Nexus 4 – bare ikke god nok (mobiltest)

TEST: Nexus 4 fra Google og LG skulle have været en ny start for LG. I stedet lander den som en skuffelse. Google bærer ansvaret.

Nexus 4 – bare ikke god nok (mobiltest)

Jeg glæder mig altid til at teste Nexus enheder. For som jeg flere gange har påpeget, virker Android bare bedst, når kun Google har haft fingrene i softwaren.

Men i LGs tilfælde med Nexus 4, er det gået anderledes. Og det er trist – virkelig trist!

LG har nemlig haft det svært, for i vores markedsområde eksisterer de stort set ikke i salgs-statistikkerne, og problemerne omkring deres tidligere top-enhed Optimus 2X, har ikke gjort det lettere.

Dertil kommer LG Prada 3.0 der var en fin telefon, men uden de store salgstal.

Nexus 4 er altså virkelig vigtig for LG, og det kunne være telefonen, der gav producenten en ny chance. Men sådan kommer det nok desværre ikke til at gå.

Google, LG, Nexus 4
Nexus 4. (Foto: Mobilsiden.dk).

Bedste LG og Nexus design

Nexus 4 vejer 139 gram og måler 133,9 x 68,7 x 9,1 mm. En god vægt og størrelse, der passer i lommen, trods den store skærm på 4,7 tommer.

For- og bagside er i glas adskilt af en gummiagtig plastikkant. Bagsidens glas har en lille effekt indbygget, hvor nogle små prikker bevæger sig, når telefonen vippes i lyset.

Samlet set synes jeg designet er fuldendt, særligt set i forhold til, hvordan LG-telefoner normalt har været designet. Nexus 4 er klart den lækreste og bedst designede smartphone fra LG – i Nexus-serien vinder LGs design også. Her er det ganske simpelt ikke gjort bedre.

Men glasbagsiden har vist sig ikke at være særlig holdbar. Et uheldigt smut ned på gulvet i badeværelset, har desværre lavet en flænge i mit testprodukt.

Google, LG, Nexus 4
Nexus 4. (Foto: Mobilsiden.dk).

Lækker skærm

Til en fed smartphone hører også en fed skærm, hvilket LG bestemt har sørget for med deres True HD IPS+ display på 1280 x 768 pixels (320 ppi), beskyttet af firmaet Cornings Gorilla Glass 2.

Kanten er en smule kurvet, så overgangen mellem ramme og glas er minimeret, hvilket giver en lækker følelse.

Jeg kan ikke klage over kvaliteten på skærmen, rent visuelt, der er i ligaen blandt de bedste skærme.

I forhold til de tidligere Nexus-telefoner er skærmlyset bedre justeret, og altså ikke som standard skruet så langt ned, at man reelt ikke får en ordentlig oplevelse. Så pluspoint for dette også.

Det sorte stykke lige under skærmen anvendes ikke til noget, da systemtasterne befinder sig direkte på skærmen. Fordelen er, at de kan skifte funktion eller forsvinde, i forhold til hvad der sker på skærmen. Ulempen er derimod man tit kommer til at trykke på det tomme stykke under skærmen, der ikke har nogen funktion.

Google, LG, Nexus 4
Nexus 4. (Foto: Mobilsiden.dk).

Endelig dansk tastatur og ordbog

De foregående Nexus-enheder har lidt af manglen på dansk ordbog på det danske tastaturlayout, og selvom denne fejl flere gange er blevet lovet udbedret, er intet sket – før Nexus 4.

– Ordbogen til Galaxy Nexus lader vente på sig

I Nexus 4 findes dansk ordbog og tastatur ud af salgspakken, endda inklusive swype. Selve layoutet er godt og oplevelsen præcis, men det irriterer mig ikke at have ”enter” i SMS-delen. I stedet findes der smileys, som man har let adgang til.

Når swype anvendes er det overraskende hvor præcist ordbogen omsætter stregen fra fingeren, til et brugbart og meningsfyldt ord.

God internetoplevelse og hastighed

Googles Chrome-browser (i mobiludgaven) er standard til internetadgang I Android 4.2 Jelly Bean. Den høje hastighed der præger indlæsning af websiderne, suppleres af gnidningsfri navigation rundt på de enkelte sites.

Du kan arbejde med faneblade, så flere browser-vinduer kan køre på én gang, hvilket gør telefonen meget fleksibel i dagligdagen.

Nexus 4 understøtter ikke 4G-nettet, men leverer høje hastigheder via både 3G og trådløst netværk. WiFi-forbindelsen understøtter i øvrigt dual-channel WiFi og forbinder lynhurtigt. Så selvom du ikke har 4G, så er det ikke et problem at få ganske høje hastigheder på f.eks. 10 mbit/s download.

Rigtig god batteritid

Nexus 4 med Android 4.2 er yderst strømøkonomisk. Jeg har oplevet 13-14 timers driftstid uden problemer, og selv når telefonen ligger standby, holdes strømforbruget på et minimum.

