Sony Xperia XZ2 Compact: en livlig minimobil [TEST]

Sony Xperia XZ2 Compact er den bedste kompakte topmobil du kan få i dag. Men den er nu også den eneste af sin slags.

Sony Xperia XZ2 Compact: en livlig minimobil [TEST]

Der må være sket lidt af en revolution i Sonys japanske designstudier. Selskabet synes at have genopdaget, at der også kan designes efter andet end firskårne skabeloner.

Linealerne er tilsyneladende blevet skrottet i selskabets XZ-serie af toptelefoner, og nu satses der udelukkende på kurver der buer i varierende grad.

Et af Sonys mest populære mobilprodukter i nyere tid herhjemme, den fikse Compact-serie, har fået en blød behandling, og med denne er det muligvis starten på en ny æra for Sony.

Vi ser nærmere på den lille, bløde og buttede sag, og ser hvorvidt Sony her har fundet formlen der kan give serien en, efterhånden tiltrængt, vitaminindsprøjtning.

Se også:  Sony XZ2 og XZ2 Compact hands-on: Giver et godt indtryk

Sony Xperia XZ2 Compact
Foto: Mobilsiden.dk

Specifikationer Sony Xperia XZ2 compact

Mål: 135 x 65 x 12,1, 168 gram
Display: 5,0” Full HD+, (2.160 x 1.440 pixels) 483 PPI
Ydelse: Snapdragon 845 (octa-core op til 2,7 GHz)
RAM: 4GB RAM
Lager: 64+Micro-SD
Kamera: 19 megapixels f/2,0 optik, 4K HDR optagelse
Frontkamera: 5 megapixels f/2,2 optik
Batteri: 2.870 mAh + 7.5W USB-C oplader
Netværk: 2G/3G/4G Cat 16 LTE, dual SIM
Øvrigt: 3D scanner
Farver: Sort, sølv, lysegrøn og pink
Pris: få den bedste pris på mobilpriser.dk

Sony Xperia XZ2 Compact
Selvom man er lille, kan man godt være fed. Det er Sony Xperia XZ2 Compact når du ser den fra siden. Foto: Mobilsiden.dk

Buttet lille sag

Sonys Compact telefoner har længe haft deres eget lille revir i Android-markedet, for ingen andre mobilproducenter har indtil videre set lyset i, at fremstille en kompakt toptelefon.

Med XZ2 Compact følges opskriften, men der bydes samtidigt på mange væsentlige ændringer i forhold til serien som ikke har ændret sig synderligt siden den blev til tilbage i 2014.

I år er skærmstørrelsen forøget til 5 tommer, noget af et hop, men et mere aflangt 18:9 format på displayet gør, at den er præcis lige så smal som sidste års model.

Compact’en vokser dog en del på alle mulige andre leder. Den er 6mm højere og 3mm tykkere end sin forgænger. Ikke nok med det, den er sam,tidig væsentligt tungere med en dødvægt på 168 gram. Det er mere end hvad en OnePlus 5T vejer, til trods for markant større display og batteri.

Ud over det større display, ligger meget af forklaringen bag det voksende ydre i designet. Hvor Sonys telefoner hidtil har været kendetegnet med deres kantede, maskuline træk gør Sony sig nu i det bløde og feminine.

Telefonen har en pudeform, der får telefonen til at følge håndfladen, når den ligger i hånden. Det føles behageligt, og man bemærker derfor ikke umiddelbart, at Sonyen er så tung som den er.

Bagsiden er af en form for mat plast, hvilket giver et glimrende greb og egentligt ser meget pænt ud. Rundt om telefonen løber en kant i børstet metal som ser ud til at beskytte display og bagside på forsvarlig vis.

Med redesignet har Sony samtidig sluttet sig til bølgen af toptelefoner som ikke har noget jack-stik. Der følger heldigvis en adapter med, men som træningspartner er XZ2 Compact altså ikke nær så oplagt som før.

Læs også:  Sony: Derfor har vi fjernet jack-porten i Xperia XZ2

Power og volumenknapper er igen hensigtsmæssigt placerede, om end fingeraftrykslæseren på bagsiden kan genere dem med større hænder, for den sidder lige lovlig langt nede. Den er dog stadig IP68-godkendt og vil derfor ikke frygte støv og vand.

Sony Xperia XZ2 Compact
Bedre lyd og bedre display på Sony Xperia XZ2 Compact. Foto: Mobilsiden.dk

Nyt display og bedre lyd

Sonys Compact får sin første markante skærmupgrade siden 2014 og det var egentlig på tide. Nu rådes der over 10% mere display, som samtidig får dobbelt så mange pixels at arbejde med.

