Sony Xperia XZS – kameraet gør en forskel [TEST]

Forårsversionen af Xperia XZ minder om sin forgænger - lige indtil du prøver det stærkt forbedrede kamera.

Sony Xperia XZS – kameraet gør en forskel [TEST]

Sony har ikke været lige heldig med deres X-serie af toptelefoner. Navnet var nyt, men nyheder var der ikke mange af i Sonys afløser til den roste Xperia Z-serie.

Med Xperia XZs giver Sony serien endnu et forsøg – prisen er sænket, kameraet er toptunet og ydelsen har fået et løft – lige præcis den saltvandsindsprøjtning som X-serien har behov for.

Se også:  Sony Xperia XZ Premium er årets mobilnyhed ved MWC


Sony Xperia XZs
Foto: Sony

Specifikationer for Sony Xperia XZ

Mål: 146 x 72x 8,1 mm
Vægt: 161 gram
Skærm: 5.2” 1920×1080 pixels,
Kamera: 19 MP f/2,0 1/2,3” sensor . Et 13 megapixel frontkamera
Ydelse: Snapdragon 820 quad-core processor, 4 GB RAM
Software: Android 7.1 Nougat
Forbindelse: 4G LTE, NFC, Bluetooth 4.2 m.m.
Batteri: 2.900 mAh, Quick Charge 3.0
Lager: 32 GB intern. Understøttelse af micro-SD op til 256 GB
Farver: Mineral black, Platinum og Forest blue (testmodellens farve)
Øvrigt: Vandtæt IP68-certificeret, 2x frontvendte højtaler, fingerscanner på siden, USB-C port
Pris: Omkring 4.500 kroner

Sony Xperia XZs
Foto: Mobilsiden.dk

Det kan være svært at spotte præcis hvad der er forgået med Sonys nye toptelefon. Udover den nye, i øvrigt meget nydelige, sølvblå farvevariant er der kun en enkelt detalje der røber at her er den nye Xperia XZ: optikken på kameraet rager en enkel millimeter ud. Og nu vejer den 164 gram – 3 gram mere end før.

Ud over det, ligner XZs sin forgænger til forveksling og du skal derfor forsat være fan af det meget kantede og maskuline design som kendetegner XZ-telefonerne.

Det betyder også, at det fortsat er en vandtæt sag, der potentielt kan klare sig i op til halvanden meters dybde i en halv time. Dimensionerne er de samme – 146 x 72 x 8,1 hvilket gør mobilen både større, tykkere og mindre elegant end de forudgående Xperia Z3, Z3+ og Z5.

Se også:  Sony Xperia XZ Premium hands-on: Specs med specs på

Sony Xperia XZs
Foto: Mobilsiden.dk

Træls betjening

XZs’s fingeraftrykslæser er gemt i powerknappen på siden – og dermed lider Xperia XZs af samme dumme placering af volumenknapper som forgængeren. Medmindre du kan vride tommeltotten af led, skal du bruge to hænder for at skrue ned på telefonen.

Det kantede design fordrer heller ikke enhåndsbetjening, da bredde kanter giver en stor overflade at skulle krydse, før det relativt store 5,2” display nås med fingrene.

Selve samlekvaliteten fejler dog intet – XZs er skruet godt sammen og metalfladerne afgiver et eksklusivt køligt touch som vækker ejerglæde.

Læs også:  Sony præsenterer en række nye Xperia modeller på MWC

Sony Xperia XZs
Foto: Mobilsiden.dk

Fint display

Sony Xperia XZs har et ganske konventionelt IPS-display på 5,2 tommer med Full HD opløsning. Det er for det pænt at se på, men lider lidt af en tendens til at have et rosa skær når man betragter det fra siden.

Alt i alt displayet godt uden at imponere – det er skam både farverig og lysstærkt, men når man spenderer over fire tusinde på en mobil, må der gerne være lidt ‘wow’-faktor. Skal det være vildt, mener Sony nok her, at du skal op i den dyre Xperia XZ Premium og dens store 4K-skærm med HDR.

