OnePlus 5 – Endnu et sikkert hit [TEST]

Kinesiske OnePlus formår igen at imponere med deres helstøbte OnePlus 5 flagskibsmobil.

OnePlus 5 – Endnu et sikkert hit [TEST]

For et år siden blev vi forbløffede på mobilsiden.dks redaktion. OnePlus 3 var netop landet, og med denne fik vi for alvor bevis for, at den kinesiske mobilproducent af samme navn vil tages seriøst. Mobilen var billig, men den var på de fleste punkter med helt fremme.

Efter en mindre update i efterårets OnePlus 3T håber den unge mobilproducent igen at imponere med et nyt design, nye toptunede komponenter og – som noget nyt for selskabet – et ambitiøst dobbeltkamera.

Prisen er desuden røget lidt i vejret, så OnePlus har meget at skulle leve op til deres nye topmobil.

Se også: OnePlus 5 er officiel: Nu med dualkamera og vildere hardware

OnePlus 5
OnePlus 5 64GB kommer i skifergår, mens OnePlus 5 128GB kommer i matsort. Foto: OnePlus

Specifikationer OnePlus 5

Mål: 154,2 x 74,1 x 7,25 mm., 153 gram
Skærm: 5,5″ AMOLED (1920 x 1080 pixels), 401 PPI,. DCI-P3 gamut
Processor: Qualcomm Snapdragon 835, 4+4 octa-core, op til 2,45 GHz. Adreno 540 grafik
Lagerplads: 64/128 GB UFS 2.1 
RAM: 6/8 GB LP-DDR4X
Kamera: 16 megapixel (Sony IMX398-sensor), f/1,7 optik
Telekamera: 20 megapixel tele f/2,6 (Sony IMX 350), 4K-video
Frontkamera: 16 megapixels f/2,0 fixfokus
Batteri: 3.300 mAh, Dash-kvikopladning, USB Type-C
Netværk: 2G/3G/4G 600 mbps LTE, Dual-SIM
Styresystem: Android 7.1.1 Nougat, Oxygen OS
Farver: Fås i metalgrå (Slate Grey) eller metalsort (Midnight Black)
Andet: Fingeraftrykslæser, muteknap til notifikationer, Dual-SIM
Pris: 64GB – 3.799 kroner, 128GB – 4.299 kroner

OnePlus 5
OnePlus 5 kommer i to nuancer af gråsort. Foto: Mobilsiden.dk

Lige siden de første billeder af OnePlus 5 blev lækket, begyndte kritiske røster at påpege lighederne med Apples design af iPhone 7 Plus. ’OnePlus 5 ligner en matsort iPhone 7 Plus med OnePlus-logo’, lød det. Og når man ser den i levende live, vil man hurtigt indrømme, at der er noget om snakken.

Farven på Midnight Black-modellen er identisk med den matsorte iPhone 7. Samtidig synes både antennestriber og dobbeltkameraets placering, fladt langs øverste venstre hjørne, at være langt fra tilfældig.

Men hvis man egentlig skulle drage nogle sammenligninger, er Huaweis P10 Plus nok den mobil, der minder mest om OnePlus 5. Begge telefoner læner sig tydeligvis tæt op af inspirationskilden fra Apple. Begge er dog markant mindre og elegante end den kolos, som iPhone 7 Plus reelt set er. Tallene taler deres eget tydelige sprog:

  • iPhone 7 Plus: 158,2 x 77,9 x 7,3 mm – 188 gram
  • Huawei P10 Plus: 153,2 x 74,2 x 7 mm – 165 gram
  • OnePlus 5: 154,2 x 74,1 x 7,25 mm – 153 gram

Blandt de tre ovenstående telefoner er OnePlus 5 slankest og lettest. Subtile designvalg gør dog, at den opleves som værende ekstra fin og let, for OnePlus’ karakteristiske pudeform med en krum bagside giver forsvindende smalle kanter.

De fine kanter sammen med det relativt kompakte ydre gør, at den virker langt mere raffineret end iPhone 7 Plus. Spørgsmålet er så, hvorvidt man kan tale om en kopi, når nu resultatet overhaler originalen? Det vil jeg lade dig vurdere.

Selvom den er slank og elegant, virker OnePlus 5 både stærk og holdbar. Det er samme stive aluminium som i OnePlus 3-serien og er præcis lige så vridestabilt i OnePlus 5 som før. Eneste savn her er, at mobilen ikke er vandtæt.

Vælger du en OnePlus 5, skal du være opmærksom på, at den kommer i to farver: den billigste model er skifergrå, mens den dyrere 128 GB version får en dyb matsort beklædning. Begge dele er nydelige at se på, men jeg tipper på, at de fleste nok vil foretrække den dybsorte variant.

