Greenpeace: her er Internettets værste miljøsyndere

Nyudgivet Greenpeace rapport ’Clicking Green’ gransker IT-sektorens strømforbrug. Her er de mest fossiltunge tech-selskaber.

Greenpeace: her er Internettets værste miljøsyndere

Der er en stormiljøforskel på at streame en video på YouTube fremfor Netflix, eller på at streame Apple Music fremfor Spotify.

Det fastslår miljøorganisationen Greenpeace i deres nyeste rapport, ’Clicking Clean’, hvor de store internet-virksomheders elforbrug gås efter i sømmene.

Når du klikker dig ind på Facebook eller streamer Netflix-videoer, kræver det store mængder strøm hos de bagvedliggende dataservere der sikrer dig dit indhold. Denne strøm er ikke altid lige grøn.

Her er tech-giganter som Apple, Facebook og Google langt foran eksempelvis NetFlix og de Amazon-servere som streaminggiganten benytter sig af.

Se også:  Apple driller Samsung for mindre miljøbevidsthed

“Netflix underholder hele verden med fantastiske film og serier, men det skuffer dybt, at selskabet gør det med fossile brændsler som kul. Netflix skylder de mange millioner filmelskere og ikke mindst klimaet at komme på banen og forpligte sig til 100 procent vedvarende energi. Videostreaming vokser massivt, og det skaber et stærkt pres på klimaet, hvis ikke selskaber som Netflix tager ansvar for klodens ve og vel og sikrer, at deres strømforbrug produceres med vind og sol fremfor kul,” siger Tarjei Haaland, klima- og energimedarbejder hos Greenpeace.

Hos Amazon Web Services, som Netflix bygger på, bruger et særligt miljøtungt energimiks, hvoraf kun 17 procent af strømmen leveres af vedvarende energikilder. Hos Apple, Facebook og Google udgøre den grønne strøm henholdsvis 83, 67 og 56 procent af energimikset.

I rapporten rangeres verdens 70 største selskaber inden for forskellige IT-relaterede discipliner som apps, sociale medier samt Cloud- og streamingtjenester.

Læs også:  Fairphone 2 – første test af den bæredygtige smarphone [WEB-TV]

IT-sektorens strømforbrug eksploderer

Med den hastige udvikling indenfor IT-teknologi, følger et stadigt større behov for strøm til at drive klodens datacentre, enheder og netværk.

Allerede i 2012 forbrugte sektoren omtrent 7 procent af hele klodens strømproduktion. I 2017 vil dette forbrug stige til 12 procent – svarende til næsten det samlede EU’s strømforbrug.

Herhjemme er datacentrenes enorme strømforbrug blevet højaktuelle, med Apples og Facebooks investeringer i store serverefarme i henholdsvis Viborg og Odense.

Ifølge Greenpeace-beregninger vil Apple-centeret forbruge mellem 2,3-2,8 procent af Danmarks samlede strømforbrug, mens Facebook-centeret kan komme til at stå for mere end 4 procent.

“Det er et stort skulderklap til den grønne omstilling i Danmark, når Apple og Facebook – to af de mest progressive selskaber – vælger at bygge sine datacentre i et af de mest progressive lande indenfor grøn energi. Men det er også vigtigt at være opmærksomme på, at centrene vil blive nogle seriøse strømslugere. Derfor er det afgørende, at selskaberne investerer i ekstra vedvarende energi, der svarer til de store mængder strøm, som det vil kræve at køre centrene,” siger Tarjei Haaland.

Greenpeace har siden 2009 analyseret og rapporteret om den grønne omstilling i IT-sektoren. Du kan læse hele rapporten her.

Se også:  Apple foretager rekordinvestering i Danmark

Temaet er ikke slut

Interessen for emnet tog ikke slut. Steen Jørgensen fulgte op på historien. 2/7/2021 gik vi videre og publicerede en ny vinkel på temaet Industri udpeger teknologiens rolle i at håndtere klimaudfordringer – Historien kan du læse her. Læs også seneste nyt om temaet ved at trykke her..