Mobilsiden.dk  /   Nyhedsoversigt  /   EU vedtager afskaffelsen af de dyre roaming-afgifter

EU vedtager afskaffelsen af de dyre roaming-afgifter

Europa-Parlamentet er i dag blevet enige om officielt at afskaffe de dyre roaming-afgifter for brug af telefonen i EU-landene fra den 15. juni 2017.

EU-kommissionen har i dag taget et stort skridt i den rigtige retning for at afskaffe de dyre afgifter på roaming i EU-landene, der har plaget forbrugerne, når man vil over landets grænser.

Det offentliggør Europa-kommissionen i dag i en pressemeddelelse, efter et flertal i Europa-Parlamentet er blevet enige om at gennemføre afskaffelsen af afgifterne.

Læs også: EU's dyre roamingafgifter forsvinder i 2017

"Europærernes stemme er blevet hørt. Dagens afstemning er det endelige resultat af det intense arbejde for at gøre en ende på roamingafgifter i Den Europæiske Union og for at værne om det åbne internet.

Fra midten af juni 2017 vil europærere betale den samme pris for deres mobiltelefoner under rejser i EU, lige som de gør derhjemme. Og de vil allerede betale mindre fra april 2016. Dette er kulminationen af hårdt arbejde af kommissionen, og i særdeleshed af tidligere kommissionsformænd, Viviane Reding og Neelie Kroes, for at gøre noget ved høje roamingopkrævninger. Dette handler ikke kun om penge; det handler om at nedlægge barrierne i det digitale fællesmarked.

Dagens gennemførelse er et skridt mod et fælles telemarked. Mere arbejde skal gøres for at få bugt med nationale siloer og for at tage fat på udfordringer såsom koordinering af spektrum. Vi vil gå videre så tidligt som næste år med en ambitiøs overhaling af retningslinjerne for EU’s teleselskaber. Vi regner med, at støtten fra Europa-Parlamentet og medlemslandene får dette til at ske”, fortæller nuværende kommissionsformand, Andrus Ansip.

Tilbage til september 2013 præsenterede Europa-Kommissionen sit lovforslag for et fælles telemarked i EU-landene. I april 2014 blev der stemt om forslaget ved første behandling af lovforslaget. Forhandlinger, der kunne begynde i marts i år, førte til en aftale den 30. juni. Denne aftale blev til sidst vedtaget i Ministerrådet og altså i dag af Europa-Parlamentet.

Læs også: Undgå dyr mobilregning under rejsen med disse apps [TIP]

I en anden pressemeddelelse, hvor flere detaljer uddybes, oplyser Europa-Kommissionen, at afskaffelsen af EU-roamingafgifterne helt præcist vil ske den 17. juni 2017. Allerede fra april 2016 kan du se frem til lavere priser, hvor teleselskaberne maks. må opkræve 0,37 kroner per minut for opkald, 0,15 kroner per sendte SMS og igen 0,37 kroner per MB mobildata.

Teleselskaber i krig om de billigste udlandspriser

Med teleselskabet 3 som det absolut første sidste år har flere øvrige konkurrenter, eksempelvis Telia, Telenor og YouSee i løbet af i år introduceret forskellige løsninger til billig eller gratis forbrug i udlandet – altså ingen eller meget lave roamingafgifter.

Læs også: YouSee lancerer fri tale og SMS i 38 europæiske lande

Fælles for disse er dog, at de kun kan bruges i et begrænset omfang: Kun i et begrænset antal lande med en begrænset mængde forbrug af eksempelvis mobildata. Andre løsninger skal tilkøbes oven i det normale abonnement, og derfor er der fortsat et stykke vej til at ligne den frihed, som lovændringen vil give om to år.

Forrige artikel Næste artikel
Læs Mobilsidens debatregler herOm brug af cookies