Samsung Galaxy A3 (2017) – en fiks størrelse [TEST]

Den mindste mobil i Samsung A-serie er blevet bedre - men den er også blevet dyrere.

Samsung Galaxy A3 (2017) – en fiks størrelse [TEST]

Med sidste års Galaxy A3 (2016) beviste Samsung, at der er en betydelig efterspørgsel efter små, lækre smartphones til en rimelig pris.

Prisen på Galaxy A3 (2016) var samtidig skarp, hvilket gjorde at den Galaxy S6 lignende mobil længe var en af de bedst sælgende mellemklassemobiler hos mobilpriser.dk.

I år forsøger Samsung at gentage succesen med en stærkere, men fortsat fiks mobil der tager afsæt i det populære Galaxy S7-design.

Se også:  Samsung Galaxy A3 (2017) hands-on [WEB-TV]

Samsung Galaxy A3 (2017)
Foto: Samsung

Specifikationer Samsung Galaxy A3 (2017)

Mål: 135,4 x 66,2 x 7,9 mm
Skærm: 4,7” HD Super AMOLED display, 312 PPI
Ydelse: 1,6 GHz Exynos 7870 Octa-core, 2GB RAM
Software: Android 6.0. Marshmallow
Kamera: 13 MP med quick-launch, f/1,9 optik, Full HD video, 8MP frontkamera
Lager: 16GB + micro-SD op til 256GB
Batteri: 2.350 mAh, USB-C stik
Netværk: 2G, 3G, 4G LTE Cat. 6
Øvrigt: NFC, IP-68 godkendt
Pris: 2.599 kr,

Samsung Galaxy A3 (2017)
Foto: Mobilsiden.dk

Med A3 (2016) ramte Samsung noget særligt, ved at genanvende det vellykkede Galaxy S6 design og gøre det mere tilgængeligt – både pris og størrelsesmæssigt.

Denne opskrift bliver nu kopieret igen, ved at A3 (2017) næsten fremstår som en mini-variant af topmobilen Galaxy S7.

Den arver dermed konstruktionen med buede glasoverflader for og bag. Det er igen bagsiden der er mest krum, og det gør at selvom mobilen virker lidt slankere end den egentlig er. Blanke glasflader betyder dog også, at den er lige lovlig glat og nemt smutter ud af hånden hvis man er uopmærksom.

Dimensionerne er fortsat kompakte, mindre end en iPhone 7, men den er dog vokset med en enkel millimeter på hvert led, hvilket man bemærker hvis man har begge telefoner side om side. De større mål hænger her sandsynligvis sammen med, at telefonen nu er IP68-godkendt og dermed kan holde til at blive dyppet ned til 1½ meters dybt vand. Garantien dækker dog umiddelbart ikke vandskader, hvorfor det altid vil være et sats at tage den med i poolen eller ved strandkanten.

Se også:  Samsung Galaxy A3 (2017) og A5 (2017) – priser og specs

Samsung Galaxy A3 (2017)
Samsung Galaxy A3 (2017) minder umiskendeligt om sidste års S7’er. Foto: Mobilsiden.dk

Den relativt lille størrelse gør det til en fornøjelse at betjene A3 (2017) med en enkel hånd. Alt kan nås. Home-knappen for neden gemmer på en effektiv fingeraftrykslæse der stadig har den smart dobbeltklik-feature, som på kort tid får låst kameraet op.

Volumen- og power-knapper falder alle sammen indenfor fingrenes aktionsradius, men de er nu en tand mindre og klikfaste end tidligere – givetvis på grund af den vandtætte konstruktion.

A3 (2017) er samtidig opdateret med det moderne USB-C stik, hvilket gør den kompatibel med nyere udstyr. Samsung inkluderer endda en micro-USB til USB-C adapter, skulle du forputte det endnu ikke synderligt udbredte kabel, har du altså en plan B.