Læs også: Sammenligning: OnePlus 5 vs. OnePlus 3T

OnePlus 5
OnePlus 5 er overraskende kompakt for en 5,5″ mobil. Foto: Mobilsiden.dk

Betjening i top

OnePlus 5 råder over et 5,5 tommer stort display, hvilket kan være udfordrende ved enhåndsbetjening. Heldigvis byder mobilen på en stribe features der letter hverdagsbrugen.

Selve volumenknapperne er rykket lidt længere ned af siden, hvor de nu er lettere at nå. Over dem finder du OnePlus smart notifikationsslider, hvor du ved et eller to ryk kan slå lyden til, fra eller kun lade udvalgte kontakter forstyrre dig mens du foretager dig noget vigtigt.

Foran er homeknap og fingeraftrykslæser forenet i en og samme flade, men de to kapacitive knapper på hver side kan fungere som enten tilbageknap eller multitaskingknap.

OnePlus 5 kan også betjenes når selve skærmen er slukket. Ved at tegne et blandt et sæt foruddefinerede tegn (O, V S, M og W) får du en genvej til funktioner såsom kameraet, video-mode, lommelygte eller endda en af dine favoritapps.

Se også:  ’Making of’-video afslører OnePlus 5

OnePlus 5
OnePlus 5 har et godt display. Foto: Mobilsiden.dk

Fornuftigt display

Mens konkurrenterne kæmper om at bringe stadigt vildere skærme på markedet, synes OnePlus at have fundet sig til rette med et 5,5 tommer stort Full HD-panel. Det er præcis samme specifikationer som i den oprindelige OnePlus One fra 2014. Det var skarpt nok dengang og er det stadig i dag.

I forhold til OnePlus 3 synes det endda at være samme panel, der benyttes. Lysstyrken er som hos forgængeren fin, dog uden at imponere. Kontrasten er derimod endeløs – det er en af de mange fordele ved AMOLED-displays.

OnePlus synes at foretrække godt opskruede farver og et blåligt look i deres displays – en trend der lever videre i OnePlus 5. Der er dog udvikling at spore i OnePlus 5’s øvrige indstillinger, hvor du kan vælge enten blandt nogle velkalibrerede farveprofiler såsom den naturlige sRGB-standard eller det fremtidssikrede DCI-P3 farverum.

Det store lærred akkompagneres af en enlig højtaler i bunden. At den er ene om at pumpe lyd ud, synes den at være ganske ligeglad med, for det lydniveau, der leveres, er vildere end nogen anden mobil til dato.

Her er dog tale om et klassisk tilfælde af kvantitet over kvalitet, for godt nok brages der igennem, men bassen er stort set ikke-eksisterende, og det øvrige lydbillede er noget grumset.

Placeringen i bunden af telefonen er jeg heller ikke fan af, for den bliver alt for let skærmet af ens håndflader. Heldigvis er jack-stikket også at finde i bunden, og telefonen understøtter både AptX og Bluetooth 5.0. Ekviperer du mobilen med et godt headset, som f.eks. OnePlus’ egne Bullets V2, får du en yderst velspillende musikmobil.

Se også:  Huawei Honor 9: europæisk pris er ude

OnePlus 5
Der pumpes godt med lyd ud af bunden på OnePlus 5. Foto: Mobilsiden.dk

Ren, rå power

Performance-afsnittet er der hvor OnePlus har haft tradition for at brillere. Her har selskabet rutinemæssigt hentet komponenter fra allerøverste hylde og parret det med så meget RAM, der overhovedet kan klemmes ned i en telefon.

I år er ingen undtagelse.

Nu ledsages OnePlus 5 derfor af Qualcomms hidsige Snapdragon 835 octa-core processor sammen med op til 8 GB RAM – mere end rigeligt. Samtidig er lagerpladsen opgraderet, så den lagrer, læser og skriver endnu hurtigere.

De mange tekniske forbedringer omsættes skam også til real-life ydelse. OnePlus 5 sparker ganske enkelt mås i både benchmarks og andre tunge opgaver såsom åbning af tunge mobilspil eller videoredigering på telefonen.

Den er, kort sagt, den højest ydende Android-smartphone til dato.

Læs også: Qualcomm Snapdragon 835 slår Apple A10 i hastighedstest  

OnePlus 5
Foto: Mobilsiden.dk

Turbo-batteri

Man kunne frygte, at de mange kræfter hurtigt vil tære på batteriet – især fordi det ovenikøbet er få procent mindre end det, som efterårets OnePlus 3T kunne byde på.

