Huawei P9 Lite – Endnu en prisstærk mobil [TEST]

Anmeldelse af Huawei P9 Lite: Lillebroreren til Huawei P9 er så god, at den slår sidste års P8-topmobil på de fleste punkter.

Huawei P9 Lite – Endnu en prisstærk mobil [TEST]

Huaweis P-serie har udviklet sig meget siden den første P1-model kom til landet for knapt fire år siden. Og det har prisen også – i den dyre retning.

Hvor den oprindelige P1’er lå omkring de tre tusinde kroner, skal du nu slippe mellem fire og fem tusinde alt efter hvorvidt du vælge den almindelige P9’er eller den mere ambitiøse P9 Plus.

Se også: Huawei Ascend P1 – ufattelig god Android-smartphone (mobiltest)

Prishoppet skaber plads til en mindre Lite-model, en strategi der gav potte sidste år, for Huawei P8 Lite blev selskabets mest populære model nogensinde udenfor det kinesiske hjemmemarked.

Huawei ønsker naturligvis at genskabe succesen i år med P9 Lite, og sådan som P9 er blevet udstyret ser den års Lite på papiret ud til at blive et hit.

Huawei P9 Lite: Specifikationer

Mål: 146, x, 72,6 x 7,5 mm
Skærm: 5,2″ LCD (1.080 x 1.920 pixels)
Processor: HiSilicon Kirin 650 8-core processor (4 x 1,7 GHz + 4 x 2,0 GHz)
Lagerplads: 16 GB + Micro-SD
RAM: 3 GB
Kamera: 13 megapixel (Sony IMX214-sensor) + 8 megapixel
Batteri: 3,000 mAh
Styresystem: Android 6.0 Marshmallow + EMUI 4.1-tilpasning
Farver: Fås i sort, hvid og guld
Andet: Fingeraftrykslæser

Huawei P9 Lite
Foto: Mobilsiden.dk

Lækker og praktisk

Der er sket meget udvikling  i mellemklassen de seneste par år, og det ses tydeligt i P9 Lite, der både i udseende og funktioner sagtens kunne ligne en topmobil.

Designet arver da også elementer fra både Huaweis P8 og P9 flagskibe, med et 5,2 tommer stort Full HD display omkranset af en fin metalramme.

Bagsiden er dog i mat plast, som er skridsikkert uden hverken at føles billig eller eksklusiv. Den gyldne variant har dog en lidt anden finish der efterligner børstet metal, hvilket ser nydeligt ud.

Aluminiumsrammen bidrager til et solidt indtryk, og vil effektivt beskytte skærmen mod slag fra siden.

Læs også: Huawei P8 – En mobil perle [TEST]

Ergonomisk er P9 Lite lige så vellykket som sin storebrødre. Power-knappen er perfekt placeret der hvor tommeltotten holder om mobilen, mens volumenknapper lige ovenover er nemme at nå.

På bagsiden finder du Huaweis ualmindeligt vellykkede fingeraftrykslæser, der kompetent låser mobilen op – selv hvis dine fingre skulle være lidt fugtige.

Der er generelt ikke meget at udsætte på P9 Lites design, det er nydeligt at se på, behageligt at holde om og ergonomisk vellykket.

Eneste potentielle udfordring kan være størrelsen som det store display dikterer, men Huawei løser dette problem på fiks vis: et svirp over navigationsknapperne krymper interfacet ned, så alt kan nås med en finger.

Huawei P9 Lite
Huawei P9 Lite og sidste års Huawei P8 er meget lig hinanden. Foto: Mobilsiden.dk

Glimrende display

Indtil videre er der intet der røber at P9 Lite er et budgetpræget produkt, og det ændres der ikke ved så snart mobilen tændes.

P9 Lite byder på 5,2 tommer Full HD, en glimrende opløsning der sikrer at alt står skarpt. Lysstyrke og betragtningsvinkler er gode, ja endda en smule bedre end i sidste års P8-flagskib.

Farver og kontrast er P9 displayet også overbevisende. Dine fotos og film står flot, uden at farverne er overdrevne. Eneste lille kritikpunkt er en lidt kølig standardindstilling der gør alt lidt blåligt, du kan dog nemt ændre farvebalancen under indstillingerne.

Så snart du smider en YouTube-video på, vil du bemærke det første sted hvor Huawei har sparet: højtaleren. Den spiller som sådan højt nok, men lyden er en skrattende affære og så pumpes den ud fra bunden, hvor man let kommer til at skærme for den ensomme mono-højtaler. Her lyder både P8 og P9 bedre.