Samsung Galaxy A3 (2017)
Nærstuderer du displayet på Samsung Galaxy A3 (2017) kan du godt ane de enkelte pixels. Foto: Mobilsiden.dk

Lille display med store pixels

Samsung A3 (2017) er udstyret med et display der minder meget om sidste års model. Et HD-display på 4,7 tommer. Størrelsen fejler ikke noget, den er endda kærkommen til de Android-brugere der misunder Apples iPhones med relativt små og fikse displays.

Opløsningen begynder dog at være i underkanten af hvad man kan forvente i en mobil anno 2017. AMOLED-teknologien har den ulempe, at de enkelte pixels har færre subpixels at arbejde med – og det vil bemærkes. Hvorvidt det vil irritere, er dog en smagssag.

Til gengæld har AMOLED-teknologien sine klare fordele når vi taler farver og kontrast. Alt ser livligt ud her, takket været standardindstillingernes meget farve- og kontrastrige palette. Foretrækker du mere naturtro farver, kan du dog tilvælge en mere afdæmpede ’Grundlæggende’-indstilling.

Læs også:  Displaymate: Galaxy S8 har den bedste mobilskærm nogensinde

I de sene timer er funktionen blåfilter også ferm til at beskytte trætte øjne, men det er dog lidt besværligt at den ikke slås til automatisk, men manuelt skal indstilles hver gang.

Højtaleren i Galaxy A3 (2017) blæser ingen bagover, ligesom sin forgænger. Den udmærker sig egentlig kun med sin usædvanlige placering på siden af mobilen. Placeringen er er selvfølgeligt ikke lige så hensigtsmæssig som frontvendte højtalere, men det gør da, at de ikke så let bliver skærmede af ens håndflader.

Med Samsung S3 (2017) følger der dog et dedikeret headset – en sjældenhed efterhånden i denne prisklasse. Det vil ikke vinde nogens audiofile hjerter, men det er behageligt og stadigvæk væsentligt bedre til at gengive musikken og filmen end den indbyggede mono-højtaler.

Samsung Galaxy A3 (2017)
Samsung Galaxy A3’s display er farverigt. Foto: Mobilsiden.dk

Udmærket ydelse

Under den vandtætte overflade byder A3 på ny, mere avanceret mekanik. Nu er her dobbelt så mange processorkerner om bord og de tikker hver især lidt hurtigere end tidligere.

RAM er der en tredjedel mere af, hvilket bringer den totale RAM-mængde op på 2GB – lige akkurat nok til, at Android 6.0 Marshmallow afvikles uden større issues. En eller to ekstra GB RAM havde nu været velset her – om ikke andet for at fremtidssikre mobilen lidt. Det samme kan siges om lagerpladsen; 16GB er efterhånden ved at være for lidt i en moderne smartphone. Heldigvis kan pladsen udvides med et micro-SD kort.

Den nye mekanik synes at være mådeholden i sit strømforbrug, noget som er yderst velset for batteriet er ikke vokset meget siden sidste år. Her er i alt 2.350 mAh at arbejde med, hvilket ikke lyder af meget når 3.000 mAh eller mere synes at være den nye norm.

Se også:  Samsungs Galaxy A5 (2017) – en sejlivet mobil [TEST]

Heldigvis har A3 et meget mindre display at skulle holde i gang, og du behøver derfor ikke at frygte at A3 vil give op før dagen er omme. Ved almindeligt brug fik jeg rutinemæssigt halvanden dags drift ud af mobilen, og selv når jeg pressede den lidt yderligere, holdt den til sent på aftenen.

Selve opladningen foregår igennem den medfølgende 8W oplader. Det er ikke nogen kvikoplader, men hurtigt nok til, at mobilen er tanket helt op på godt to timer.

Netværksmæssigt er der sket lidt med modemmet, så det nu understøtter den dobbelt så hurtige LTE Cat. 6 standard. I teorien.

I praksis, er forskellen ikke mærkbar. Faktisk synes den ofte at have lidt sværere ved at hægte sig på de hurtige 4G-bølger, med lavere overførselshastigheder til følge.

