Mobilsiden.dk  /   Nyhedsoversigt  /   Er det nu farvel til Symbian og MeeGo?

Er det nu farvel til Symbian og MeeGo?

Nokias kommende smartphones bliver med Windows Phone, siger topchefen. Men er det så et farvel til Symbian og MeeGo?

Da Nokias topchef Stephen Elop fredag gik på scenen sammen med sin chefkollega Steve Ballmer fra Microsoft, og annoncerede deres nye samarbejde, var der ikke mange ord om Nokias præcise planer for Symbian-platformen og MeeGo, der indtil i dag, var udmeldt som fremtidens smartphone-platform.

Stephen Elop bekendtgjorde flere gange, at "Windows Phone er vores primære platform til smartphones". Det var et statement, der blev gentaget, når journalisterne spurgte direkte ind til Symbians fremtid.

Han sagde også, at flere af aktiviteterne fra Symbian gradvist vil glide over i Windows Phone-systemet.

Aktieanalytiker Morten Imsgard fra Sydbank mener, at Symbian vil leve videre i et stykke tid.

- "Symbian er stadig interessant for særligt udviklingsmarkederne, hvor man ikke er parat til at give 4-5000 kroner for en smartphone," siger han til Mobilsiden.dk.

MeeGo på lavblus

Skiftet til Windows Phone begrunder Nokia med bekymring for det tidsmæssige perspektiv i forhold til MeeGo udviklingen.

- "Vores bekymring omkring MeeGo var, om vi hurtigt nok kunne udvikle hele software og udviklermiljøet (ecosystem) omkring platformen," sagde Stephen Elop fredag.

Udmeldingen bakkes op af Sydbanks analytiker, der dog ikke mener, at Nokia lukker døren helt til MeeGo.

- "Det er ærgerligt, at Nokia har brændt så mange kroner af på MeeGo. Men der holdes en dør på klem, hvis man med Microsoft ikke opnår den dominans, som man gerne vil. Derfor kan MeeGo være stedet, hvor der afprøves nogle nye trends til highend-markedet," mener Morten Imsgard fra Sydbank.

Android er ikke interessant

Nokia bekræftede på fredagens pressemødet, at de har været i dialog med Google om Android-platformen.

Men Android var ikke interessant, fordi Nokia ikke mente man kunne adskille sig nok fra de mange andre producenter af Android-enheder, til at være unik.

Desuden mente Nokia-chefen, at det primært var Google som ville høste gevinsterne økonomisk, da Google sidder på hele software- og service elementerne i Android.

Udviklerne skal skifte fokus

Men hele strategiskiftet hos Nokia mener aktieanalytikeren også kan have stor indflydelse på tredjepartsudviklernes lyst til at skrive software til Symbian og MeeGo.

- "Man kunne godt forestille sig, at udviklerne af apps på Ovi Store begynder at kikke andre veje. Microsoft og Nokia skal i hvert fald overbevise dem om, at de nu skal kikke i retning af Windows Phone," siger Morten Imsgard.

Han gør dog opmærksom på, at investorerne fredag morgen reagerede med skepsis, og at "to tabere i branchen ikke nødvendigvis bliver til én vinder ved at gå sammen."

Læs også:
- Nokias smartphones bliver med Windows Phone
- Nokia og Microsofts samarbejde betyder faldende priser

Forrige artikel Næste artikel

Få notikationer:

Læs Mobilsidens debatregler her


Kommentar

Peter Jespersen 12-02-2011 13:36:48

Nej S³ og MeeGo forsvinder ikke i denne uge - deres liveannoncering blev der lagt tydelig vægt på at S³ langsomt (sikkert pga det asiatiske marked) skal fases ud til fordel for WP og MeeGo kun være et eksperiment, måske kommer der en enhed ud med MeeGo måske ikke.

Men udviklingen af MeeGo foregår vel primært i LF regi, det eneste der er lukket i MeeGo er sandsynligvis kun de hardwarespecifikke drivere

Deres Qt-framework som en kvart verden er afhængig af på en lang stribe platforme - blev ikke nævnt og dette er det virkelige problem.

0 0
Henrik 12-02-2011 17:37:58

"Deres Qt-framework som en kvart verden er afhængig af på en lang stribe platforme - blev ikke nævnt og dette er det virkelige problem."