Se også: Huawei P8 Lite – En vellykket spareøvelse [TEST]

Huawei P9 Lite
Skærmen på Huawei P9 Lite er farveglad og detaljeret. Foto: Mobilsiden.dk

Rigeligt med kræfter

Næste spareøvelse finder du i motorrummet, hvor den kraftige octa-core fra P9-serien er erstattet med Huaweis nye mellemklasse-processor Kirin 650.

Selvom der er sparet, opleves det sjældent, for med den præsterer lige så godt som den udemærkede Huawei P8 med sine 3GB RAM og Android 6.0.

I den uges tid jeg har brugt P9 Lite har jeg faktisk aldrig nogensinde fanget P9 Lite i at være sløv. Apps åbnes prompte, spil afvikles fint og oplevelsen er generel gnidningsfri.

Benchmarks understøtter samtidig mit indtryk, P9 Lite scorer mindst lige så højt som sidste års P8-flagskib – og så bliver den faktisk mindre varm.

Læs også: Huawei Mate 8: Trofast gigantmobil [TEST]

Lagerpladsen på 16GB er fornuftig, selvom at det er lidt ærgerligt, at den ikke tilbydes i en 32GB variant. Det kan der delvist rettes op på med et micro-SD kort. Uheldigvis understøtter P9 Lite ikke Android 6.0’s integration af lagerplads og hukommelseskort.

På batterifronten er P9 Lite også mere end kompetent. Batteriet er større end gennemsnittet i sin prisklasse og det resulterer i en solid driftstid på halvanden dag. Det gode resultat foregik vel at mærke under ’Ydelse’-tilstanden, vælger du ’Smart’ skrues der lidt ned for ydelsen men op for driftstiden.

Selve opladningsritualet er dog en sløv affære. Med den medfølgende oplader får du kun tanket en femtedel af batteriet op på en halv time, mens den fulde optankning lader vente på sig i godt 3 timer.

P9 Lite gør derimod en hæderlig figur på netværksfronten. Den slutter sig generelt godt til de hurtige 4G-bølger, men er dog en smule bagud i forhold til Huaweis stærkeste produkter på den front: Huawei P9 og Mate 8.

Software med kinesiske rødder

Huaweis approach til Android skiller sig en del ud i forhold til resten af Android-producenterne. I stedet for at bygge på Android 6.0 og dens sædvanlige ’Material’ designsprog, synes der at være skellet en del til Apples iOS.

Resultatet bliver derfor en særlig version af Android, der på en række punkter ligner Apples styresystem, men som altså fungerer med Googles Android-univers.

Det vil derfor kræve lidt tilvænning for inkarnerede Android-brugere, for app-bakken er nu borte, alle apps er spredt på hjemmeskærme, mens notifikationsgardinet er tvedelt med notifikationer på den ene side, og kvik-indstillinger på den anden.

Det fungerer dog generelt godt i hverdagen. En spotlight-lignende søgefunktion kræver kun et svirp nedad hjemmeskærmen før du kan søge efter dine favoritapps.

Læs også: Guide: Forårets bedste smartphones i mellemklassen

Da det er Android-software kan du samtidig selv tilpasse looket på din smartphone, enten ved at installere en anden Launcher eller via Huaweis mange temaer. En anden ting du med fordel kan skifte ud er tastaturet, for der er knappernes placering uheldig med hyppige fejlindtastninger til følge.

Generelt lægger Huawei op til en høj grad af brugertilpasning, med mulighed for at holde apps, samt deres strøm og lagerforbrug i stramme tøjler.

Huawei P9 Lite
Foto: Mobilsiden.dk

Kameraet er svagest

Alt ved Huawei P9 har indtil videre været imponerende når prisen tages i betragtning. Men nu kommer vi til kameraet – og det ses her, at Huawei har sparet lidt.

I dagslys præsterer det faktisk rigtig godt, for P9 Lite arver samme gode farve- og efterbehandling som P9’eren nyder godt af. Dynamik og kontrast er også gode, men nærstuderer du billederne vil du bemærke at optikken ikke er lige så god som i P8 og P9.
Kamera-app’en er skruet godt sammen, med mange indstillingsmuligheder der kan svirpes ind fra siderne.

Der hvor P9 Lite halter mest, er om natten, hvor resultaterne kan blive for mørke til at de kan bruges. Her kunne man til nøds slå over på den særlige ’nattilstand’, men det kræver stativ eller en yderst sikker hånd at få brugbare resultater her. Optisk stabilisering, som den P8 har, ville være til stor hjælp her.

