Mobilsiden.dk  /   Nyhedsoversigt  /   iPhone 6 kamera - er det skidt?

iPhone 6 kamera - er det skidt?

På papiret er kameraet i Apples nye iPhone 6 ikke forbedret. Subtile forbedringer kan dog sikre flottere fotos end hos forgængeren.

Iphone 6 kameramodulet indeholder 5 linser pakket beskyttet med safirglas.
Iphone 6 kameramodulet indeholder 5 linser pakket beskyttet med safirglas.

iPhone 6 huser et kamera med otte megapixels. Samme antal som hos forgængerne iPhone 5 og 5S, selv tre år gamle iPhone 4S kunne bryste sig af ligeså mange pixels. Er Apple mon gået helt i stå?

Se også: Apple iPhone 6 og 6 Plus slippes løs - her er de

Hos rivalerne Samsung, Sony og Nokia er topmobilerne spækket med pixels. De byder på både 20 megapixels, 16 megapixels og endda filmoptagelser i 4K.

Betyder det, at Apple er gået i stå?

Sandsynligvis…

Når ingeniører udvikler mobilkameraer er det en ekvilibristisk øvelse i fysiske begrænsninger. Kameramodullet må ikke fylde mere end en ært, og skal alligevel huse både en optik, bestående af flere linser samt en fokus-motor.

Optikken skal blænde maksimalt op, en udfordring der kræver flere og større linser i optikken. Men det går igen ud over størrelsen på kameramodulet.

Læs også: Sammenligning - iPhone 6 og iPhone 6 Plus vs. iPhone 5S

Samtidigt skal lyset ramme en sensor spækket med pixels. Her foretager ingeniørerne en anden balance-øvelse. Jo større sensor, jo flere pixels kan det rumme, men det kræver igen en større optik.

Alternativt er løsningen at vælge mindre pixels, som til gengæld vil modtage mindre lys og give problemer med støjfyldte billeder.

Samsung, Sony, Nokia og de andre har løst dette problem ved at pakke tiltagende flere pixels i større og større moduler.

Og her er Apple gået i stå. Det nye iSight-kamera deler nemlig optik og opløsning med iPhone 5S. Optikken åbner op til f/2,2 og billedchippen vokser ikke.

iPhone 6 kameraet rager nu ud og det er ikke nær så pænt som tidligere.
iPhone 6 kameraet rager nu ud og det er ikke nær så pænt som tidligere.

Processorkraft kan redde Apple

De rå-billeder Apple hiver ud af kameramodulet, indeholder derfor ikke flere detaljer end i forrige generation. Gode fotos handler heldigvis ikke kun om høj opløsning. Apple satser i stedet på hastighed og rå processorkraft.

Læs også: Samsung langer ud efter kameraet på iPhone

Første boost kommer fra såkaldte ’Focus Pixels’. Nogle få specialiserede pixels med den ene opgave at sikre hurtig fokus. Faktisk dobbelt så hurtigt som tidligere. Teknologien, også kaldet fase-detektion, anvendes også i spejlreflekskameraer, eller i Samsungs Galaxy S5.

Det andet boost findes dybt inde i iPhonens ’hjerne’, den såkaldte A8 processor. Inde i den har Apple bygget en særskilt processor, udelukkende til behandling af billeddata.

Den store regnekraft giver iPhone gode mulighed for at forbedre de lidt svagere billedfiler. I mørke vil digital billedstabilisering sammenstykke flere billeder taget i rap til et enkelt, mere støjfrit billede.

Den større iPhone 6 Plus får desuden en hjælpende hånd fra en dedikeret optisk stabilisering. En løsning som giver en ekstra sikker hånd ved videooptagelser.
Den kan desuden sammenstykke billeder til panoramafotos i tårnhøje 43 megapixels.

Oplevelse fremfor opløsning

Videoentusiaster må se langt efter 4K-optagelser. Apple tilbyder i stedet optagelser med 240 billeder/sekund, en kadence som kan give 10x slow-motion optagelser.

Den hjemmebagte billedprocessor kommer også i spil her. Den kan genkende ansigter og tilbyder nu kontinuerlig fokus under optagelser.

Se også: Styr iPhone-kameraet trådløst

Igen lader det til, at Apple skrotter de ultra-høje opløsninger til fordel for intelligent billedbehandling.

Hvorvidt Apple slipper godt afsted med det, får vi at se så snart mobilsiden.dk får den hjem til test. Men en ting er nu sikker: iPhone 6 vil ikke tage skarpere billeder, men bliver i stedet  bedre til at tage billeder.

Forrige artikel Næste artikel

Læs Mobilsidens debatregler her


Kommentar

mb__one 17-10-2014 19:20:54

siden hvonår er antlal ag mega pixel bestemmer hvor god billede bliver? haha det helle kommer end på optiken og det soft som arbejder med billede ikke antal af mpix..lol

0 0
Bo 12-09-2014 10:48:52

Jeg er ellers ikke til Apple-dimser, men jeg synes Apple har valgt en fornuftig vej ved ikke at kaste sig ud i et megapixelræs. Det eneste jeg kunne mangle var muligheden for at skyde billeder i RAW, ligesom Nokias Lumia 930. Det ville være ret fedt, men det vil nok være et mindretal, som ville kunne se mening med det.

6 0
12-09-2014 11:14:59

Det behøves de jo heller ikke, men de kunne da godt have lavet chippen større istedet. At de bruger mere tid på billedebehandlingen, gør jo ikke råbilledet bedre. Jeg syntes de danser lidt udenom ved at kalde det et nyt kamera, når det der virkelig tæller egentligt er det samme. Men ingen tvivl om at deres slutprodukt igen vil blive blandt det bedste.

2 3
Kawasaki977 11-09-2014 23:36:21

Apple viser igen igen at specifikationer er... specifikationer. Fx med deres A7 og A8 processer som på papiret virker latterlig ringe, men i virkeligheden er imponerende hurtig.

Her vinder de 8 iPhone megapixels over 41 fra Nokia, ret overbevisende faktisk.
https://www.youtube.com/watch?v=8aivfh1h0g4&list=UUSsqUyQ55HYLloWYtY2FcDw

14 2
Allan 12-09-2014 17:57:58

Fakisk ikke Kawasaki977.
Testen er udført forkert, en Lumia 1020 laver billeder, et på 5 mpix og et på 38 mpix.
I testen har de brugt det lille på 5 mpix. og det giver naturligvis en fordel til iphones 8 mpix.

Og efterfølgende er der kommet en stor opdatering til NokiaCam som har forbedret algoritmen væsentligt, så hvidbalancen er hurtigere og langt mere præcis.

Så det er en om'er, Nokia's 41 mpix er til dato uberørt..

5 9
Allan 11-09-2014 17:57:04

Alt for dårligt

4 19
Peter Lyck 11-09-2014 15:56:52

Selvom man helt sikkert kan finde en bedre kameramobil end iphone, så ser jeg ikke den manglende udvikling i kameraet som et problem. Et godt mobilkamera bør kunne tage gode og brugbare billeder, hvilket de stort set alle kan.

Entusiaster inden for fotografering vil jo uanset vælge noget mere professionelt. Og antallet af deciderede entusiaster som bruger mobilkameraer er jo nok begrænset.

Hvis mobilkameraet er et fuldt brugbart 'point and shoot' kamera så gætter jeg på de fleste er tilfredse.

34 1
Thomas 13-09-2014 13:08:11

Præcis. Det er jo kun i mørke, at folk er utilfredse med mobilkamera.

1 0
Om brug af cookies