Driftstiden er heldigvis uændret, for den processor, du finder ombord på OnePlus 5, er mådeholden med sit strømforbrug. I praksis omsættes det til et sted mellem et og to dages brug af telefonen. Bruger du den intensivt, holder den dagen ud. Holder du derimod igen og slår den effektive strømsparefunktion til, kan den klare sig i to dage uden pitstop.

Selve opladningsritualet er dog en fornøjelse med OnePlus’ nyere telefoner, for den medfølgende Dash-charger er en uhyre effektiv sag, der pumper batteriet 60 procent op på bare 30 minutter. En halv time senere rundes de 95 procent, mens den fulde optankning ordnes på knap 70 minutter.

Skulle du altså glemme at sætte OnePlus 5 til opladning natten over, er det ingen katastrofe, for i den tid, det tager dig at komme igennem morgenritualet med bad, morgenmad og tandbørstning, er telefonen klar til en hel dags strabadser.

Se også:  OnePlus 3 er ny verdensmester i mobilopladning

OnePlus 5
Antennerne på OnePlus 5 fungerer ikke altid optimalt. Foto: Mobilsiden.dk

Antennekvaler

Det kunne umiddelbart se ud til, at OnePlus 5 gør rent bord på performancefronten, men en enkel svaghed er dukket op under testperioden: 4G-antennen.

På papiret burde OnePlus 5 kunne levere op til 1 Gigabit bredbånd – men den feature er ikke implementeret her, så den teoretiske maxhastighed er næsten halveret til 600 Mbit/s. Indtil videre er det dog operatørerne, der er flaskehalsen her.

Hvad værre er, er at OnePlus af og til døjer med at slutte sig til 4G-netværket, hvorefter datahastigheden lider. I mobilsiden.dk svære kældertest har 4G-ikonet sjældent været til at få øje på.

Heldigvis opfører OnePlus 5 sig eksemplarisk, når det kommer til talekvalitet. Begge parter går tydeligt igennem, mens et setup med tre mikrofoner omkring mobilen effektivt frasorter omgivelsernes støj.

Samtidig er mobilen en ægte dual-SIM-telefon med plads til to nano-SIM-kort, hvor det ene opererer i 4G og det andet i 3G.

Se også:  OnePlus 3 klarer holdbarhedstest på imponerende vis

OnePlus 5
En særlig e-reader mode forvandler OnePlus 5 til en e-bogslæser. Foto: Mobilsiden.dk

Android for entusiaster

Dengang OnePlus-mærket blev til, havde selskabet en bestemt type brugere in mente: Android-entusiasterne. Dem har OnePlus fortsat ikke glemt i OnePlus 5, der leveres med nyeste version af Oxygen OS, som nu er baseret på nyeste Android 7.1.1.

Set fra overfladen er OnePlus ikke til at skelne det du i dag finder i originalen fra Googles Pixel-telefoner. Menuer, ikoner og det øvrige interface efterlever Googles minimalistiske ’Material’-forskrifter.

OnePlus krydrer dog Android-oplevelsen ved at tilbyde ekstra features hist og her som kan bruges til at fintune mobilen til ens behov.

Dykker du ned i indstillingerne kan du eksempelvis indstille hvordan og hvor fast mobilen skal vibrere når notifikationer tikker ind, bestemme hvor gullig nattetilstanden skal være eller tildele en sort/hvid læsetilstand til e-bogsapps eller nyhedslæsere. Til gamerne integrerer OnePlus en ’Do not disturb’-modus som gør at dine spilseancer ikke afbrydes af indkommende beskeder eller andet distraherende.

Mest synlige softwaretiltage hos OnePlus 5 er sikkert det, som selskabet kalder for ’Shelf’ – en dedikeret hjemmeskærm med kvikadgang til widgets. Her kan du få lynadgang til bl.a. kontakter, vejret og andet brugbart. Det er praktisk, men ikke meget anderledes end det, som du selv kan konfigurere dig frem til via de fleste Android-launchere.

Se også:  OnePlus garanterer: OnePlus 3 og 3T får Android O

OnePlus 5
Dobbeltkamera = dobbelt så gode billeder?. Foto: Mobilsiden.dk

Dobbelt op på kameraer

OnePlus har sjældent holdt igen i deres smartphones, men med en undtagelse: kameraet. Som OnePlus’ chef og grundlægger Carl Pei selv udtrykte for nyligt i et interview, har kameraet tidligere været ’godt, men ikke fantastisk’. En meget rammende beskrivelse.

Det laver OnePlus 5 om på ved at klemme et ambitiøst dobbeltkamera ned i telefonen. Her er to moduler: et almindeligt vidvinklet kamera med 16 megapixels samt et telemodul med 2X zoom, der byder på 20 megapixels.