Samsung Galaxy A3 (2017)
Foto: Mobilsiden.dk

Aldrende Samsung-software

På softwarefronten finder man samme pakke som Samsung oprindeligt introducerede med Samsung S7. Det er fortsat pænt at se på og ganske anvendeligt, men efter at have set hvad Samsung har inkluderet i Galaxy S8, synes A3 at se en smule bedaget ud.

Mest skuffende er nok, at Samsung ikke har inkluderet den nyeste Android version med den lille mobil. Android 7.0 Nougat har snart et år på bagen, men det er altså den endnu ældre Android 6.0 Marshmallow du finder ombord på A3 (2017).

Heldigvis byder A3 på mange af de småfeatures der gør interfacet nemt at betjene i hverdagen. Eksempelvis er det uhyre smart at kameraet kan oplåses ved bare et dobbeltklik på homeknappen.

Læs også:  Samsung præsenterer vandtæt Galaxy A3 (2017) og A5 (2017)

Samsung ’Always-On’ display er også med ombord på A3, og giver et hurtigt overblik over hvorvidt noget nyt er tikket på mobilen. Helt elegant som Lenovos eller Apples løsning er det dog ikke når du skal se, præcis hvad der er tikket ind, for da skal mobilen oplåses helt.

Samsung byder samtidig på en rig softwarepakke med både sin egen app-butik, Knox-sikkerhedsfeatures, S-Health samt både Facebooks sociale- og Microsofts Office-pakke. Desværre har mobilen kun 16GB lagerplads ombord, hvorfor det hurtigt kan blive lidt trængt med pladsen.

Samsung Galaxy A3 (2017)
Foto: Mobilsiden.dk

Et OK kamera

Kameraet var et af de svagester punkter i sidste års Galaxy A3 (2016), og det er desværre ikke rigtig gjort noget ved i den nye model.

På papiret lyder det ellers udmærket. 13 megapixels bør være rigeligt til de fleste opgaver, mens en F/1,9 optik bør være ganske lysstærk.

Indtrykket er dog det samme som sidste år. Kameraet er kvikt, men det tager ikke specielt flotte billeder. Farverne er fine, men både kontrast, skarphed og dynamik er tydeligvis begrænsede.

Kameraet gør sig også uheldigt bemærket om natten, hvor det døjer med overhovedet at hive brugbare resultater hjem. Fokus er ofte helt galt afmarcheret, billederne er for mørk med farver der har et lidet flatterende gulligt farvestik.

Læs også:  Samsung Galaxy A3 (2016) – Vellykket kompaktmobil [TEST]

Samsung Galaxy A3 (2017)
Fotosample taget med Samsung Galaxy A3 (2017). Foto: Mobilsiden.dk

På videofronten er det også svært at blive rigtig begejstret for resultaterne. Dynamikken er begrænset og en eller anden form for stabilisering giver rystende filmklip.

Prisen er afgørende

Samsung Galaxy A3 (2017) er blevet styrket på næsten alle tænkelige punkter, men sakker agterud på et væsentligt punkt: prisen.

Det er fortsat et af de bedste små smartphones der kan købes for penge i dag, men debutprisen er nu 10 procent højere end før.

Når Samsung samtidig ikke har rettet op på det middelmådige kamera og displayet er en topkarakter derfor blevet svær at forsvare. A3 (2017) mister en halv stjerne og får derfor 4½ ud af 6 mulige.

Få den bedste pris på A3 (2017) hos mobilpriser.dk

Fordele:

  • Fiks og flot design
  • Vandtæt
  • Rimelig ydelse

Ulemper:

  • Aldrende Android-version
  • Grovkornet display
  • Prisstigning
 

Seneste nyt i fortællingen

Her følger vi op med den seneste udvikling. mobilsiden kunne ikke lade være. 11/5/2017 blev bolden spillet videre med en nyhedsartikel med fokus på Lenovo Moto G5 Plus – behøver man egentlig mere? [TEST]Klik her for den efterfølgende artikel.. Se også seneste nyt om emnet ved at trykke her..