Samme kommentar kan knyttes til højtalererne. De er frontvendte og pumper stereolyd ud – hvilket altid er positivt. Men den lyd de udseender er desværre ganske tyndbenet – både i styrke og bas. Igen kunne Sony have benyttet anledningen til at forbedre tingene lidt her.

Læs også:  Sammenligning: Sony Xperia XZ Premium, Xperia XZs og Xperia XZ

Sony Xperia XZs
Foto: Mobilsiden.dk

Lidt mere bundtræk

Sony har heller ikke opdateret det store i maskinrummet i XZs, men den ene ekstra GB RAM, der nu løfter mobilen op til 4GB RAM i alt, er velset.

Det giver det ombordværende Android 7.1.1 lidt mere albuerum, og gør at apps sjældnere parkeres på et sidespor.

I praksis er XZs fortsat en topmobil værdig, men flere nye 2017-toptelefoner med mere avancerede processorer og modems er så småt ved at true den betegnelse.

Det der ærger mig mest ved Xperia XZs er, at Sony ikke har revideret batterikapaciteten. Med 2.900 mAh i tanken har Sony bare mindre strøm at arbejde med – og det vil uundgåeligt gå ud over driftsstiden.

I praksis gør Xperia XZs det præcis lige så middelmådigt som sin forgænger. Det rækker til en dags brug, men heller ikke meget mere. Skulle tanken nærme sig nul procent, kan dagen dog reddes af Sonys effektive STAMINA-mode der skruer ned for både opdateringer, skærm og processor for at forlænge driftstiden.

Et middelmådigt batteri kan delvist reddes af en effektiv kvikoplader, og dem understøtter Sony Xperia XZs heldigivis også.

Ærgerligvis er den medfølgende oplader en ganske almindelig en af slagsen og opladeritualet tager små to en halv time i alt, mens der efter en time knapt er tanket halvt op.

På netværksfronten er antennen heller ikke opdateret synderligt i forhold til tidligere. Den knytter sig som regel til 4G-netværket, men i Mobilsiden.dks kælderlokaler ryger vi altså oftest ned på det sløvere 3G-netværk.

Se også:  Sony Xperia XZ – Sony’s bedste, men er det nok? [TEST]

Sony Xperia XZs
Foto: Mobilsiden.dk

Uopfordret Sony-software

Sony har længe haft en forholdsvis hands-off tilgang til Android, hvilket typisk klæder de Android-baserede smartphones.

Selve interface og menuer ligner og opfører sig meget tæt på samme måde som i originalerne i Googles Egne Nexus og Pixel-smartphones.

Alligevel vil Xperia XZs ofte virke lidt ’besudlede’, da Sonys præinstallerede apps har en kedelig tendens til evigt at gøre opmærksom på sig selv.

Sony inkluderer eksempelvis apps som ’Whats New’ og ’News Service’– virtuelle reklamesøjler for apps, nyheder og services der næsten dagligt kommer med uopfordrede tilbud i notifikationsbakken. Desuden følger der apps som AVG’s ’Protection’ og Sony PlayStation som vist kun er interessante hvis man er i målgruppen.

Sony Xperia XZs
Foto: Mobilsiden.dk

Kamera på rette kurs

Jeg har længe været småkritisk overfor Sony satsning på voldsomt mange pixels i deres smartphones. 23 megapixels lyder af meget, men klinger i sidste ende hult, når optik, funktioner, stabilisering og billedbehandling ikke kan følge med.

I denne omgang satser Sony på lidt færre, men til gengæld lidt bedre pixels ved at drosle opløsningen ned til ’bare’ 19 megapixels. Og det fungerer. Mange af de småissues som hidtil har plaget Sonyerne er hermed blevet rettet.

Optikken er ikke helt så vidvinklet som før men det gør, at den nu leverer nu skarpere fotos hele vejen ud til hjørnerne. Nu kan den måle sig med Samsungs og Apples bedste, mens Huaweis Mate 9 og P10-telefoner vinder i skarphedsdisciplinen.

