Mobilsiden.dk  /   Nyhedsoversigt  /   Malware ude til iOS - men hurtigt nedkæmpet af Apple

Malware ude til iOS - men hurtigt nedkæmpet af Apple

En malware har ramt iOS 8.4 til iPhones, iPads og iPods, men Apple forsikrer, at der er styr på problemet og at der ikke er grund til bekymring.

Ved at klikke OK på en popup som denne, kan YiSpecter-malwaren angribe. (Foto: paloaltonetworks.com)
Ved at klikke OK på en popup som denne, kan YiSpecter-malwaren angribe. (Foto: paloaltonetworks.com)

En malware, også kendt som et skadeligt, uønsket program, har raseret iPhones, iPods og iPads med iOS 8.4. Men der er formentlig ikke grund til bekymring, fortæller Apple.

Det er ikke noget nyt, at softwaren i smartphones fra tid til anden angribes af malware og andre uønskede og skadelige programmer, men denne gang har en malware med navnet YiSpecter gravet sig dybere ind i Apples iOS-styresystem end hidtil set.

Læs også: Apples App Store ramt af massivt angreb

Malwaren påvirker både iOS ud af boksen og hvis den er jailbreaket, men det forudsætter, at du aktivt henter apps og indhold fra usikre kilder, hvor malwaren har sneget sig ombord. I Kina er det ikke ualmindeligt, at apps ude fra App Store indeholder malware - lige som denne YiSpecter.

Herfra udnytter malwaren, som den første ifølge Engadget, iOS' egne funktioner til at downloade, installere og åbne apps, erstatte eksisterende software, ændre startside og Safari-indstillinger, uploade enhedens information og starte generende reklamer. Selv ved forsøg på at slette den vender den tilbage, lyder det fra sikkerhedsfirmaet Palo Alto Networks.

Malwaren allerede nedkæmpet af Apple

Apple fortæller dog, at du kan tage det ganske roligt. Først og fremmest er malwaren allerede ikke-eksisterende i det nye iOS 9, og med 52 % af alle iPhones, der allerede har den nyeste software, er det potentielle omfang af malwaren allerede reduceret gevaldigt.

I iOS 8.4 har en opdatering ifølge Apple selv også sikret, at malwaren ikke kan gøre skade – så ved at holde din iPhone, iPad eller iPod opdateret bør du altså være fuldt sikret over for den skadelige malware.

Læs også: Windows Phone er sikrere end iOS og Android

”Dette problem rammer kun brugere af ældre versioner af iOS, som også har downloadet malware fra usikre kilder. Vi greb ind over for dette specifikke problem i iOS 8.4, og vi har også blokeret de identificerede apps, der distribuerede denne malware. Vi opfordrer kunderne til at holde sig ajour med den nyeste version af iOS for at få de seneste sikkerhedsopdateringer. Vi opfordrer dem også til kun at downloade fra betroede kilder såsom App Store og være opmærksom på enhver advarsel, når de downloader apps,” udtaler Apple til hjemmesiden The Loop.

Forrige artikel Næste artikel
Læs Mobilsidens debatregler herOm brug af cookies