Optikken på de to moduler varierer fra det yderst lysstærke f/1,7 i vidvinkel og til det relativt lyssvage f/2,6, når der zoomes ind. Begge optikker tegner skarpt, om end vidvinklen bliver lidt grødet ude i kanterne, hvilket gør, at de ellers lovende 16 megapixels ikke virker skarpere end rivalerne med deres mere beskedne 12 megapixels ombord.

Selve billedbehandlingen synes at være forbedret markant i forhold til tidligere. Kameraet reagerer væsentligt hurtigere end før, når det fokuserer, og både kontrast, dynamik og farver kan fuldt ud måle sig med dagens førende telefoner.

Når mørket har lagt sig, giver den lysstærke optik væsentligt bedre resultater end tidligere. Her er mere lys, mindre støj og væsentligt bedre farver. OnePlus 5 er ikke langt fra at kunne måle sig med dagens bedste smartphones.

Billederne lider dog af en manglende optisk billedstabilisering. Med denne ombord ville længere lukkertider kunne lukke mere lys ind med bedre fotoresultater til følge.

Det samme gør sig gældende under videooptagelser, hvor den digitale stabilisering slet ikke hjælper til:

Frontkameraet er præcis det samme som det, der i efteråret prydede OnePlus 3T. Her er masser af megapixels, 16 af dem, men fixfokus-anordningen gør, at det kun bliver skarpt, når du står i den rigtige afstand til mobilen.

Zoom og portrætfunktioner

Det andet fotomodul i OnePlus 5 er bygget omkring et teleobjektiv, som giver 2X zoom – en fordel når der skal tages portrætfotos.

I samarbejde med nogle snedige algoritmer kan begge moduler arbejde i tandem og sammen bestemme, hvad der og for- og baggrund. Derefter sløres baggrunden, hvilket giver en dybdeskarphedseffekt lig den som spejlreflekskameraer kan levere.

Det er samme trick, som iPhone 7 Plus og Huaweis P10-serie benytter sig af, men hos OnePlus 5 synes det regnetekniske ikke helt at være faldet på plads endnu. Medmindre du sørger for, at dit motiv er enkelt og godt fri af baggrunden, vil OnePlus 5 ofte narres til at sløre dele af dit motiv eller lade baggrunden stå pivskarpt her og der.

Det er sigende, at Apples pendant længe skulle være i beta, før funktionen blev brugbar. Det lader til, at det også bliver tilfældet hos OnePlus.

Teleobjektivets oplagte zoomfunktion fejler derimod intet. Du kan vitterligt komme tættere på, mens de mange pixels og den skarpe optik gør, at du kan zoome 3-4 gange ind, før billedet begynder at falde fra hinanden.

Når det er sagt, så savnes den manglende optiske stabilisering det mere, jo mere der zoomes ind.

Portrætfunktionen slører baggrunden, men lader sig narre flere steder
OnePlus 5
OnePlus 5 bliver endnu et hit. Foto: Mobilsiden.dk

Endnu et sikkert hit

Med OnePlus 3 og 3T beviste den kinesiske mobilproducent, at de da sagtens kunne fremstille en mobil, der på kunne måle sig med de allerbedste. Selskabets nyeste topmobil, OnePlus 5, fortsætter ufortrødent i samme spor.

De stadigt bedre smartphones fra OnePlus får dog selskabet til at afprøve stadigt højere prisniveauer for deres mobiler. Med en debutpris på 3799,- for 64 GB og 6 GB RAM kan OnePlus 5 godt nok ikke længere kaldes for billig. Det er hurtigt tilgivet, for du får stadigt mere mobil for pengene her end noget andet sted.

Kan du leve med, at der muligvis findes lidt bedre kameramobiler derude, vil du ikke fortryde at investere i OnePlus 5. Den er endnu et sikkert hit fra selskabet, og det fortjener igen fulde 6 stjerner.

Se også: OnePlus 5: Pris og tilgængelighed i Danmark

Fordele:

  • Udsøgt formgivning
  • Lynende hurtig
  • Turbooplader
  • Stærkt batteri
  • Godt zoomkamera
  • Entusiast-Android
  • Skarp pris

Ulemper:

  • Middelmådig 4G-antenne
  • Knas i portrætfunktionen 
 

Fortællingen fortsætter

Næste kronologiske indslag i fortællingen kommer her. mobilsiden valgte at gå videre med sagen. 20/6/2017 kom den efterfølgende historie med en ny vinkel på Sammenligning: OnePlus 5 vs. OnePlus 3T – Du kan læse den her. Se også de seneste nyheder om emnet her.