Mobilsiden.dk  /   Nyhedsoversigt  /   TDC nedlægger mobilmast i protest - flere lukninger måske på vej

TDC nedlægger mobilmast i protest - flere lukninger måske på vej

TDC har nedlagt en mobilmast i protest over kommunen har hævet lejeprisen. Flere maste-nedlæggelser kan være på vej.

TDC lukker en mobilmast i protest. (Foto: Mobilsiden.dk).
TDC lukker en mobilmast i protest. (Foto: Mobilsiden.dk).

TDC og de tre andre store teleselskaber i Danmark har i lang tid råbt op overfor Kommunernes Landsforening (KL) og Staten, da flere kommuner vælger at hæve udlejningspriserne for teleselskabernes master.

Men det er ikke helt almindelige prisstigninger, som kommunerne udsætter teleselskaberne for. Som vi på Mobilsiden.dk tidligere har skrevet, så udøves der i nogle sammenhænge priskarteller på mobilmasterne.

Tilbage i februar samkaldte Erhvervs- og Vækstminister Ole Sohn (S), telebranchen og kommunerne, for at få styr på sagerne, der kunne skade udviklingen, af det danske telenetværk.

TDC kæmper stadig

Men selvom ministeren indkaldte parterne i februar, har det ikke hjulpet på området, og TDC tager som de første nu konsekvensen, og nedtager en mobilmast i Guldborgsund kommune.

Her har kommunen opsagt lejekontrakten med TDC, og tilbudt en ny. En kraftig prisstigning er et af vilkårerne, skriver Business.dk.

Masten der er blevet taget ned har dog ikke kun betydning for TDC's kunder, også andre teleselskaber havde antenner siddende i samme mast.

Konsekvensen er dårligere dækning for kommunens borgere, alt sammen på grund af kommunens grådighed. Endvidere er det ikke den eneste masteposition, som kommunen har opsagt lejeaftalen på, og flere mastenedlægninger kan være på vej.

Brancheforening: Kommunerne bruger mafiametoder

Direktør Jakob Willer fra Telekommunikations-industrien (TI), fortæller i et interview med Mobilsiden.dk, at teleselskaberne skal kigge på omkostningerne i en tid hvor prissætningen på mobilabonnementer er pressede.

- ”Teleselskaberne bliver nødt til at lave en individuel vurdering af et site (red. mobilmast), inden de kan afgøre om den nye pris er acceptabel. Kommunerne bruger mafiametoder overfor teleselskaberne for at presse priserne i vejret,” fortæller Jakob Willer.

Ifølge Guldborgsund kommune har man dog fulgt markedsprisen, men det mener Jakob Willer ikke er den korrekte metode. Ifølge ham er der nemlig ikke nogen markedspris på en masteposition i Danmark.

Dialogen med kommunerne er i gang

Efter mødet tilbage i februar med Ole Sohn har parterne arbejdet på en løsning på problemstillingerne, fortæller Jakob Willer.

- ”Vi har siden februar været i gang med at planlægge en række møder, som har betydet at fra september og frem er der fem dialog møder arrangeret, hvor kommunerne, kommunernes landsforening, regionerne, samt teleselskaberne og Telekommunikationsindustrien er inviteret.”

Møderne kommer til at foregå i tæt dialog mellem alle involverede, og Jakob Willer håber at kommunerne kan se det positive i mobilmasterne.

- ”Kommunerne kan være med til at bane vejen for teleselskabernes investeringer i Danmark. Det de eksempelvis gør i Guldborgsund kommune er at sætte barrierer op. De skal kigge på hvad de, som kommune, kan gøre for at det er attraktivt, at investere i teleinfrastrukturen i deres kommune,” slutter Jakob Willer fra TI.