Se også: Huawei P9 : Kameraet gør forskellen [TEST]

I fuldt dagslys levere P9 Lite flotte resultater med god dynamik

På videofronten er indtrykket det samme, videoerne er flotte men kunne drage fordel af optisk stabilisering. Og i mørke forsvinder detaljerne hurtigt.

Frontkameraet på 8 megapixel er som i Huawei P8 veldefineret og rig på retoucheringsmuligheder så du kan få den perfekte selfie.

Huawei P9 Lite
Huawei P8 og P9 Lite koster nærmest det samme og byder på samme nærmest samme oplevelse. Hvilken skal man vælge?. Foto: Mobilsiden.dk

Huawei P8 eller P9 Lite?

Med en dagspris på omkring 2.300 kroner for både P8 og P9 Lite, kan man hurtigt blive i tvivl: hvilken skal man vælge?

De er begge højtydende, lækkert designede og skruet godt sammen. Det er derfor de små forskelle, der adskiller de to.

Til P9 Lites favør er det bedrebatteri og generelt nyere software. Her er det også sandsynligt, at fordi den er nyere, vil den blive opdateret længere ud i fremtiden.

Fingeraftrykslæseren bidrager også til at gøre P9 Lite mere praktisk og sikker i hverdagen.
Huawei P8 har derimod et væsentligt salgsargument: kameraet. Er mobilen dit primære kamera, vil du til hver en tid foretrække de resultater du får med den ældre P8.

Læs også: OnePlus X: Årets budgetmobil – næsten [TEST]

Huawei P9 Lite
Huawei P9 Lite er endnu et hit for kinesiske Huawei. Foto: Mobilsiden.dk

Endnu et sikkert hit

Med P9 Lite har Huawei skabt en stærk videreudvikling af sidste års P8 Lite-hit. Designet er væsentligt lækrere, ydelsen er noget af det bedste du kan få til prisen og så får du et stærkt batteri samt en glimrende fingeraftrykslæser der gør den umådelig praktisk i hverdagen.

Huawei kunne dog have forbedret lidt hist og her for at gøre den til den fuldkomne mellemklassemobil. Kameraet kunne være bedre, og selve opladningen trænger til at blive speedet op.

Alt i alt er det dog fortsat en yderst konkurrencedygtig pakke du får med P9 Lite da prisen er skarp. I dag skal du slippe omtrent på 2.300 kroner fro Huawei P9 Lite, en pris der gør, at du får svært ved at finde bedre mobil til de penge.

Vi slutter derfor på flotte 5½ stjerner ud af 6 til Huawei P9 Lite.

Få den bedste pris på mobilpriser.dk.

Fordele:

  • Glimrende ydelse
  • Stærkt batteri
  • Lækkert design
  • God skærm
  • Skarp pris

Ulemper:

  • Gennemsnitteligt kamera
  • Sløv opladning
 

3 alternative smartphones du også bør overveje

Huawei P8
Sidste års topmobil fra Huawei er et oplagt alternativ til P9 Lite. Pris og ydelse er nær den samme, designet er lækkert og også her får du også fuld valuta for pengene.
Helt ens er de dog ikke. Med P8 må du give afkald på fingeraftrykslæseren, for i stedet at få et kamera der leverer bedre resultater.

Læs testen her.
Få den bedste pris her.

LG Nexus 5X
Samarbejdet mellem Google og Nexus lagde ikke op til at være et stærkt budgethit da den blev lanceret i november. Nu er prisen dog faldet til nær det halve af debutprisen, hvilket gør den til et særdeles godt køb.

Med en Nexus-mobil får du altid den nyeste og bedste Android fra Google selv. Nexus 5X er samtidig med helt fremme på udstyrsfronten med blandt andet fingeraftrykslæser og et lysstærkt kamera med laserfokus.

Læs testen her.
Få den bedste pris her.

Sony Xperia Z3+
Sidste års topmobil fra Sony er en mobil der oplevede en svær fødsel, men som med tiden har udviklet sig til et stadigt bedre køb. De oprindelige problemer med overophedning er nemlig blevet løst og prisen er halveret.

For under 2.500 kroner får du derfor en stærk vandtæt smartphone med et yderst lækkert design, godt batteri og masser af power.

Læs testen her.
Få den bedste pris her.

Mere til fortællingen

Næste kronologiske artikel om sagen finder du her. mobilsiden fandt det relevant at følge op på temaet. Allerede d. 1/6/2016 fulgte vi op med nyheden om OnePlus 3 kan købes uden invitationer fra den 14. juni – Den videre fortælling finde om emnet finder du her. Læs også seneste nyt om emnet her.