Alt står derfor uhyre skarpt, mens dine apps får lidt luft i toppen og bunden af displayet. Dimensionerne på Xperia XZ2 Compact displayet er dog i den mindre ende af Android-segmentet. Visse spil og apps bliver derfor lidt sværere at styre, hvis man har større hænder.

Lysstyrken og farverne er godkendte, dette er et udmærket display – om end det er IPS-teknologi der ligger bag, så sort ikke bliver nær så sort som på OLED-displays.

Højtalere er der to af her, hvilket altid er en fornøjelse, især fordi begge er vendt mod brugeren. Lydmæssigt er de klart bedre end dem, Sony diskede op med sidste år, men de er stadigt lidt tyndbenede i forhold til markedets bedste i dag. Her er Samsung Galaxy S9 eksempelvis mindst en banelængde foran.

Sony Xperia XZ2 Compact
Intet jack-stik i Sony Xperia XZ2 Compact. Foto: Mobilsiden.dk

Fuld fart frem

Ud over sin kompakte ydre, har Compact-telefonerne altid glimret på selve ydelse. Den nyeste mekanik fra Qualcomm parret op med tilpas stort batteri, har altid sikret, at Compact-telefonerne bare rykker derudaf.

I år er denne opskrift ikke ændret. Xperia XZ2 Compact bliver endda en af de første telefoner med Qualcomms nyeste Snapdragon 845 octa-core processor. Batteriets kapacitet er endda boostet en smule, hvilket alt sammen er lovende for Sonys mini-topmobil. Eneste lille men er, at den kun får 4GB RAM at rute med, hvilket virker mindre fremtidssikret, når nu alternativer med 6 og 8GB RAM begynder at dukke op.

Den tårnhøje ydelse udebliver dog ikke. XZ2 Compact kværner sig igennem enhver opgave den måtte blive sat til uanset om det er visning af tunge hjemmesider, tunge apps og spil eller andre krævende opgaver.

Se også:  Første Samsung Galaxy S9 benchmarks imponerer

Batteriet på 2.870 mAh fortjener også ros. Det er en smule større end i sidste års model, men det opvejes af det større, skarpere display. XZ2 Compact er, ligesom sin forgænger, en sejlivet størrelse som snildt holder sig vågen i halvandet døgn.

Opladningen foregår igennem en kompakt lille oplader med uimponerende specs. Denne pumper kun 7,5W strøm ind i mobilen – hvilket derfor også betyder, at mobilen tager sig god tid med at lade op. Den går fra 0 til 32 procent på en halv time, mens måleren siger 64 procent efter yderlige en halv time. Efter to timer, er mobilen dog kun ladet 91 pct op, mens den fulde op ladning tager langsommelige 2 timer og 40 minutter. Denne proces kan peppes lidt op ved at investere i en kvikoplader, den skal du dog selv ud og købe.

Med Xperia XZ22 Compact følger det nyeste og hurtigste til dato indenfor netværksforbindelse, datahastigheder på op til 1,2 GBit/sek kan opnås. Det er dog kun teoretiske tal, i hverdagen bliver det dit teleselskab som vil sætte begrænsninger. Men Sonyen brillerer dog her, ved trofast at knytte sig til de hurtigste 4G-bølger – selv når netværket kun dækker sporadisk.

Sony Xperia XZ2 Compact
Sony Xperia XZ2 Compact byder på smarte ‘Actions’. Foto: Mobilsiden.dk

Pæn, anvendelig software

Xperia XZ2 Compact leveres med nyeste version af Android: 8.1 Oreo og dermed synes Sony fortsat at være i sin gode stime af hyppige og velopdaterede enheder.

Sony plejer ikke at pille meget ved Android-styresystemet som sådan Google har udtænkt den. Den tradition piller Sony ikke ved i år, men små greb her og der gør, at softwaren virker mere fersk end den har gjort længe.

Sonys widgets træder nu i baggrunden (hvor de stadigt kan hentes), mens smartfeatures nu er bygget i en ganske anvendelig ’Assist’-app.

Her kan du få vejledning i brug af mobilen og opsætte Xperia-handlinger – nogle forudindstillede profiler til bestemte tidspunkter eller lokationer. Jeg har her bl.a. været glad for at kunne opsætte en natteindstilling, displayets lys dæmpes og dennes farver viger mod det mere rødlig – samtidig er notifikationslys og lyd er slået fra.

En anden anvendelig feature, er en ’spotlight’-lignende feature, hvor man ved i svirp nedad hurtigt kan søge efter ens favoritapp.

Der følger fortsat godt med Sony-apps med mobilen, hvilket kan irritere lidt, når nu de ikke allesammen kan afinstalleres efter behov. Heldigvis er her 64GB lagerplads ombord en fordobling i forhold til sidste års model.