Forrige artikel Næste artikel
Læs Mobilsidens debatregler her


Kommentar

Troels 07-07-2012 09:05:05

Det er jo en tilbagevendende diskussion om hvorvidt det er kommunens opgave at servicere privates evne til at kunne tale i mobiltelefon. Det er mig bekendt endnu ikke blevet et krav til det offentlige om, at det er deres problem om der er god mobildækning i et givent lokalområde.
Hvis kommunen har sat prisen op for lejen, så er det nok gjort på baggrund af en eller anden legal beregning og ikke nødvendigvis fordi de er grådige.
Man kan så overveje om kommunen ikke mener at det kunne være attraktivt for potentielle tilflyttere at vide, at der er god mobildækning og tilføje det som argument for måske ikke at hive priserne så meget i vejret at aftalen bliver opsagt.
Det kan også være at Guldborgsund Kommune og KL mener at deres lokale kommune har så mange andre attraktive argumenter for at bibeholde lokalbefolkningen i området at de ikke behøver god dækning som salgsargument for kommunen.

Jeg er overbevist om, at det er en politisk diskussion at vurdere hvordan mobildækning sikres til borgerne, men indtil den debat er afklaret, vil man opleve mere af den slags.

0 0
GadgetMe 06-07-2012 11:48:46

Håber så ikke at der er et andet teleselskab der hopper ind og betaler hvad kommunen kræver.

Man kan undre sig over hvorfor vi har alle de stats/kommunal ansatte hvis de ikke arbejder for folket.

0 0
Kim 06-07-2012 16:11:53

Det er der næppe, det er tvivlsomt at der er kunder nok for andre operatører i området til at understøtte det. Selvom de andre operatører også ryger ned i samme omgang, så handler det også om at sende et kraftigt signal.

Det varer sikkert ikke længe før en eller anden blæst intetanende ordfører (Trine Bramsen), brager ud med et krav om sanktioner mod TDC for det. Eller branchen som såden - eller måske vil hun forsøge at udligne, og bede el-selskaberne betale i stedet...

Det som hun, og alle de andre bralderhoveder (og kommunen i artiklen) glemmer, eller bare ikke har gjort sig begreb om er, at telebranchen er den eneste branche der investerer direkte i landets infrastruktur. Derfor vil TDC med den her aktion vise, at det har konsekvenser at drive rovdrift på branchen. Investeringer flytter sjovt nok altid derhen, hvor de kan give afkast.

0 0
Hans 05-07-2012 22:28:38

Så kan de sku lærer det, de tror efterhånden at de kan hæve priserne som det passer dem.
Kommunen blev for grådig, og hvad fik de ud af det, færre penge i kassen, og en masse sure borgere.

0 0
Rene 05-07-2012 18:40:35

Bliv ved med det TDC.

0 0
Daller 05-07-2012 20:39:14

Også selvom det kommer til at gå ud over dig?

0 0
Hest 05-07-2012 16:37:38

Synes sgu det er fair nok at pille masten ned, selvom det selvfølgelig er træls for dem det rammer, men hvis det er eneste måde at presse kommunerne på, må de gøre det.

Man skulle jo tro kommunerne var mere interesserede i at have god service til borgerne, det inkluderer også en god dækning af mobil, men det er kun for at skrabe flere penge hjem.

Har kommunerne overhovedet en eneste udgift ved masterne?

0 0
Martin Jensen 05-07-2012 18:02:42

Du tror ikke de har tænkt sig at bruge de ekstra penge de får på at servicere borgerne ?

0 0
Hest 05-07-2012 22:49:58

Nej det tror jeg faktisk ikke. Jo der kommer da flere penge i kassen, men næppe noget der kan redde kommunen, i stedet har de nu forringet beboernes service.

0 0
Rene 05-07-2012 18:41:56

Nej, de bliver brugt på fadbamser og ferie.. Undskyld studierejser til politikerne.

Man kan ikke stole på dem og når et firma siger noget mod staten er der ingen tvilv om hvem jeg stoler mest på, og det er ikke de folkevalgte.

0 0
Rene 05-07-2012 18:41:56

Nej, de bliver brugt på fadbamser og ferie.. Undskyld studierejser til politikerne.

Man kan ikke stole på dem og når et firma siger noget mod staten er der ingen tvilv om hvem jeg stoler mest på, og det er ikke de folkevalgte.

0 0

Om brug af cookies