I forhold til de Android-enheder vi så på markedet for bare et år siden, er der virkelig sket noget. Den gang kunne et batteri blive tømt i løbet af natten, selvom telefonen angiveligt skulle sove, og lave ingenting.

Batteriet er på 2.100 mAh, og trådløs opladning er understøttet. Nexus 4 anvender samme ladestandard som Nokia Lumia 920, men på Nokias Fatboy-oplader, har jeg dog ikke fået opladningen til at fungere, selvom der teoretisk ikke burde være problemer.

– Fatboy-oplader virker ikke kun til Nokia

Fra udenlandske techblogs som også har testet Nexus 4 forlyder det dog, at Fatboy-opladeren virker med Nexus 4. LG i Danmark fortæller til Mobilsiden.dk, at de ikke mener der bør være problemer med opladningen trådløst af det nye topprodukt.

Nye funktioner i Android 4.2 Jelly Bean

Googles udviklingshold har i Android 4.2 indført nye funktioner, både gode og dårlige. 

Systemet er i sin helhed virkelig flydende, og uden ”lags” og hakker i animationer eller overgange. Så det tidligere omtalte ”project butter” fra version 4.1, har bestemt været anstrengelsen værd.

I Android 4.2 holder jeg af det nye notifikationsområde med dobbeltfunktion; Træk ned med én finger for det sædvanlige overblik over hændelser. Trækker du derimod med to fingre, får du hurtig adgang til WiFi, Bluetooth, Batteri m.v.

– Overblik: Hvad er nyt i Android 4.2

Derimod er jeg ikke vild med muligheden for at tilgå ens SMS eller e-mail bakke fra låseskærmen, ved at trække skærmen fra venstre mod højre. Der vises et uddrag af SMS’er, også når telefonen er låst med kode. Her frygter jeg at det med tiden bliver muligt, at få flere programmer og funktioner i låst tilstand, hvorefter værdien af en låst telefon forsvinder.

Google Now har jeg et underligt forhold til. Den viser f.eks. tiden til arbejde fra mit hjem om morgenen, men kommer også med andre popup-informationer, baseret på søgninger jeg har lavet, hvilket til tider bliver mere irriterende end gavnligt.

Derimod er jeg ret tilfreds med den nye ur-applikation, der samler alt fra alarm til stopur over verdensur.

– Vi har prøvet Android 4.2 Jelly Bean

En anden nyskabelse er fotoindstillinger under kameraet. Her kan muligheder for f.eks. fotolys kaldes frem, blot ved at holde fingeren på skærmen lidt. Umiddelbart smart, i dagligt brug noget rod, som jeg ikke er blevet gode venner med. Dertil kommer, at det nu ikke længere er logisk, hvordan man ser de fotos, der netop er taget.

Men som du kan se på nedenstående afsnit, så er alt desværre langt fra godt i den nye Android-version.

Google, LG, Nexus 4
Nexus 4. (Foto: Mobilsiden.dk).

Bluetooth med skrat

Oplevelsen af Bluetooth på Nexus 4 har desværre ikke været særlig god.

Med forskellige headsets har jeg oplevet, hvordan lyden hos modparten i en samtale på de bedste dage har været skrattede, andre dage elendig og ubrugelig.

I testperioden med Nexus 4 er jeg stort set holdt op med at bruge headset, da lyden har været alt alt for dårlig!

Det positive er dog, at mobilen er lynhurtig til at forbinde til et headset, hvilket ofte på tidligere Android-enheder, godt kan være en udfordring.

Den generelle lydkvalitet ved samtaler, uden Bluetooth er god, men højtalerens placering bagpå gør desværre, at lyden kvæles, så snart telefonen ligges på et underlag.

Google har udsendt en opdatering til Android 4.2.1 der skulle rette nogle Bluetooth fejl. Denne update, er dog ikke nået frem til min test-enhed. Derfor kan jeg ikke fortælle, om det løser problemerne.

Exchange mail og push driller

Nexus 4 kan forbindes til alle kendte mailservices, både Hotmail, Gmail og naturligvis Microsoft Exchange er inkluderet, blot for at nævne nogle stykker.

Ved den første opsætning af telefonen virkede mailen fint, men efter nogle dage stoppede opdateringerne. Efter at have fjernet mailkonti, og sat dem op på ny, manglede jeg popup-vinduet fra Android-systemet med sikkerhedsgodkendelsen. Derfor måtte der en fabriks-nulstilling til, før der kom hul igennem. Dette var dog kun kortvarigt, for nu virker push-mail ikke, hverken på Exchange (Office 365) eller Gmail.

Efter noget tid fandt jeg frem til, at under indstillinger inde i Gmail applikationen, skal synkronisering aktiveres manuelt. Denne har så (helt overraskende) indflydelse på Exchange-mailen, der efterfølgende kommer til at virke. Specielt underligt er det, når der i Exchange fremgår, at push kører.