I iveren efter at inkludere deres mange apps som ’Nyhed’, ’Lounge, ’Skitse’ og meget mere har sony til gengæld glemt en essentiel app som lommeregneren i farten. En mystisk prioritering.

Se også:  Sony lancerer Xperia XZ2 og XZ2 Compact

Sony Xperia XZ2 Compact
Kameraet i Sony Xperia XZ2 Compact fungerer bedre end hidtil. Foto: Mobilsiden.dk

Kamera i udvikling

Sony, som i dag er førende i fremstillingen af kameramoduler til smartphones, er forunderligt nok ret tilbageholdende når det handler kameraerne i deres nyeste smartphones. Nyttige teknologier som dobbeltkameraer og optisk stabilisering er ikke noget som selskabet synes at have en interesse i.

Genbrug synes i stedet at være mantraet, og i år finder du dybest set samme setup som i sidste års forårsmodeller. Udgangspunktet er dog ikke dumt, her er en relativ stor billedchip med 19 megapixels.

Åbningen på f/2.0 er dog relativ lille, hvorfor eksempelvis Samsungs og Huaweis nyeste telefoner ender med at indsamle mere lys under vanskelige lysforhold.

Heldigvis udnytter Sony kræfterne i Snapdragon 845 processoren til at fremmane bedre fotoegenskaber ud af billedchippen. Det giver især fordele under videooptagelser, hvor der kan optages i ultraslowmotion i Full HD eller 4K med HDR-farver eller 60 billeder/sekund.

Se eksempler på HDR vs almindelig videooptagelse nedenunder:

4K HDR:

Almindelig 4K:

Fotoresultaterne er dog på højde med sidste års XZs og XZ Premium. Altså generelt udmærkede resultater, men de ekstra pixels synes ikke rigtig at give de langt skarpere resultater man kunne håbe på.

Sony Xperia XZ2 Compact fotosample
Sonyen leverer veleksponerede HDR fotos i dagslys. Foto: Mobilsiden.dk

Når det bliver rigtig mørkt gør Xperia XZ2 Compact det dog bedre end hidtil, ved at benytte såkaldt ’fotostacking’ – en teknik hvor flere billeder tages i rap for til sidst at blive sammenstykket til et flottere output.

Sonyen har også nogle unikke fotofeatures at byde på, som eksempelvis 960 billed/sekund ultra slowmotion i Full HD. Tiden er som frosset, men optagelserne kan maksimalt vare en tiendedel sekund. Det kræver derfor planlægning og perfekt timing at fange det rette øjeblik. Så hellere optage i den lavere HD opløsning og få dobbelt så lang tid at optage i.

Sony inkluderer samtidig deres unikke 3D-scanner app ombord i mobilen. Det er en sjov feature at lege med, om end det virker en kende mystisk at have en relativ naturtro 3D-kopi af venner og familiemedlemmer på mobilen. Og nu har man endda muligheden for at få det printet og leveret til døren.

Sony Xperia XZ2 Compact
Sony Xperia XZ2 Compact er fortsat lille og vågen. Foto: Mobilsiden.dk

En unik størrelse

Med Sonys nyeste Compact leverer selskabet igen en interessant mobil i et format som synes at være glemt af mobilbranchen.

Vores hænder er ikke blevet større siden den første moderne smartphonen blev til, for efterhåndenet årti siden – men det er deres skærme derimod.

Med Sony Xperia XZ2 Compact bliver de, der gerne vil kunne betjene mobilen sikkert med en hånd omsider tilgodeset.

Ret beset vil XZ2 ikke vinde nogen pris for bedste kamera, design eller mest spændende teknologi, men XZ2 Compact gør det godt, der hvor det virkelig tæller – anvendeligheden.

Prisen på lige under 4.500 kroner er samtidig rimelig, i et felt hvor stadig højere priser bliver afprøvet. Vi lander derfor på 5 ud af 6 stjerner til Sonys minimobil.

Få den bedste pris på Sony Xperia XZ2 Compact her.

Fordele:

  • Yderst kompakt mobil
  • Pænt display, god stereolyd
  • Tårnhøj ydelse
  • Stærkt batteri
  • Rimelig pris

Ulemper:

  • Intet dobbeltkamera
  • Tungt og buttet design
  • Ingen kvikoplader

Sidste nye om historien

Fortællingens videre forløb. mobilsiden fulgte op på sagen. 21/3/2018 kom der nyt i sagen med en sag med fokus på Huawei på vej med mobil med hele 512 GB lagerplads – Artiklen kan du læse her her. Sidste ord er ikke skrevet. Se de seneste nyheder her.