Bluetooth 3.0, 4.0, 4.1 & 4.2 – Hvad er forskellen? [TIP]

Bluetooth findes i mange versioner, men hvordan afviger de fra hinanden, og hvad kan de forskellige udgaver? Vi guider dig igennem Bluetooth-universet.

Bluetooth 3.0, 4.0, 4.1 & 4.2 – Hvad er forskellen? [TIP]

Alle kender til det og alle bruger det. Den trådløse teknologi Bluetooth er at finde på stort set alle teknologiske enheder i dag og bliver brugt til alt lige fra musikafspilning til dataoverførsel, opkald i bilen, styring af hjemmet og meget mere.

På det seneste er der desuden kommet et øget fokus på brugen af Bluetooth, idet mobiler som Moto Z og naturligvis iPhone 7 har droppet det klassiske 3.5mm jackstik og i stedet har satset på den trådløse forbindelse, navngivet efter vores danske konge.

Bluetooth-teknologien er selvfølgelig, ligesom enhver anden moderne teknologi, blevet forbedret en masse gennem tiden, og senest er vi nået til version 4.2 på de nyeste smartphones, tablets, computere osv.

Læs også: Intet jackstik i iPhone 7? Her er 5 fede trådløse løsninger

Men hvori ligger forskellen, og er man dårlige stillet med Bluetooth 4.0 frem for den nyeste udgave? Læs med i det følgende og se forskellene på de seneste versioner af den trådløse teknologi.

Bluetooth 3.0

Den tredje version af Bluetooth bliver også kaldt Bluetooth High Speed, og som navnet antyder, er det blevet væsentligt hurtigere end forgængeren Bluetooth 2.0.

De fleste trådløse høretelefoner, bl.a. Sony XB950BT og Plantronics BackBeat FIT, kører desuden med denne version, der tillader en hurtig hastig af dataoverførsel på 20 megabits i sekundet.

Med version 3.0 er der derudover tilføjet en øget strømstyring, der gør det muligt at bevare en kvalitetsforbindelse til dine høretelefoner ved et minimalt strømforbrug, samt øger styrken, hvis du skulle bevæge dig længere væk fra din trådløse enhed.

Tjek også: Jabra Halo Smart: Nyt Bluetooth-headset med smarte funktioner

Bluetooth 4.0

Med Bluetooth 4.0 blev en forbedret forbindelse og en større rækkevidde introduceret, men det er især kaldenavnet Bluetooth Low Energy, der er interessant i denne fjerde version.

Low Energy er især tiltænkt det såkaldte Internet of Things, der i alt sin enkelthed går ud på, at alle hverdagens objekter bliver forbundet teknologisk.

Se denne: Bluetooth klar til tingenes internet

Bluetooth 4.1

Bluetooth 4.1 fortsætter i Low Energy-kategorien og lader dine trådløse enheder være forbundet endnu længere, uden at tømme batteriet fuldstændigt.

Low Energy er altså blevet endnu bedre integreret i 4.1, idet en intelligent styring af strømmen sørger for at justere, alt efter afstand, hvornår der skal bruges flere kræfter.

Endvidere er der med Bluetooth 4.1 blevet rettet op på problemerne med at Bluetooth blev forstyrret af andre trådløse teknologier, b.a. 4G forbindelsen.

Læs også: Bluetooth teknik skal optimere trafikken i Odense

Bluetooth 4.2

Det leder os så frem til den seneste teknologi, Bluetooth 4.2, som vi ser på alle de nye smart devices i dag, samt på flere af de nyeste trådløse headsets og andet.

Med 4.2 får hastigheden for dataoverførsel igen et løft, og denne nyeste version skulle efter sigende være op til 2.6 gange hurtigere end tidligere.

Derudover er der med 4.2 komet forbedret sikkerhed i forhold til Bluetooth Beacons, som er afsendere af Bluetooth signaler, du kan aflæse på din enhed.
Med den øgede sikkerhed kan disse Beacons ikke længere direkte tracke dig og dine data, med mindre du giver tilladelse til det.

På alle de nye modeller som iPhone 7, Samsung Galaxy S7 og Note7, OnePlus 3 osv. er det netop Bluetooth 4.2, som er at finde på specifikationslisten

Se denne: Officielt: Samsung stopper produktionen af Note 7 igen

Hvad så med Bluetooth 5.0?

Bluetooth 5.0 blev præsenteret for et par måneder siden og vil endnu engang tilføje forbedret hastighed og rækkevidde, samt være endnu bedre til at understøtte det føromtalte Internet of Things i Low Energy Bluetooth.

Konkret bliver rækkevidden forbedret til op til 200 meter udendørs, og 40 meter indendørs, givet at det ikke er direkte objekter i vejen for forbindelsen. Således er der f.eks. bedre mulighed for at alle smart-enheder i dit hjem kan tale sammen på samme forbindelse.

Men det er i forbedringen af Beacon-systemet, at Bluetooth 5.0 bliver rigtig interessant. Med tidligere versioner kunne man kun tilføje 31 bytes til en Bluetooth-Beacon, f.eks. via Apples iBeacon eller Googles Eddystone, og således var det meget begrænset, hvad man kunne tilføje af information til en Beacon.

Se her: iBeacons skal forbedre servicen i Apple Stores

Med Bluetooth 5.0 bliver dette tal dog skruet op til 255 bytes og giver mulighed for at butikker, virksomheder eller andre kan tilføje endnu mere avanceret information til disse Beacons.

Der går nok noget tid, før vi får Bluetooth 5.0 at se på nogle former for elektroniske apparater, og et godt bud kunne være slutningen af 2017.

Læs også: BeoPlay H8 – Design og styrke med svagheder [TEST]

Læs evt. mere om Bluetooth-teknologien og dens historie på denne Wikipedia-side.