Jeg har aldrig været udsat for noget lignende, så en klar møgoplevelse af mails på denne smartphone.

Google, LG, Nexus 4
Her ses hvordan SMS-listen kan tilgås fra en låst Nexus 4. (Foto: Mobilsiden.dk).

Ustabil oplevelse

Denne smartphone er langt fra så stabil, som de tidligere Nexus-enheder jeg har testet.

Jeg har blandt andet oplevet, at telefonen indikerede at være fuldt opladet, uden at være det. Og i den sammenhæng er der langt fra 35 til 100 procent når man forlader hjemmet, og tror der er fuld power på batteriet.

Forskellige systemfunktioner, som informationen ”gemmer skærmbillede” efter et screenshot, forsvinder ikke altid fra topmenuen.

Telefonen kan også finde på, uden varsel, at gå helt i sort, hvorefter genstart er den eneste løsning. At december så også er faldet ud af kalenderen, er så bare endnu et minus.

– Android 4.2 er fyldt med fejl

Det er helt unormalt at have sådanne problemer på Nexus-enheder, men ikke desto mindre, er det hvad jeg oplever.

Svarene fra LG og Google

Jeg var den første danske journalist med Nexus 4 i hånden, men til trods for det, kommer denne test først relativt sent online. Jeg har brugt godt 14 dage på at søge svar på mine fejl hos LG og Google.

Tilbagemeldingen er: Du har den endelige hardware og den software telefonen bliver solgt med.

Derudover har jeg modtaget følgende svar fra LG i Sverige:

– ”Det er Google, der er ansvarlig for at opdatere softwaren i Nexus 4, herunder eventuelle rettelser af fejl, og vi hos LG kan ikke direkte påvirke softwarens funktionalitet. Men vi sætter pris på din feedback og vil indberette den til Google”.

Google i Danmark har ikke andre svar end: ”Ingen kommentarer”.

Google, LG, Nexus 4
Nexus 4. (Foto: Mobilsiden.dk).

Det er ikke LGs skyld

Jeg vil gerne slå HELT fast. LG har produceret en fremragende hardware og et lækkert design. Men de er på softwaredelen underlagt Google, hvilket giver udfordringer af de helt store.

Kunden køber i butikken et device fra LG, og ikke Google. Eventuelle fejl slutbrugeren oplever, falder derfor tilbage på LG, der reelt intet kan gøre uden Google. Men det er svært at forklare kunderne. Derfor ender fejlene i Nexus 4 og Android 4.2 med at blive LGs problem, set med kundens øjne.

Google vasker hænder og henviser til LG. LG må desværre sende tingene videre til Google, der kører deres eget løb.

Med andre ord. LG er Sorteper, og hvad der kunne blive en succes for LG, at producere et Nexus device, ender i dårlig omtale og PR. På grund af (tror jeg) stramme kontrakter er LG forhindret i at svine Google til offentligt, hvilket de egentlig fortjener.

Kære LG. I har gjort et godt stykke arbejde, men i burde sparke Google HÅRDT bagi.

Google, LG, Nexus 4
Nexus 4. (Foto: Mobilsiden.dk).

Konklusion: Det skulle have været så godt

Vurderingen af Nexus 4 er svært, rigtig svær. For hardwaren er i orden, men softwaren er et problem. Google står for opdateringerne til enhederne, så vi kan kun håbe, at de bliver rettet løbende.

Men på det foreliggende grundlag, ender karakteren på 3 ud af 6 stjerner. Ustabilitet, softwarebugs, der normalt ikke præger Nexus-mobiler, og kaos i Bluetooth forbindelserne, er alvorlige fejl.

Jeg vil ikke afvise at justere karakteren, hvis Google løser fejlene.

Der er dog plus for den sjove funktion i kameraet hvor man kan lave Photo Sphere, altså det du kender fra Street View. Men billederne generelt fra kameraet, synes jeg ikke er så enestående.

– Sådan virker Photo Sphere

Køb Nexus 4 hvis du tror på, at Google hurtigt er klar med opdateringer. Hvis du er i tvivl, så vent og se. Nexus 4 er dog MUST HAVE for Android fans.

LG oplyser i øvrigt, at på tilbehørslisten kommer en bumper, trådløs oplader (QI) og hovedtelefoner.

Læs også:
Se web-TV indslag med testen af Nexus 4

Videoblog: Mere om konklusionen

Plus:

– Fedt design – bedste Nexus design
– Super godt dansk tastatur med ordbog
– Flot skærm og fin batteritid

Minus:

– Ustabil, går tit ned
– Elendig lyd ved Bluetooth-forbindelser i modtagerens ende
– Google tager ikke ansvar. LG bliver taberen

Sidste nye om historien

Emnet er stadig relevant. mobilsiden fulgte op på historien. 19/11/2012 kom der flere nuancer om emnet med en ny vinkel på Lækkert bil-kit til HTC One X (produkttest) – Du læser den her. Meget er sket siden. Du kan klikke her for seneste nyt i sagen..