For Corning gør det, men næppe for den gennemsnitlige forbruger, der uanset årsagen nemt kan ende med en ’ridse’ i skærmen.

Læs også: Samsung Galaxy Note 7 - Årets bedste [TEST]

Det fik Android Authority til at spørge, om Gorilla Glass 5 rent faktisk er mere modstandsdygtigt over for ridser end Gorilla Glass 4. Efter nogen tid lykkedes det at få følgende svar fra Corning: ”Når vi tager alle hårdhedstests i betragtning, er Gorilla Glass 5 rent faktisk hårdere end Gorilla Glass 4. På grundlag af vores tests mener vi, at Gorilla Glass 5 bør præstere på samme måde som Gorilla Glass 4 hvad angår ridse- og hårdhedstests.”

Om den påstand er korrekt, vil vise sig over de kommende måneder, hvor flere og flere smartphones udstyres med Gorilla Glass 5. I hvert fald står det klart, at Gorilla Glass 5 er mere modtagelig over for ændringer – ridser eller ej, mens det i en ny test viser sig at være utroligt hårdført over for stød.

Forrige artikel Næste artikel

Læs Mobilsidens debatregler her


Om brug af cookies