Enig, det er også det der bekymrer mig. Det, og så hvad der skal ske med Ovi Store, som ellers endelig var rigtig godt på vej, både mht. antal downloads og nye apps fra nye udviklere. Hvad skal alle de udviklere som endelig er begyndt at få noget ud af Qt og sælger deres apps på Ovi Store, gøre nu?

Jeg har været inde på diverse udvikler forummer, inkl. Nokia egen, Forum Nokia og Nokia Conversations - det ser ikke kønt ud. Udviklere og brugere er rigtig godt sure. Det vælter ind med vrede kommentarer om at alt fra at "Nokia har solgt ud" til "RIP Nokia" til "Den sidste bastion af europæisk verdensklasse og uafhængig software døde i dag" osv.osv.

Over 1500 Nokia medarbejderne fra deres R&D afdelinger gik hjem i går i protest.

Nokia's aktie faldt med 15% ovenpå nyheden.

Det blir godtnok spændende at se, hvad der sker, for der er sgu stof til eftertanke.

0 0
Peter Jespersen 12-02-2011 18:49:42

MHT OVI Marked er jeg som Maemo/N900 bruger kold et vist sted - det eneste jeg har hentet derfra er Fennec (Firefox) og Angry Birds, alt andet er kommet fra Maemo repositories - der bugner af frie programmer.

Men for den almindelige bruger og udvikleren der gerne vil have en krone eller to for sine anstrengelser kan jeg godt se et gevaldigt problem.

0 0
Henrik 12-02-2011 19:15:03

Til Symbian^1/^3 devices er der pt. 30.000 apps i Ovi Store, og 4 mill.+ downloads pr. dag.

Men jo, som N900 bruger kan jeg godt hvad du siger, og med Meego sat på bagvognen, skal man nok heller regne med at det blir anderledes.

"Men for den almindelige bruger og udvikleren der gerne vil have en krone eller to for sine anstrengelser kan jeg godt se et gevaldigt problem."

Ja, præcis.

0 0
Peter Jespersen 12-02-2011 18:46:07

Udvandringen i går har nok også en hel del at gøre med meldingen om at flytte hovedkvarteret fra Espoo og til Sunnyvale - dvs at dette også kan gå hen og blive et problem for det finske samfund (på trods af Elops forfærdelige ævl om at Nokias hjerte altid vil være i Finland).

0 0
Andreas 12-02-2011 13:23:26

Jeg forstår ikke helt hans udtalelse her:

"Desuden mente Nokia-chefen, at det primært var Google som ville høste gevinsterne økonomisk, da Google sidder på hele software- og service elementerne i Android."

Er der nogen der kan forklare mig logikken i hvad han siger?

Er det ikke nøjagtig det samme med WP7, hvor "gevinsterne" så bare går til MS i stedet for Google? Men jeg ved måske ikke helt hvordan det hænger sammen.

0 0
Adam 11-02-2011 15:29:18

Jeg kunne godt tænke mig at vide om WebOS har været med i deres overvejelser, og hvad grunden evt. har været til at de ikke valgte det.

Allerede for et års tid siden, da jeg fik lov at lege med en Palm Pre for første gang, virkede det langt mere 'lækkert' end mit indtryk af WinMo7.

P.t. er det HP, der ejer WebOS, men det bliver ikke rigtig brugt til noget (udover den enlige tablet, der lige er annonceret). Jeg tror til gengæld Nokia ville kunne få det til at spille maks (for der skal ikke ret meget til), og i alle tilfælde mere end WinMo.

Any thoughts?

0 0
Jesper 12-02-2011 12:22:41

Helt enig. Problemet er bare at HP købte Palm før der var gået op for Nokia at de havde et problem med deres OS. Hvis de havde opfattet det for et år siden, så kunne Nokia måske have købt Palm og historien ville være en anden.

Som det er i dag, så tror jeg HP er sådan et sted hvor gode ideer går hen for at dø (stort set alle de kreative kræfter forsvandt fra Palm da HP overtog selskabet).

Med hensyn til MeeGo, så tegner det vel heller ikke så godt eftersom hjernen bag, Alberto Torres, har forladt roret.

0 0

Om brug af cookies