Sonyen må fortsat leve uden en optisk billedstabilisering, men da de enkelte pixels nu er blevet mere lysfølsomme kan der opnås udmærkede resultater uden behov for lange lukkertider som hos Apples eller Samsungs bedste.

Panorama og HDR-funktioner er omsider fejlrettede og er nu igen konkurrencedygtige – de har været længe savnede.

På videofronten er XZs også styrket og optager nu flotte videoer i fuld 4K i sammenspil med selskabets effektive digitale stabilisering. Når de to spiller sammen, får du nogle af de bedste 4K video du overhovedet kan få i en smartphone. Men pas på, med kun 32GB lagerplads ombord skal du regne med at investere i et stort micro-SD kort for at optage mere end få minutters video.

Sony Xperia XZs fotosample
Foto: Mobilsiden.dk

Fanger øjeblikket

Med sin nyudviklede billedchip, kan Sony samtidig byde på eksklusive features som hidtil har været forbeholdt nichekameraer.

Med sit nye kamera introducerer Sony to nye features til mobilverdenen: en kameraudløser der knipser billedet før du trykker på knappen samt ultra-slowmotion.

Den præemptive funktion er smart, når det helt rette øjeblik skal fanges. Mobilen går ganske enkelt i gang med at tage en serieoptagelse af fotos inden du tager dit foto, og derefter kan du nemt udvælge billedet med præcis det øjeblik du gerne vil beholde. Det er sjovt, anvendeligt og det fungerer.

Anden særlige feature i XZs er en vild slowmotion funktion der optager HD-videoer med 960 billeder i sekundet. Tiden fryses nærmest, når de derefter afspilles 32 gange langsommere.

Sekvenserne er dog meget korte – bare 180 millisekunder – og du har derfor kun et splitsekund til at ramme det tispunkt hvor actionen foregår. Det kræver derfor mange forsøg, at få frosset præcis det rette tidspunkt – men når det lykkedes, er det yderst imponerende. De store datamængder involveret betyder dog, at selve videoresultaterne er i lav opløsning og støjfyldte i alt andet end fuldt dagslys.

Sidste unikke trick i Sonys fotoarsenal er arvet fra XZ, hvor fokuseringssystemet er arvet fra Sonys systemkameraer og brillerer ved at kunne følge et motiv som ingen anden. I XZs er kameraet bare blevet endnu bedre til trofast at følge motivet når det bevæger sig.

Sony Xperia XZs
Foto: Mobilsiden.dk

Sony lever op til sit kamera-DNA

Det har længe været mig en gåde, hvordan netop Sony, som er en gigant indenfor kamerateknologi altid har døjet med at levere et high-end mobilkamera i deres smartphones.

Gang på gang har selskabet måttet se sig overhalet af Apple, Samsung og de andre – til trods for at disse endda benyttede sig af Sony-udviklede kamerasensorer.

Med Xperia XZs viser selskabet omsider, at det er noget ved musikken. Ikke nok med det, nu tilbyder selskabet endda sine helt egne, unikke kameratricks.

Resten af telefonen har selskabet ikke pillet synderligt ved – og det er lidt en skam, for designet og opbygningen har ikke udviklet sig synderligt siden den første Z-mobil blev til for over fire år siden.

Det er Sony vist også klar over, og mobilen er derfor også prissat lidt lavere end sin forgænger fra efteråret. Det bliver derfor til 5 ud af 6 mulige til Sonys kameramobil.

Få den bedste pris på Xperia XZs hos mobilpriser.dk

Fordele:

  • Spændende kamerafunktioner
  • God ydelse
  • Lysstærk display
  • Frontvendte højtalere

Ulemper:

  • Middelmådigt batteri
  • Klodset størrelse
  • Konservativt design
 

Efterfølgende om emnet

Meget er sket siden vi publicerede artiklen. mobilsiden fortsatte fortællingen. 12/4/2017 gik redaktionen videre og publicerede nyheden om Lenovo på vej med ny, prisvenlig Moto C og Moto C Plus – Historien finder du her. Meget er sket siden. Klik her for at læse seneste nyt om emnet..